Αντισύλληψη: Μέθοδοι για την αποφυγή εγκυμοσύνης

Αντισύλληψη – Τι είναι;

Αντισύλληψη είναι η διαδικασία μέσω της οποίας αποτρέπεται μια κύηση. Οι μέθοδοι αντισύλληψης είναι πολλές. Δεν επιλέγεται η ίδια μέθοδος για κάθε γυναίκα και για κάθε περίπτωση.

 

Ποιοι μέθοδοι αντισύλληψης υπάρχουν;

Οι αντισυλληπτικές μέθοδοι χωρίζονται σε μεθόδους: ορμονικές (π.χ. αντισυλληπτικά χάπια), φραγμού (π.χ. χρήση προφυλακτικού) και μόνιμης στειροποίησης.

Ορμονικές Μέθοδοι (Αντισυλληπτικά χάπια)

Είναι χάπια με συνδυασμό οιστρογόνου και προγεσταγόνου που αναστέλλει την ωοθυλλακιορρηξία. Είναι μια αρκετά συνηθισμένη και αποτελεσματική μέθοδος αντισύλληψης, την οποία επιλέγουν και οι νεότερες σε ηλικία γυναίκες.

Λίγα λόγια για τη χορήγησή τους 

  • Η γυναίκα λαμβάνει ένα χάπι κάθε μέρα και σε μια συγκεκριμένη ώρα. Σε περίπτωση όμως μη λήψης ενός χαπιού, η αντισυλληπτική δράση δε λειτουργεί.
  • Κάθε κουτί περιέχει 21 χάπια.
  • Το πρώτο χάπι χορηγείται την 1η μέρα της εμμήνου ρύσεως.
  • Την 21η ημέρα και μετά τη λήψη του τελευταίου δισκίου, η περίοδος εμφανίζεται συνήθως μετά από 2-3 ημέρες.
  • 7 ημέρες μετά από το τελευταίο χάπι, η γυναίκα ξεκινάει το επόμενο κουτί.
  • Το αντισυλληπτικό χάπι δεν προφυλάσσει από τα ΣΜΝ.
  • Επιδρούν θετικά στη δυσμηνόρροια.
  • Μετά τη λήψη του τελευταίου χαπιού, και από τον πρώτο κιόλας κύκλο χωρίς τη χορήγηση νέων, η γυναίκα μπορεί να μείνει κανονικά έγκυος.

 

Μέθοδοι φραγμού

Είναι οι περιπτώσεις στις οποίες εμποδίζουμε το σπέρμα να εισέλθει στη μήτρα.

Η πιο συνηθισμένη μέθοδος αντισύλληψης είναι η χρήση προφυλακτικού από τον άνδρα (υπάρχει και το γυναικείο προφυλακτικό, αν και είναι λιγότερο συνηθισμένο).

Τα προφυλακτικά, όπως το μαρτυράει η λέξη, προφυλάσσουν από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και από τα ΣΜΝ (Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα).

 

Μέθοδος Γυναικείας Στειροποίησης (Απολίνωσης σαλπίγγων)

Πρόκειται για διατομή ή καταστροφή ενός τμήματος της σάλπιγγας για να μην μπορεί το σπερματοζωάριο να γονιμοποιήσει το ωάριο μέσα σε αυτή. Γίνεται με ειδική χειρουργική επέμβαση.