Άρθρα

Μίνι IVF: η εναλλακτική τεχνική εξωσωματικής

Χιλιάδες ζευγάρια με προβλήματα γονιμότητας, παρότι ζουν με το όνειρο απόκτησης ενός παιδιού συχνά αποθαρρύνονται απο την προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης, είτε εξαιτίας του κόστους είτε λόγω της διαδικασίας. Σε αυτές τις σκέψεις, έρχεται να δώσει διέξοδο η μίνι-IVF,  μία νέα προσέγγιση στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Πρόκειται για μία εναλλακτική θεραπεία γονιμότητας, με λιγότερα φάρμακα και ήπια διέργεση που περιλαμβάνει λιγότερες ενοχλήσεις και μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών.

Που βασίζεται;

Στην χορήγηση μικρών δόσεων των ορμονών διέγερσης και την παραγωγή 2-5 ωαρίων που κατά περίπτωση είναι αρκετά για την επιτυχία 2-3 ποιοτικών εμβρύων. Στη συμβατική εξωσωματική γονιμοποίηση, συνήθως συλλέγονται 15 – 20 ωάρια, από αυτά όμως αναλόγως της ηλικίας της λήπτριας, συνήθως μόνο  4 – 5 είναι πραγματικά υψηλής ποιότητας. Η μίνι-IVF είναι σχεδιασμένη ώστε παρά τον μειωμένο αριθμό ωαρίων, να δίνει τον ίδιο αριθμό υψηλής ποιότητας εμβρύων όπως και η συμβατική εξωσωματική.

Οφέλη της μίνι IVF

  • Μικρότερο κόστος
  • Λιγότερα συμπτώματα και ενοχλήσεις κατά την διάρκεια της θεραπείας, ακόμα και μετά την ωοληψία
  • Αποφυγή συνδρόμου υπερδιέγερσης
  • Καλύτερη συμμόρφωση των ασθενών στην θεραπεία
  • Αποφυγή πολύδυμων κυήσεων

Ποιες γυναίκες είναι κατάλληλες για αυτή την μέθοδο ;

Η μίνι-IVF μπορεί να εφαρμοστεί σε γυναίκες με φτωχή ωοθηκική ανταπόκριση, σε γυναίκες που δεν επιθυμούν ή που δεν μπορούν να λάβουν μεγάλες δόσεις ορμονών ή που δεν έχουν τη οικονομική δυνατότητα να υποστηρίξουν ένα κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης. Επίσης σε γυναίκες που έχουν ήδη αποκτήσει ένα παιδί και δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση πολύδυμη κύηση.

Πολλές μελέτες των τελευταίων ετών έχουν αποδείξει ότι οι γυναίκες με αποδυναμωμένη ανταπόκριση ωοθηκών είναι δυνατό να ανταποκριθούν πολύ καλύτερα σε μια στοχευόμενη φαρμακευτική αγωγή με μικρές δόσεις και συνδυασμούς φαρμάκων που βασίζονται όμως εξατομικευμένα στις ανάγκες της κάθε γυναίκας.

Είναι σαφές πως η μέθοδος αυτή είναι ακόμα ένα “όπλο” στη φαρέτρα των γιατρών, μια αποτελεσματική, εναλλακτική προσέγγιση στην θεραπεία της υπογονιμότητας για την επίτευξη μίας επιτυχούς εγκυμοσύνης.