Νέα

Εγκυμοσύνη και γυναίκα: Συμβουλές για να απολαύσετε τον πρωταγωνιστικό ρόλο

Οι εννέα μήνες της εγκυμοσύνης αλλάζουν τα πάντα στη ζωή σας δίνοντας μία νέα ταυτότητα στην ύπαρξή σας. Είναι η ζωή πριν την εγκυμοσύνη και η ζωή μετά την εγκυμοσύνη. Είναι η περίοδος που η φύση έχει προβλέψει για την προετοιμασία της γέννησης μιας μητέρας, ενός πατέρα και τη δημιουργία μιας οικογένειας.

Μία δυναμική γυναίκα που προλαβαίνει να είναι καλή σύντροφος, κόρη, αδελφή, νοικοκυρά, μαγείρισσα και βέβαια εργαζόμενη, προετοιμάζεται για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της μητέρας.

Οι αλλαγές που συμβαίνουν σε μία γυναίκα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης τόσο σε βιολογικό όσο και σε συναισθηματικό επίπεδο θέτουν σε δοκιμασία τα όρια μιας γυναίκας, αλλά ευτυχώς στο τέλος της ημέρας η χαρά και η προσμονή δίνουν τη θέση τους στην κούραση και το άγχος για να είναι όλα εντάξει.

Η σύγχρονη γυναίκα που ετοιμάζεται να γίνει μητέρα είναι πολυτάλαντη και διοχετεύει την ενεργητικότητά της σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα. Τρυφερή και υποστηρικτική για τον σύντροφό της, στοργική κόρη και αδελφή, οργανωμένη νοικοκυρά και σεφ της μαγειρικής, πιστή φίλη, ενήμερη για τα πάντα, ενεργή στα social και δυναμική εργαζόμενη. Και να φροντίζει και τον εαυτό της ή έστω να βρίσκει λίγο χρόνο για τον εαυτό της.

Η ισορροπία του τρόμου με λίγα λόγια… Ή όχι;

Οι περισσότερες γυναίκες πλέον καταφέρνουν να ορίζουν και να προγραμματίζουν τη ζωή τους έτσι ώστε να τα προλαβαίνουν όλα και η εγκυμοσύνη έρχεται και μπερδεύει γλυκά τους ρόλους της σημερινής γυναίκας.

Οι δυσκολίες είναι αναπόφευκτες. Μία αδιαθεσία του πρώτου τριμήνου την ώρα του meeting με τον νέο πελάτη της εταιρείας, η έντονη υπνηλία, οι εναλλαγές της διάθεσης, οι ενοχές για τις επιπλέον άδειες εις βάρος κάποιων συναδέλφων ή η προετοιμασία επαγγελματικών υποχρεώσεων για όσο διάστημα λείψετε από την εργασία σας μετά τον τοκετό, είναι από τα πιο συχνά προβλήματα που απασχολούν τις σημερινές γυναίκες που περιμένουν παιδί.

Πολλές γυναίκες δέχονται την πίεση που δημιουργούν οι ταυτόχρονοι ρόλοι τους και δεν συζητούν ανοιχτά για όσα τις απασχολούν ή νιώθουν ότι έχουν χάσει τον εαυτό τους. Θα πρέπει να ξέρουν όμως ότι αυτή η κατάσταση και η συναισθηματική αναστάτωση είναι πολύ συνηθισμένη. Ωστόσο, ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός να μιλούν για όσα τις απασχολούν και να ζητούν βοήθεια, ειδικά από τον σύντροφό τους.

Η μοναδική περίοδος της εγκυμοσύνης είναι ανεπανάληπτη και γι αυτό το ζευγάρι θα πρέπει να την βιώσει όσο γίνεται καλύτερα στηρίζοντας ο ένας τον άλλο, μάλλον λίγο περισσότερο ο άνδρας τη γυναίκα. Ο ρόλος του υποψήφιου πατέρα σήμερα είναι καταλυτικός και εμπλέκεται σε κάθε στάδιο της εγκυμοσύνης.

Αν κάποιες φορές πελαγώνετε και αισθάνεστε ότι δεν αντέχετε ή ο σύντροφός σας νιώθει ότι δεν μπορεί να βοηθήσει, πάρτε μία βαθιά ανάσα, χαλαρώστε και σκεφτείτε τους τρόπους που σας προτείνουμε για μία ανέφελη και απολαυστική περίοδο της ζωής σας και κυρίως χωρίς προβλήματα και επιπλοκές.

 

Tips για την υποψήφια μητέρα

 1. Ξεκουραστείτε και διαχειριστείτε την ενέργειά σας

Η ξεκούραση και κάποιες στιγμές χαλάρωσης ακόμα και στη δουλειά είναι απαραίτητες, όσο κι αν νομίζετε ότι έχετε υπερδυνάμεις. Διοχετεύστε την καθημερινή σας ενέργεια στα απολύτως απαραίτητα. Δεν χρειάζεται να καθαρίσετε όλο το σπίτι, να κατεβάσετε κουρτίνες ή να οργανώσετε το αρχείο του γραφείου.

 1. Μείνετε πιστές στις διατροφικές οδηγίες του γιατρού σας. Κάτι ξέρει…

Έρχονται στιγμές που θέλετε να καταναλώσετε ό,τι βλέπετε μπροστά σας και όλες οι αναστολές περί φαγητού πάνε περίπατο ή και το αντίθετο. Καλό είναι να υπάρχει ένα μέτρο. Επιλέξτε μικρά, τακτικά και υγιεινά γεύματα και σνακ. Πίνετε πολύ νερό και μην ξεχνάτε τις βιταμίνες σας. Στην περίοδο της εγκυμοσύνης απαγορεύονται οι ολιγοθερμιδικές δίαιτες, εκτός αν ο γιατρός σας συστήσει κάτι διαφορετικό. Σκεφτείτε μόνο ότι μετά τον τοκετό θα είναι πιο εύκολο να μπείτε στα ρούχα σας.

 1. Φροντίστε τον εαυτό σας

Μπορεί να ακούγεται κλισέ, αλλά ασχοληθείτε με την φροντίδα του εαυτού σας. Γυμναστείτε όσο επιτρέπει ο γιατρός σας, περιποιηθείτε το δέρμα σας, προσέχετε τη στοματική σας υγιεινή και αφουγκραστείτε το σώμα σας. Και κοιμηθείτε όσο μπορείτε!

 1. Οργανώστε τη ζωή και την ημέρα σας

Η οργάνωση και ο προγραμματισμός μπορεί να είναι και θέμα χαρακτήρα, αλλά θα διαπιστώσετε ότι αν βάλετε προτεραιότητες και χρονικά πλαίσια, η μέρα σας θα κυλάει χωρίς περιττό άγχος και με περισσότερη ενέργεια. Αφιερώστε χρόνο σε σας, τον σύντροφο και την οικογένειά σας

 1. Καλό το manual αλλά το ένστικτο της μητέρας δεν συγκρίνεται. Συζητήστε με το γιατρό σας

Εκατοντάδες είναι οι πηγές πληροφόρησης για την εγκυμοσύνη και τη μητρότητα. Ζούμε σε μια εποχή με οδηγίες χρήσης για τα πάντα. Εμπιστευθείτε όμως και το ένστικτό σας. Συνήθως το ένστικτο της μητέρας είναι αλάνθαστο. Μη διστάσετε να απευθυνθείτε στο γιατρό σας για ό,τι σας απασχολεί. Συζητήσετε με τον γιατρό σας για κάτι που διαβάσατε στο ίντερνετ και στα social και θέλετε να το ακολουθήσετε.

 1. Προετοιμάστε τη φωλιά σας

Η προετοιμασία του σπιτιού για τον ερχομό του μωρού δεν είναι μόνο μία απολαυστική διαδικασία, είναι άκρως απαραίτητη για μπορέσετε να ανταποκριθείτε σε μια απαιτητική συνθήκη. Δεν χρειάζεται να καταλήξετε με πολλά ακριβά και όπως θα διαπιστώσετε στην πορεία άχρηστα πράγματα.

 1. Πανέτοιμη για την γραφειοκρατία

Μάθετε από πριν τι δικαιούστε και τι δικαιολογητικά πρέπει να έχετε προκειμένου να λάβετε τα διάφορα επιδόματα γέννας και λοχείας. Συγκεντρώστε τα απαραίτητα έγγραφα και μάθετε τι χρειάζεται να έχετε μαζί σας στο μαιευτήριο.

 

Tips για τον υποψήφιο πατέρα

 1. Υπομονή, υπομονή και υπομονή

Μπορεί να είναι το μεταξύ σας αστείο, αλλά οι ορμόνες της γυναίκας που περιμένει παιδί κάνουν πάρτι και έτσι είναι απόλυτα φυσιολογική μία διαφορετική συμπεριφορά από αυτή που έχετε συνηθίσει. Είναι η ίδια γυναίκα που ερωτευτήκατε, απλά αποδεχτείτε τις μικρές παραξενιές, τις γκρίνιες και τα παράπονα. Μην θυμώνετε και μη γελάτε όταν κλαίει επειδή ξέχασε να πάρει τις βιταμίνες της

 1. Γίνετε ο σεφ της καρδιάς της

Μία έγκυος πεινάει και όσο εξελίσσεται η εγκυμοσύνη πεινάει ακόμα πιο συχνά μέσα στην ημέρα και τρώει σαν να μην υπάρχει αύριο. Για να αποφύγει τους πειρασμούς, φροντίστε από πριν να έχετε προμηθευθεί ό,τι υγιεινό της αρέσει έτσι ώστε στις στιγμές λιγούρας να μην καταφεύγει σε εκείνα τα τσιπς με επιπλέον αλάτι. Μαγειρέψτε εσείς για εκείνη κάποιες φορές μέσα στην εβδομάδα, έχοντας στο νου τις συμβουλές του γυναικολόγου σας για τις διατροφικές ανάγκες της εγκύου και του εμβρύου.

 1. Ενημερωθείτε

Διαβάστε βιβλία, γκουγκλάρετε, μιλήστε με τον γιατρό και τους φίλους σας και μάθετε ότι χρειάζεται για την εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Είναι πολύ σημαντικό να συζητάτε μαζί τις εμπειρίες της εγκυμοσύνης και να γνωρίζετε τα πάντα για το πιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο, τη γέννηση ενός ανθρώπου.

 1. Μαζί στο γιατρό και τη μαία

Η παρουσία σας στις συναντήσεις με τον γιατρό ή τη μαία είναι σημαντική, όχι μόνο για τη μητέρα του παιδιού σας, αλλά κυρίως για εσάς. Μέσα από τις συναντήσεις αυτές και τις εξετάσεις γνωρίζετε το παιδί σας και αρχίζετε να αποκτάτε έναν ισχυρό δεσμό μαζί του.

 1. Πείτε της πόσο όμορφη είναι. Και είναι αλήθεια…

Οι έγκυες γυναίκες εκπέμπουν ακόμα περισσότερο την ομορφιά τους αυτή την περίοδο, αλλά κάποιες δυσκολεύονται να αποδεχθούν τις αλλαγές στο σώμα ή το πρόσωπό τους. Πείτε της πόσο όμορφη είναι και κοιτάξτε την στα μάτια. Εκείνη θα εισπράξει το μήνυμά σας.

 1. Δημιουργήστε αναμνήσεις

Σύντομα θα είστε γονείς και όσο κι αν η ζωή γίνεται ακόμα πιο όμορφη με τον ερχομό ενός παιδιού, το σίγουρο είναι ότι κάποια πράγματα θα πρέπει να τα αποχαιρετίσετε, τουλάχιστον για κάποιο μεγάλο χρονικό διάστημα. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για ένα ξεχωριστό σαββατοκύριακο, για μία έκπληξη ή για ένα άλμπουμ με τις φωτογραφίες της εγκυμοσύνης

 1. Αφήστε την πρωτοβουλία σε εκείνη για τις ερωτικές επαφές

Το σεξ είναι ασφαλές στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά καλό θα είναι να αφήσετε τη σύντροφό σας χαλαρά και διακριτικά να αποφασίσει για το θέμα. Μπορεί και να εκπλαγείτε…

Η εγκυμοσύνη είναι υπόθεση για δύο και η δημιουργία οικογένειας είναι καλό να στηρίζεται σε γερά θεμέλια. Ακόμα και οι πιο μικρές λεπτομέρειες αυτής της περιόδου μένουν χαραγμένες στη μνήμη και την καρδιά. Άλλωστε ο στόχος όλων είναι κοινός, ένα υγιές παιδί.