Ραγάδες οι ενοχλητικές
Συνήθως κάνουν την εμφάνιση τους μετά τον τέταρτο μήνα της κύησης. Διακρίνονται κυρίως στην κοιλιά, στο στήθος και στους γλουτούς. Είναι μικρά, κόκκινα σημάδια, σαν ουλές, που στην αρχή έχουν κόκκινο-μωβ χρώμα αλλά μετά γίνονται λευκά ή ακόμα και ασημί. Πρόκειται για τις γνωστές ραγάδες, που επηρεάζουν σχεδόν το 75% των εγκύων.
Πώς δημιουργούνται ;
Η εγκυμοσύνη φέρνει ορμονικές αλλαγές. Η κατακράτηση υγρών, η ευαισθησία των τριχοειδών αγγείων, οι μικρές ρήξεις, η μεγάλη διάταση των δερματικών ινών και η θραύση τους αποτελούν ορισμένες από αυτές. Τελικό αποτέλεσμα; Δερματικές περιοχές όπου έχει καταστραφεί το δίκτυο κολλαγόνου – ελαστίνης. Εκεί είναι που εμφανίζονται οι ραγάδες.
Μπορούμε να τις προλάβουμε;
Ακόμα και αν υπάρχει κληρονομικότητα, έχει διαπιστωθεί ότι η συνεπής χρήση κατάλληλου δερμοκαλλυντικού μετά τον τρίτο μήνα εγκυμοσύνης, μειώνει πολύ την πιθανότητα εμφάνισης των ραγάδων. Το προϊόν που θα επιλεχθεί πρέπει να δρα προστατευτικά, να ενυδατώνει, να βελτιώνει την δερματική υφή, αυξάνοντας την ελαστικότητα και την ανθεκτικότητα του δέρματος. Το κορυφαίο και απαραίτητο χαρακτηριστικό βέβαια είναι το να έχει πιστοποιηθεί ως απολύτως ασφαλές προϊόν για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ένα δημοφιλές προϊόν με αυτά τα χαρακτηριστικά είναι η FREZYDERM PREVENSTRIA cream.
Ακόμα και με την πρώτη εμφάνιση των ραγάδων, μια καλή, αναπλαστική κρέμα διόρθωσης μπορεί να παρέμβει και να αναδομήσει το δίκτυο κολλαγόνου-ελαστίνης, μειώνοντας κατά πολύ την έντασή τους.
Διατροφή και άσκηση κατά των ραγάδων
Πέρα από τον κληρονομικό παράγοντα, αλλά και το θέμα των ορμονικών αλλαγών κατά την κύηση, η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση των ραγάδων. Για αυτό, αποφύγετε ή καταναλώστε με μέτρο, επεξεργασμένες τροφές, τη ζάχαρη και το αλάτι, καθώς ευθύνονται για φθορά των ελαστικών ινών του δέρματος και προκαλούν κατακράτηση υγρών. Παράλληλα, δώστε έμφαση σε καλής ποιότητας πρωτεΐνες ( κρέας, κοτόπουλο, φρέσκο ψάρι, γαλακτοκομικά και ασπράδι αυγού ), βιταμίνη C και ψευδάργυρο που συμβάλλει στη καλή αρχιτεκτονική του δέρματος, ενώ φρούτα και λαχανικά έχουν επίσης αντιοξειδωτική δράση.
Η ήπια άσκηση μπορεί να κάνει θαύματα και σε αυτό το θέμα. Το περπάτημα εκτός από ψυχική ευεξία, ενδυναμώνει το δέρμα και δεν επιτρέπει την εμφάνιση χαλάρωσης.
Ασφαλής οδήγηση και στην εγκυμοσύνη
Μπορώ να οδηγώ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ρωτούν πολλές μέλλουσες μαμάδες. Αν η κύηση είναι φυσιολογική και χωρίς επιπλοκές δεν υπάρχει κανένας λόγος να αρνηθείτε την άνεση που προσφέρει η μετακίνηση με το αυτοκίνητο σας.
Μολονότι έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς επιφυλάξεις για την χρήση αερόσακου και κατά πόσο –πιθανώς- μπορεί να είναι παράγοντας κινδύνου για το έμβρυο σε περίπτωση ατυχήματος, οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι οι αερόσακοι είναι ασφαλείς και προστατεύουν σε μεγάλο βαθμό από τραυματισμούς στο κεφάλι. Άρα οι εγκυμονούσες δεν θα πρέπει να απενεργοποιούν τον αερόσακο της θέσης τους. Αυτό που μπορούν να κάνουν είναι να μετακινούν το κάθισμα τους προς τα πίσω και να ρυθμίζουν τη θέση έτσι ώστε να υπάρχει η μέγιστη δυνατή απόσταση ανάμεσα στην κοιλιά τους και το ταμπλό του αυτοκινήτου.
Επίσης σε κάθε περίπτωση πρέπει να φορούν ζώνη ασφαλείας. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν σε μεγάλη ποικιλία και από αξιόπιστες κατασκευάστριες εταιρείες ειδικές ζώνες ασφαλείας για εγκύους. Πρόκειται για ένα μαξιλαράκι με ειδικό σύστημα κουμπώματος, που κρατά το κάτω μέρος της ζώνης του αυτοκινήτου, κάτω από την κοιλιά. Είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε σε περίπτωση ατυχήματος, η δύναμη να μην μεταφερθεί στην έγκυο και το έμβρυο αλλά στη μέση και τα πόδια.
Κύηση και ταξίδια
Τα αεροπορικά ταξίδια θεωρούνται ασφαλή μέχρι την 37η εβδομάδα κύησης, ή την 32η αν πρόκειται για πολύδυμη κύηση. Ωστόσο, οι γιατροί συστήνουν προσοχή για ταξίδια μεγαλύτερα των 4 ωρών, καθώς λόγω της ακινησίας αυξάνονται οι πιθανότητες εν τω βάθει θρομβοφλεβίτιδας.
Για αυτόν το λόγο, συστήνεται οι έγκυοι να ζητούν πάντα θέσεις προς τον διάδρομο, ώστε να διευκολύνεται η μετακίνησή τους και να μπορούν κάθε 30 λεπτά να σηκώνονται και να περπατούν.
Για τα μεγάλα ταξίδια, απαραίτητη θεωρείται η χρήση ελαστικών καλτσών προφύλαξης και ενδεχομένως η προληπτική λήψη αντιπηκτικών, κατόπιν συνεννόησης με το γιατρό.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, καλό είναι να αποφεύγετε την κατανάλωση καφέ και να προτιμάτε την κατανάλωση αρκετής ποσότητας νερού. Επίσης, ακόμα και αν η φωτεινή επιγραφή για τις ζώνες ασφαλείας είναι σβηστή, για όση ώρα κάθεστε στο κάθισμά σας, παραμείνετε δεμένη, καθώς οι αναταράξεις μπορεί να συμβούν απροειδοποίητα.
Οι συστάσεις αφορούν εγκυμοσύνες στις οποίες δεν έχουν παρουσιαστεί επιπλοκές, ενώ πάντα πριν το ταξίδι, να ενημερώνετε τον γιατρό σας και να ακολουθείτε τις οδηγίες του.
Ένδυση κατά την εγκυμοσύνη
Κατά την εγκυμοσύνη σας, να επιλέγετε ρούχα τα οποία σας κάνουν να αισθάνεστε άνετα και σας διευκολύνουν στην καθημερινότητά σας. Η αίσθηση της άνεσης είναι απαραίτητη για μια περίοδο που φέρνει τόσο συναισθηματικές, όσο και σωματικές αλλαγές. Η επιλογή πιο άνετων ρούχων που δεν πιέζουν το σώμα σας δε σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξετε το προσωπικό σας στυλ. Διατηρήστε το στυλ σας και προσθέστε άνεση και ελαστικότητα σε αυτό!
- Φροντίστε τα ρούχα σας να είναι «δροσερά», ιδιαίτερα κατά τους εαρινούς μήνες, διότι λόγω της κύησης υπάρχει πιθανότητα να ζεσταίνεστε περισσότερο.
- Να επιλέγετε άνετα ζευγάρια παπουτσιών (χωρίς ψηλό τακούνι) για να διατηρείτε καλύτερα την ισορροπία σας κατά το περπάτημα.
- Μην ξεχνάτε επίσης να φοράτε άνετες κάλτσες! Δηλαδή κάλτσες που να μην πιέζουν τους αστραγάλους σας και γενικότερα τα πόδια σας (μια καλή επιλογή είναι οι κοντές κάλτσες).
- Να προτιμάτε τα βαμβακερά ρούχα –είναι ρούχα τα οποία βοηθούν το δέρμα σας να «αναπνέει» και να αποφεύγετε ρούχα από πολυεστέρα.
- Να φοράτε άνετα σουτιέν (τα αθλητικά σουτιέν είναι μια καλή επιλογή).
Γενικές Συμβουλές για Εγκύους!
Αισθητική
Για τα μανό, τα σαμπουάν και τις ενυδατικές κρέμες: να προτιμάτε να αγοράζετε αυτά τα προϊόντα από φαρμακεία και στις πιο ήπιες μορφές που υπάρχουν (να αποφεύγετε προϊόντα που περιέχουν βιταμίνη Α).
Καλό θα ήταν να αποφεύγετε το βάψιμο των μαλλιών σας, κυρίως κατά το πρώτο 3μηνο της εγκυμοσύνης.
Καθαριότητα
Να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε βαριά απορρυπαντικά και καθαριστικά, όπως είναι η χλωρίνη, να προτιμάτε ήπια και βιολογικά προϊόντα καθαρισμού του σπιτιού.
Εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι
Να αποφεύγετε τους χώρους με τοξικές αναθυμιάσεις από χρωστικές ουσίες και τους κλειστούς χώρους με πολυκοσμία και πολύ καπνό.
Ψυχική Υγεία
Για τη δική σας καλύτερη ψυχική υγεία, μπορείτε να συμβουλευτείτε σύμβουλο ψυχικής υγείας, ο οποίος θα σας προετοιμάσει για τις νέες και σημαντικές αλλαγές στη ζωή σας και θα σας βοηθήσει να διαχειρίζεστε αποτελεσματικότερα τα συναισθήματά σας.