Άρθρα

Εγκυμοσύνη vs Αντιγριπικό Εμβόλιο

Οι αλλαγές που επιφέρει η εγκυμοσύνη στο ανοσοποιητικό σύστημα, στην καρδιά και στους πνεύμονες καθιστούν τόσο τις εγκύους όσο και τις γυναίκες που έχουν γεννήσει επιρρεπείς στη γρίπη.

Στατιστικά η γρίπη είναι πιθανότερο να προκαλέσει επιπλοκές στις εγκύους από ότι στον υπόλοιπο γυναικείο πληθυσμό.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το αντιγριπικό εμβόλιο στην εγκυμοσύνη μπορεί να προστατεύσει και το μωρό 6 μήνες μετά τη γέννησή του από τη γρίπη, καθώς τα αντισώματα της μητέρας περνούν στο έμβρυο.

Ένα άλλο όφελος του εμβολίου σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι ότι συμβάλλει στην πρόληψη του πρόωρου τοκετού.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού Ενηλίκων του υπουργείου Υγείας της χώρας μας , οι έγκυοι πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο στην εγκυμοσύνη και μάλιστα σε οποιοδήποτε τρίμηνο της κυήσεως, ενώ εμβολιαστική κάλυψη χρειάζονται και οι λεχώνες και οι γυναίκες που θηλάζουν τα μωρά τους.

Ιδανικά το εμβόλιο πρέπει να γίνεται τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο, αλλά δεν απαγορεύεται να γίνει και αργότερα ή νωρίτερα .

Πόσο  ασφαλές είναι το αντιγριπικό εμβόλιο στην εγκυμοσύνη;

Βάσει πολυάριθμων επιστημονικών μελετών που εξέτασαν εκατοντάδες χιλιάδες εγκύους και τα μωρά τους το αντιγριπικό εμβόλιο αποδείχθηκε απόλυτα ασφαλές .Ετησίως πολλά εκατομμύρια έγκυοι υποβάλλονται στον εμβολιασμό σε όλο τον κόσμο χωρίς να σημειωθεί οποιαδήποτε επιπλοκή στην υγεία τους.

Μπορεί το αντιγριπικό εμβόλιο στην εγκυμοσύνη να οδηγήσει στην αποβολή;

Αλλεπάλληλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο στην εγκυμοσύνη δεν διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο αποβολής σε σύγκριση με τις ανεμβολίαστες.

Ποιες ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να εκδηλώσουν οι έγκυοι;

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες στις εγκύους που κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο στην εγκυμοσύνη είναι ίδιες με εκείνες που μπορεί να εκδηλώσουν οι λοιπές πληθυσμιακές ομάδες. Οι παρενέργειες αυτές είναι ήπιες και συμπεριλαμβάνουν πόνο, κοκκίνισμα ή/και πρήξιμο στο σημείο της ένεσης, τάση λιποθυμίας ή λιποθυμία, πονοκέφαλο, πυρετό, πόνους στους μυς, ναυτία και κόπωση. Τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν μέσα σε 1-2 μέρες, εάν εκδηλωθούν. Σε σπάνιες περιπτώσεις το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα, όπως μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση συνήθως σε άτομα που έχουν εκδηλώσει στο παρελθόν αλλεργική αντίδραση σε συστατικό του εμβολίου. Τα άτομα αυτά δεν θα πρέπει να υποβληθούν ξανά σε εμβολιασμό.