Μια καλή και ισορροπημένη διατροφή συμβάλλει στη δημιουργία μιας καλής και ισορροπημένης ζωής.

Με τι είναι καλό να τρέφεστε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Μια καλή και ισορροπημένη διατροφή συμβάλλει στη δημιουργία μιας καλής και ισορροπημένης ζωής. Το κλειδί για τη σωστή διατροφή είναι η προσοχή και η ισορροπία.

 

Ισχύει το ίδιο και κατά την εγκυμοσύνη;

– Ναι. Η ισορροπία, η αποφυγή των υπερβολών και η συχνή κατανάλωση συγκεκριμένων ομάδων τροφίμων από μία έγκυο γυναίκα είναι σημαντική για την υγεία της ίδιας, αλλά και του παιδιού της!

 

Ποιες είναι αυτές οι ομάδες τροφίμων που αξίζει να καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

  • Γαλακτοκομικά: Τα οφέλη που αποκομίζονται: λήψη πρωτεΐνης, μαγνησίου, ασβεστίου, βιταμίνης Α & ιωδίου. Είναι γνωστό ότι το ασβέστιο βοηθάει στην ανάπτυξη οστών και δοντιών του εμβρύου. Συνιστάται η καθημερινή κατανάλωση 3-4 μερίδων γαλακτοκομικών. (1 μερίδα=1 ποτήρι γάλα 250ml / 1 κεσεδάκι γιαούρτι / 30 γραμμάρια κίτρινο τυρί).
  • Ψωμί-Ρύζι-Δημητριακά-Πατάτες-Ζυμαρικά-Καλαμπόκι-Βρώμη-Σιτάλευρο: Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και άμυλο. Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, χρειάζονται τουλάχιστον 3 μερίδες της διατροφικής αυτής ομάδας ανά ημέρα.
  • Φρούτα και λαχανικά: Τα κύρια οφέλη τους: βιταμίνη C και Α, σίδηρος, κάλιο, φυτικές ίνες και φυλλικό οξύ. Το φυλλικό οξύ βοηθά στην ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος του εμβρύου. Συνιστάται η κατανάλωση 2-3 φρέσκων φρούτων την ημέρα και 2 σαλάτες ωμών/μαγειρεμένων λαχανικών.
  • Κρέας-Ψάρια-Αυγά-Φασόλια-Ξηροί καρποί: Οφέλη: «απορρόφηση» από τον οργανισμό πρωτεΐνης, σιδήρου, φυτικών ινών, ψευδαργύρου, βιταμίνης Α και βιταμίνης του συμπλέγματος Β. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη μεταφορά οξυγόνου στο έμβρυο.

Το αλκοόλ, η πολλή καφεΐνη, η υπερβολική κατανάλωση αλατιού και τα πολλά έτοιμα φαγητά καλό είναι να αποφεύγονται.