Αποτελεί μια κοινή πάθηση που χαρακτηρίζεται συνήθως από τον έντονο πόνο που προκαλεί καθώς και από τα προβλήματα γονιμότητας που την συνοδεύουν

Τι είναι η ενδομητρίωση;

Πρόκειται για μία νόσο που σχετίζεται με τον ιστό του ενδομητρίου, το οποίο είναι η εσωτερική στοιβάδα της μήτρας. Είναι η παθολογική παρουσία ενδομητρικού ιστού οπουδήποτε αλλού στο σώμα της γυναίκας, εκτός από τη φυσική, ανατομική του θέση.

Όπως η εσωτερική επένδυση της μήτρας (ενδομήτριο) αιμορραγεί κατά την περίοδο, οι έκτοπες εστίες του ενδομητρίου μπορούν επίσης να αιμορραγούν, δημιουργώντας έτσι κατά τόπους ινώδη ιστό (ουλές ή συμφύσεις). Οι πιο συνηθισμένες ανατομικά θέσεις που εντοπίζεται έκτοπος ενδομητρικός ιστός είναι η πύελος της γυναίκας και τα παρακείμενα όργανα. Σπανιότερες εντοπίσεις παρουσίας ενδομητρίωσης μπορεί να είναι: στο συκώτι, στους πνεύμονες, στην ουλή καισαρικής τομής.

Είναι μία καλοήθης νόσος και δεν μεταδίδεται (ούτε σεξουαλικά).

Ποια τα συμπτώματα;

Το πιο συχνό σύμπτωμα της νόσου αυτής είναι το κοιλιακό, υπογάστριο άλγος που σχετίζεται έντονα με την περίοδο. Παρά το γεγονός ότι πολλές γυναίκες βιώνουν κράμπες κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεώς τους, οι γυναίκες με ενδομητρίωση συνήθως περιγράφουν τους πόνους της περιόδου ως πολύ χειρότερους από ό,τι συνήθως. Τείνουν επίσης να αναφέρουν ότι ο πόνος αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου.

Κοινά σημεία και συμπτώματα της ενδομητρίωσης μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Επώδυνες περιόδους (δυσμηνόρροια)-πυελικό πόνο και κράμπες που μπορεί να αρχίσουν πριν από την περίοδό σας και να επεκταθούν χρονικά αρκετές ημέρες. Πιθανή ενόχληση στο κάτω μέρος της πλάτης και κοιλιακό άλγος.
  • Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή.
  • Πόνος στο έντερο ή κατά την ούρηση, κατά τη διάρκεια της περιόδου.
  • Υπερβολική αιμορραγία. Περιστασιακές, βαριές περίοδοι αιμορραγίας (μηνορραγία) ή αιμορραγία ανάμεσα στις περιόδους (μηνομητρορραγία).
  • Υπογονιμότητα. Η ενδομητρίωση διαγνώσθηκε για πρώτη φορά σε γυναίκες με προβλήματα υπογονιμότητας.

Δεν είναι σπάνιες και οι περιπτώσεις στις οποίες μια γυναίκα βιώνει κόπωση, διάρροια, δυσκοιλιότητα, φούσκωμα ή ναυτία, ειδικά κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως.

Τυχαίνει, γυναίκες με ήπια ενδομητρίωση να έχουν έντονο πόνο, ενώ αυτές με προχωρημένη ενδομητρίωση να έχουν λιγότερο ή και καθόλου πόνο.

Είναι φορές που η ενδομητρίωση συγχέεται με τη φλεγμονώδη νόσος της πυέλου (PID), τις κύστεις των ωοθηκών και το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου (IBS).

Η διάγνωση;

Ο μοναδικός τρόπος να διαγνωστεί η νόσος σε όλο το εύρος και τη σοβαρότητά της είναι η διαγνωστική λαπαροσκόπηση, η οποία είναι μια επεμβατική διαγνωστική μέθοδος.

Εννοείται, βέβαια, ότι θα πρέπει να προηγηθούν απλούστερες τεχνικές, οι οποίες όμως μας προσφέρουν μόνο ισχυρές ενδείξεις για ενδομητρίωση, και όχι την τελική διάγνωση.