Νέα

Αντισύλληψη: βρες αυτή που σου ταιριάζει

Είναι απογοητευτικό ότι ακόμα και στην εποχή μας, που η πληροφορία και η δυνατότητα ενημέρωσης είναι ευκολότερες από ποτέ, χιλιάδες γυναίκες δεν έχουν ξεκάθαρη αντίληψη για τα αντισυλληπτικά μέσα που έχουν στην διάθεση τους αλλά και για το ποια από αυτές τις μεθόδους καλύπτει τις δικές τους ξεχωριστές ανάγκες.

Και είναι πραγματικά λυπηρό, δραστήριες γυναίκες να καταφεύγουν στην λύση της έκτρωσης προκειμένου να αντιμετωπίσουν μια μη προγραμματισμένη εγκυμοσύνη, μόνο και μόνο επειδή δεν επέλεξαν μια αξιόπιστη αντισυλληπτική μέθοδο.

Πάμε να δούμε τις πιο συνηθισμένες αντισυλληπτικές μεθόδους.

ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΟ

Είναι ένα πολύ διαδεδομένο μέσο αντισύλληψης και ταυτόχρονα η μοναδική ασπίδα προστασίας για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Έχει υψηλή αποτελεσματικότητα όταν χρησιμοποιείται σωστά και δεν επιβαρύνει φαρμακευτικά το σώμα της γυναίκας. Τα προφυλακτικά νέας γενιάς, φτιαγμένα από εντελώς διαφορετικό υλικό σε σχέση με αυτό των προηγούμενων δεκαετιών, δεν μειώνουν καθόλου την σεξουαλική ευχαρίστηση, ενώ η εφαρμογή τους είναι εύκολη. Είναι ένα άμεσα προσβάσιμο αντισυλληπτικό μέσο, χωρίς παρενέργειες και με πολύ μικρό κόστος.

ΧΑΠΙ

Έχει εξαιρετικά ψηλό ποσοστό αντισυλληπτικής δράσης που αγγίζει το 99%. Χορηγείται από τον γυναικολόγο σε γυναίκες που δεν καπνίζουν ύστερα από ενδελεχή γυναικολογικό έλεγχο αλλά και έλεγχο θρομβοφιλίας. Τα χάπια νέας τεχνολογίας, περιέχουν λιγότερες ορμόνες, είναι ασφαλή και στερούνται παρενεργειών. Σε περίπτωση που ωστόσο προκαλέσουν κάποιες ενοχλήσεις, ο γιατρός μπορεί να αλλάξει το σκεύασμα μέχρι να βρεθεί αυτό που είναι καλύτερα ανεκτό από το σώμα της γυναίκας. Η χρήση του χαπιού προϋποθέτει υπευθυνότητα ώστε να μην “χάνονται” δόσεις, καθώς αυτό ακυρώνει την αποτελεσματικότητα του. Το αντισυλληπτικό χάπι, δεν προστατεύει από αφροδίσια νοσήματα και πρέπει κατά περίπτωση να συνδυάζεται με την χρήση προφυλακτικού. ‘Όπως ήδη αναφέρθηκε, η χρήση του δεν ενδείκνυται σε γυναίκες που καπνίζουν καθώς τότε αυξάνει ο κίνδυνος θρομβοεμβολικού επεισοδίου.  

ΔΙΑΦΡΑΓΜΑ

Πρόκειται για αβαθείς κάψες φτιαγμένες από πλαστικό και χαλκό που τοποθετούνται στον τράχηλο και εμποδίζουν το σπερματοζωάριο να εισέλθει. Η γυναίκα το τοποθετεί μόνη της πριν την σεξουαλική επαφή και χρειάζεται μια σχετική εκπαίδευση ώστε να μάθει να το τοποθετεί σωστά.  Υπάρχουν διάφοροι τύποι και μεγέθη διαφραγμάτων και είναι ο γιατρός εκείνος που θα επιλέξει το ιδανικό για κάθε γυναίκα. Προσφέρει μέτρια αντισυλληπτική προστασία.

ΣΠΙΡΑΛ

Είναι ένα πολύ αποτελεσματικό αντισυλληπτικό μέσο. Τοποθετείται ενδομητρίως από τον γιατρό και μπορεί να παραμείνει στο σώμα της γυναίκας από 2 έως 5 χρόνια. Συνήθως προτείνεται σε γυναίκες που έχουν ήδη τεκνοποιήσει και έχουν σταθερή μονογαμική σχέση. Το πιο σημαντικό του μειονέκτημα είναι ότι δεν γίνεται ανεκτό από όλους τους οργανισμούς, έτσι κάποιες φορές οι γιατροί το αφαιρούν άμεσα. Επίσης, υπάρχει περίπτωση να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης πυελίτιδας σε γυναίκες με σχετικό ιστορικό.
Κάποιες φορές, η τοποθέτηση του συνοδεύεται από ήπιο πόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου.

ΣΤΕΙΡΩΣΗ

Η στείρωση είναι μόνιμη, χειρουργική μέθοδος αντισύλληψης. Τελείται υπό γενική αναισθησία από εξειδικευμένο γιατρό και έχει υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Στις γυναίκες, εφαρμόζεται λαπαροσκοπικά. Στον άντρα, ονομάζεται βαζεκτομή, όπου μέσω μιας μικρής τομής στο όσχεο ο σπερματικός πόρος απολινώνεται με ράμμα ή μεταλλικά κλιπ. Η στείρωση είναι μια μη αναστρέψιμη αντισυλληπτική μέθοδος και συνιστάται σε ανθρώπους που είναι σίγουροι ότι δεν θέλουν πλέον να τεκνοποιήσουν.

Παράλληλα, υπάρχουν και κάποιες φυσικές μεθόδοι αντισύλληψης που ωστόσο έχουν εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό επιτυχίας. Από αυτές, οι πιο διαδεδομένες είναι οι εξής:

  • Διακεκομμένη συνουσία: εφαρμόζεται πολύ συχνά ωστόσο έχει αποτέλεσμα μόλις στο 70% των περιπτώσεων. Μειώνει την ερωτική απόλαυση ιδίως της γυναίκας ενώ εξαρτάται αποκλειστικά από την δυνατότητα έγκαιρης απομάκρυνσης του άνδρα παρτενέρ. Αυτό που πολλά ζευγάρια δεν γνωρίζουν είναι ότι ικανός αριθμός σπερματοζωαρίων υπάρχει και στις εκκρίσεις που προηγούνται της εκσπερμάτισης και μπορεί εύκολα να προκύψει εγκυμοσύνη ακόμα και αν η συνουσία διακοπεί.
  • Υπολογισμός γόνιμων ημερών: έχει ποσοστό αποτυχίας που κυμαίνεται από 20-30%. Βασίζεται στην αποφυγή της σεξουαλικής επαφής κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας. Οι περισσότερες γυναίκες, με βάση το μέσο του κύκλου τους, αποφεύγουν τις επαφές κάποιες μέρες πριν και κάποιες μέρες μετά. Η μέθοδος όμως δεν είναι αξιόπιστη καθώς στην πλειονότητα των γυναικών ο κύκλος δεν είναι σταθερός, άρα δεν μπορούν να υπολογιστούν με ακρίβεια και οι γόνιμες μέρες.

Επείγουσα αντισύλληψη-το χάπι της επόμενης μέρας

Σε περίπτωση που έχει προηγηθεί σεξουαλική επαφή με αποτυχία άλλης αντισυλληπτικής μεθόδου, το χάπι της επόμενης μέρας μπορεί να εμποδίσει την σύλληψη. Λαμβάνεται εντός 72 ωρών μετά την επαφή, αλλά η αποτελεσματικότητα του μειώνεται με την πάροδο των ωρών. Ιδανικά, η λήψη πρέπει να γίνει το πρώτο 24ωρο, αφού τότε η εγκυμοσύνη προλαμβάνεται σε ποσοστό άνω του 90%.