Απλή μέθοδος υποβοήθησης της ωορρηξίας.

Τι είναι η πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας;

  • Είναι μια μέθοδος Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, μια απλή διαδικασία υποβοήθησης της ωορρηξίας. (Σε γυναίκες που δεν έχουν καθόλου ωορρηξία, η φαρμακευτική θεραπεία στοχεύει στην απελευθέρωση ενός ώριμου ωαρίου).
  • Η πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας συνήθως ακολουθείται από σεξουαλική επαφή. (Πολλές φορές αποτελεί μέρος άλλων θεραπειών, όπως ενδομήτρια σπερματέγχυση ή εξωσωματική γονιμοποίηση).
  • Με τη χορήγηση φαρμάκων γίνεται η διέγερση των ωοθηκών προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των ωαρίων που θα απελευθερωθούν ανά κύκλο, έτσι ώστε να μεγιστοποιηθούν οι πιθανότητες σύλληψης κατά τη σεξουαλική επαφή, την ενδομήτρια σπερματέγχυση (IUI) ή και την εξωσωματική γονιμοποίηση.

 

Ποια η διαδικασία;

  1. Λίγο πριν από την έναρξη του εμμηνορρυσιακού κύκλου μπορεί να πραγματοποιηθεί ένα υπερηχογράφημα που ελέγχει αν υπάρχουν οι σωστές συνθήκες για να ξεκινήσει η πρόκληση.
  2. Με την έναρξη του εμμηνορρυσιακού κύκλου, η γυναίκα αρχίζει να λαμβάνει τη φαρμακευτική αγωγή. Αναλόγως της μεθόδου πρόκλησης της ωοθυλακιορρηξίας, η παρακολούθηση της ανάπτυξης των ωοθυλακίων γίνεται με 2-4 διακολπικά υπερηχογραφήματα και πιθανώς με μέτρηση επιπέδων των ορμονών στο αίμα. Η διαδικασία παραγωγής ωαρίων μπορεί να καθυστερήσει σε γυναίκες με ασταθή έμμηνο κύκλο.
  3. Όταν τα ωοθυλάκια έχουν φθάσει σε ικανοποιητικό μέγεθος, η ημέρα της επερχόμενης ωοθυλακιορρηξίας μπορεί είτε να προβλεφθεί από την αιφνίδια αύξηση των επιπέδων της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH) στο αίμα είτε να καθοριστεί νωρίτερα με τη χορήγηση χοριακής γοναδοτροπίνης υπό μορφή ενέσεως, η οποία προκαλεί την τελική ωρίμανση των ωοθυλακίων και την ωοθυλακιορρηξία.
  4. Σε περίπου 32-36 ώρες από την αύξηση της LH ή τη χορήγηση της ένεσης χοριακής γοναδοτροπίνης είναι ιδανική περίοδος για το ζευγάρι να έχει σεξουαλική επαφή ή ενδομήτρια σπερματέγχυση.

 

Πόσο διαρκεί η θεραπεία;

Από 10 έως 20 μέρες,  ανάλογα με το πρωτόκολλο θεραπείας που χρησιμοποιείται και ανάλογα με την ανταπόκριση της κάθε γυναίκας στη συγκεκριμένη μέθοδο.