Τα αεροπορικά ταξίδια θεωρούνται ασφαλή μέχρι την 37η εβδομάδα κύησης, ή την 32η αν πρόκειται για πολύδυμη κύηση. Ωστόσο, οι γιατροί συστήνουν προσοχή για ταξίδια μεγαλύτερα των 4 ωρών καθώς λόγω ακινησίας αυξάνονται οι πιθανότητες εν τω βάθει θρομβοφλεβίτιδας.

Για αυτό τον λόγο, συστήνεται οι έγκυοι να ζητούν πάντα θέσεις προς τον διάδρομο ώστε να διευκολύνεται η μετακίνηση τους και να μπορούν κάθε 30 λεπτά να σηκώνονται και να περπατούν.

Για μεγάλα ταξίδια, απαραίτητη θεωρείται η χρήση ελαστικών καλτσών προφύλαξης και ενδεχομένως η προληπτική λήψη αντιπηκτικών, κατόπιν βέβαια συννενόησης με το γιατρό σας.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού αποφύγετε την κατανάλωση καφέ και πιείτε πολύ νερό. Επίσης ακόμα και αν η φωτεινή επιγραφή για τις ζώνες ασφαλείας είναι σβηστή, όση ώρα κάθεστε στο κάθισμα σας, παραμείνετε δεμένη καθώς οι αναταράξεις μπορεί να συμβούν χωρίς προειδοποίηση.

Οι συστάσεις αφορούν εγκυμοσύνες στις οποίες δεν έχουν παρουσιαστεί επιπλοκές, ενώ πάντα πρίν το ταξίδι ενημερώνουμε τον γιατρό μας και ακολουθούμε τις οδηγίες του.

Οι σωματικές και ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι η αιτία εμφάνισης της όξινης δυσπεψίας, ή όπως κοινώς λέγεται της καούρας.

Παρότι οι καούρες είναι αβλαβείς, η ενόχληση που προκαλούν μπορεί να βάλει σε ψυχολογική και σωματική δοκιμασία τη μέλλουσα μαμά.

Ορίστε μερικές πρακτικές συμβουλές που μπορεί να ανακουφίσουν:

 

  • Αποφύγετε πικάντικα και πολύ λιπαρά φαγητά. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τροφές που συνοδεύονται και από κόκκινες “βαριές” σάλτσες.
  • Μην καταναλώνετε χυμούς από όξινα φρούτα όπως είναι το πορτοκάλι.
  • Δώστε “πράσινο φως” σε στεγνά γεύματα στα οποία –αν δεν υπάρχει ιατρική αντένδειξη- μπορείτε να προσθέσετε λίγο παραπάνω αλάτι.
  • Περιορίστε την κατανάλωση καφέ και αυξήστε την κατανάλωση νερού, ιδίως λίγη ώρα πριν το γεύμα. Έτσι γίνεται πιο εύκολη η διαδικασία της πέψης.
  • Κάντε μικρά και συχνά γεύματα.
  • Αφήστε να περάσουν τουλάχιστον δυο ώρες από την κατανάλωση τροφής πριν ξαπλώσετε στο κρεβάτι σας.
  • Όταν η καούρα είναι πολύ έντονη, ένα κράκερ ή μια φρυγανιά, μπορεί να βοηθήσουν.
  • Κοιμηθείτε με δυο μαξιλάρια να κρατούν την πλάτη σε ελαφρώς όρθια θέση .
  • Η τσίχλα είναι φίλη σας! Το μάσημα της μετά το φαγητό διευκολύνει την έκκριση σάλιου που με τη σειρά του βοηθά στην ουδετεροποίηση των στομαχικών οξέων που ευθύνονται για τις καούρες.

Μπορώ να οδηγώ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ρωτούν πολλές μέλλουσες μαμάδες. Αν η κύηση είναι φυσιολογική και χωρίς επιπλοκές δεν υπάρχει κανένας λόγος να αρνηθείτε την άνεση που προσφέρει η μετακίνηση με το αυτοκίνητο σας.

Μολονότι έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς επιφυλάξεις για την χρήση αερόσακου και κατά πόσο –πιθανώς- μπορεί να είναι παράγοντας κινδύνου για το έμβρυο σε περίπτωση ατυχήματος, οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι οι αερόσακοι είναι ασφαλείς και προστατεύουν σε μεγάλο βαθμό από τραυματισμούς στο κεφάλι. Άρα οι εγκυμονούσες δεν θα πρέπει να απενεργοποιούν τον αερόσακο της θέσης τους. Αυτό που μπορούν να κάνουν είναι να μετακινούν το κάθισμα τους προς τα πίσω και να ρυθμίζουν τη θέση έτσι ώστε να υπάρχει η μέγιστη δυνατή απόσταση ανάμεσα στην κοιλιά τους και το ταμπλό του αυτοκινήτου.

Επίσης σε κάθε περίπτωση πρέπει να φορούν ζώνη ασφαλείας. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν σε μεγάλη ποικιλία και από αξιόπιστες κατασκευάστριες εταιρείες ειδικές ζώνες ασφαλείας για εγκύους. Πρόκειται για ένα μαξιλαράκι με ειδικό σύστημα κουμπώματος, που κρατά το κάτω μέρος της ζώνης του αυτοκινήτου, κάτω από την κοιλιά. Είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε σε περίπτωση ατυχήματος, η δύναμη να μην μεταφερθεί στην έγκυο και το έμβρυο αλλά στη μέση και τα πόδια.

Οι ουρολοιμώξεις είναι μολύνσεις του ουροποιητικού συστήματος από μικροοργανισμούς, όπως τα βακτήρια, οι ιοί και οι μύκητες. Πλήττουν μεγάλο αριθμό γυναικών και μολονότι συνήθως αντιμετωπίζονται εύκολα, εντούτοις έχουν πολύ ενοχλητικά συμπτώματα. Τί μπορείτε να κάνετε ώστε να τις αποφεύγετε;

  • Να θυμάστε πάντα να ουρείτε πριν και μετά τη σεξουαλική επαφή και να πλένεστε χωρίς να χρησιμοποιείτε αντισηπτικά. Επίσης πίνετε μεγάλες ποσότητες υγρών για να προκαλείτε μεγάλη διούρηση
  • Διατηρείτε την καλή υγιεινή του κόλπου σας, δηλαδή διατηρήστε τον σε όξινο περιβάλλον, χωρίς παθογόνα μικρόβια. Αυτό επιτυγχάνεται με την παρουσία των γαλακτοβακκίλων της φυσιολογικής χλωρίδας σε μεγάλο αριθμό. Με άλλα λόγια εντάξτε τακτικά στην εβδομαδιαία σας διατροφή τυρί και γιαούρτι!
  • Στην εμμηνόπαυση αν κριθεί απαραίτητο απο τον θεράποντα ιατρό, λόγω της εμφάνισης ατροφίας, μπορούν να χορηγηθούν τοπικά οιστρογόνα για την αναστροφή και την βελτίωση της φυσιολογικής χλωρίδας
  •  Φοράτε καθαρά, βαμβακερά εσώρουχα και αποφύγετε τα στενά παντελόνια.
  • Nα επισκέπτεστε την τουαλέτα όποτε νιώθετε την ανάγκη, χωρίς να αναβάλετε την ούρηση για κανένα λόγο. Να περιμένετε με υπομονή να αδειάσει η κύστη σας καλά, χωρίς να παραμένουν ούρα λόγω βιασύνης.
  • Σπανιότερα, με την συμβουλή καποιου γιατρού, μπορεί να είναι απαραίτητη η μακροχρόνια χρήση αντισηπτικών αντιβιοτικών του ουροποιητικού, όπως είναι τo γνωστό Furolin ή  χυμός cranberries.
  • Βοηθήστε στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού με καλή διατροφή, καλή ψυχολογία και λήψη βιταμινών. Πολλες φορές η ομοιοπαθητική βοηθάει επίσης στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και αποτελεί μια καλή επικουρική θεραπευτική επιλογή.

Τι είναι η μαστίτιδα;

Μαστίτιδα είναι η φλεγμονή μέρους του μαστού μιας γυναίκας. Σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει και μόλυνση στο στήθος της γυναίκας από μικρόβια.

Συμπτώματα μαστίτιδας

Το πρώτο πράγμα που νιώθει η θηλάζουσα μητέρα είναι πόνος σε μια συγκεκριμένη συνήθως περιοχή του μαστού που κατά την ψηλάφηση είναι και αρκετά σκληρή. Παράλληλα παρατηρείται:

  • Ερυθρότητα και αίσθημα καύσου
  • Άνοδος της θερμοκρασίας πάνω από  38°C και ρίγος

Πως αντιμετωπίζεται η μαστίτιδα

  1. Αποφορτίζετε τους μαστούς κάθε 3 ώρες, είτε θηλάζοντας είτε αντλώντας με θήλαστρο, κάνοντας κυκλικές κινήσεις με τα δυο σας δάκτυλα γύρω από την γαλακτοφόρο περιοχή που υποστεί απόφραξη. Ασκείτε τόση δύναμη όσο εσείς αντέχετε, όχι παραπάνω. Καλό θα ήταν πριν από την διαδικασία να έχει προηγηθεί χλιαρό μπάνιο ή τοποθέτηση χλιαρής πετσέτας.
  2. Βράζετε χαμομήλι και κάθε 3-5  ώρες τοποθετήστε κομπρέσες στο σημείο για λίγα λεπτά. Πριν τις βάλετε στο μαστό, το χαμομήλι πρέπει να ειναι σε θερμοκρασία δωματίου ή δροσερό από το ψυγείο. Όση ποσότητα μείνει, μπαίνει στην ψύξη προς χρήση την επόμενη φορά.
  3. Τοποθετείτε φύλλο από λάχανο στην πάσχουσα περιοχή. Να είναι αρκετά δροσερό και ακόμα καλύτερα να το έχετε τοποθετήσει πρώτα στην κατάψυξη. Αλλάζετε το φύλλο όταν χάσει τη θερμοκρασία του. Τη διαδικασία αυτή την κάνετε όσες φορές θέλετε την ημέρα και θα δείτε άμεσα αποτελέσματα. Το λάχανο έχει την ιδιότητα να απορροφά τα οιδήματα του μαστού και να ανακουφίζει τη μητέρα από τον πόνο.
  4. Σε περίπτωση που έχετε δέκατα ή πυρετό θα επικοινωνήσετε με τη μαία ή το γιατρό σας για να σας χορηγηθεί αντιβίωση που θα είναι πάντα συμβατή με το θηλασμό σας.

Η μαστίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε χρονικό διάστημα κατά τον θηλασμό. Δεν χρειάζεται να σας τρομάζει, διότι η αντιμετώπιση είναι απλή και δεν είναι απαραίτητο να σταματήσετε τον θηλασμό σας.

Μίνα Μαυροπούλη, μαία

Μετά τη μουντάδα του χειμώνα, επιτέλους η άνοιξη έκανε την εμφάνιση της! Λιακάδες, ανθισμένη φύση και…γύρη!

Οι εαρινές αλλεργίες είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο που αν και ενοχλητικό, δεν προκαλεί σοβαρά προβλήματα στον γενικό πληθυσμό αφού τα συμπτώματα του μπορούν εύκολα να αντιμετωπιστούν με την λήψη κάποιου αντισταμινικού.

Όμως τι γίνεται με τις γυναίκες που βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης; Πώς μπορούν αυτές να αντιμετωπίσουν τα δερματικά εξανθήματα, τη ρινίτιδα και την επιπεφυκίτιδα που αποτελούν τα πλέον συνηθισμένα συμπτώματα μιας ανοιξιάτικης αλλεργίας;

Μάλιστα λόγω της εγκυμοσύνης και των ορμονικών αλλαγών που επέρχονται στο σώμα, υπάρχει η πιθανότητα οι αλλεργίες να είναι τώρα περισσότερες και πιο έντονες. Τις περισσότερες φορές πάντως, οι μέλλουσες μαμάδες παραπονιούνται στον γιατρό τους για αλλεργική ρινίτιδα, που φέρνει καταρροή και “μπούκωμα” δυσκολεύοντας την καθημερινότητα τους.

Αντιμετώπιση

Όπως και για κάθε άλλο φαρμακευτικό σκεύασμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έτσι και τα αποσυμφορητικά-αντισταμινικά σκευάσματα πρέπει να αποφεύγονται, μολονότι υπάρχουν κάποια που έχουν χαρακτηριστεί ακίνδυνα απο τους γιατρούς.

Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι η πρόληψη, δηλαδή η αποφυγή των καταστάσεων που ενεργοποιούν την αλλεργία. Άρα οι εγκυμονούσες που έχουν ιστορικό αλλεργιών πρέπει να αποφεύγουν αυτή την εποχή,  την έκθεση τους σε χώρους όπου υπάρχουν ανθισμένα λουλούδια και πλούσια βλάστηση, ώστε να μην εκτίθενται σε γύρη. Παράλληλα, καλό είναι να μην προσεγγίζουν περιοχές με πεύκα, εκεί που αυτή την εποχή υπάρχουν κάμπιες.

Τις ημέρες που υπάρχει αέρας, όσο και αν αυτός είναι ευχάριστος χάρη στις εαρινές θερμοκρασίες, να θυμούνται ότι ο κίνδυνος εμφάνισης αλλεργίας είναι αυξημένος αφού η γύρη κυκλοφορεί πιο έντονα στην ατμόσφαιρα.

Αν τελικά η αλλεργία κάνει την εμφάνιση της, συνιστάται μπάνιο ώστε να απομακρυνθεί η γύρη από το σώμα, αλλαγή ρούχων, χρήση φυσιολογικού όρου στη μύτη ώστε να ανακουφιστούν τα συμπτώματα της ρινίτιδας και χρήση οφθαλμικών σταγόνων χωρίς αντιβιοτικό και κορτιζόνη για να ανακουφιστούν και τα μάτια.

Γενικά, κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης ακόμα και γυναίκες που ποτέ στην ζωή τους δεν υπέφεραν από αλλεργίες, λαμβάνουν συμβουλές από τους γιατρούς τους για αποφυγή γνωστών αλλεργιογόνων, όπως κάποιες τροφές, πχ οι φράουλες, αφού το σώμα είναι πιο ευαίσθητο τώρα.

Αν τελικά η αλλεργία σας χτυπήσει την πόρτα, με συμπτώματα έντονα και επίμονα, οι υποψήφιες μαμάδες πρέπει να ζητήσετε τη συμβουλή του γιατρού σας, καθώς υπάρχουν κάποια απλά σκευάσματα που μπορεί να σας βοηθήσουν χωρίς να εκθέσουν σε  κίνδυνο το έμβρυο.

Δεν υπάρχει τίποτα πιο εκνευριστικό από το να χάνεις τα λίγα καλοκαιρινά σου μπάνια, επειδή αδιαθέτησες ακριβώς στην αρχή της άδειας σου! Ή να βάζεις τα ανοιχτόχρωμα ρούχα σου στο ράφι, τις μέρες του μήνα που έχεις περίοδο. Για χιλιάδες γυναίκες, το ταμπόν είναι η λύση, αφού προσφέρει άνεση και προστασία από ατυχήματα. Όμως, πόσες γυναίκες γνωρίζουν ότι το ταμπόν μπορεί από φίλος να γίνει εφιάλτης, αν δεν τηρηθούν ευλαβικά οι οδηγίες χρήσης του;

Ο σοβαρότερος κίνδυνος είναι το σύνδρομο τοξικού σοκ. Πρόκειται για την κλινική εκδήλωση μόλυνσης που προκαλείται από τον σταφυλόκοκκο, ένα κοινό βακτήριο που όμως όταν εισέλθει στο αίμα προκαλεί εκτεταμένη βλάβη σε πολλά όργανα. Αν η μόλυνση δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να αποβεί ακόμα και θανατηφόρα.

Μια από τις κυριότερες αιτίες πρόκλησης τοξικού σοκ, αν και όχι η μοναδική, είναι ο χρόνος παραμονής του ταμπόν στον κόλπο.

Συμπτώματα

Τα πιο συχνά συμπτώματα του συνδρόμου είναι τα εξής:

  • αιφνίδιος, υψηλός πυρετός
  • πονοκέφαλος
  • τάση προς εμετό  
  • διάρροια
  • χαμηλή πίεση
  • σύγχυση
  • εξανθήματα

Στην περίπτωση εμφάνισης του συνδρόμου, η γυναίκα πρέπει άμεσα να μεταφέρεται σε νοσοκομείο ώστε να της χορηγηθεί ισχυρή αντιβιοτική αγωγή.

Πρόληψη

– Ακολουθείστε ευλαβικά  τις οδηγίες χρήσης του προϊόντος. Δώστε μεγάλη έμφαση, στο σχολαστικό πλύσιμο των χεριών σας με σαπούνι και άφθονο νερό, πριν την τοποθέτηση του ταμπόν.

– Ποτέ μην αφήνετε το ταμπόν στον κόλπο για περισσότερες από 5 ώρες. Για αυτό τον λόγο, επιλέξετε τη χρήση σερβιέτας κατά τη διάρκεια του ύπνου.

– Η τοποθέτηση και η αφαίρεσή του ταμπόν πρέπει να γίνονται με προσοχή ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος τραυματισμού της ευαίσθητης περιοχής.

– Τα ταμπόν που είναι φτιαγμένα από εξαιρετικά απορροφητικό υλικό θα πρέπει να αποφεύγονται.

– Το ταμπόν πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο όταν η περίοδος έχει αρχίσει και όχι προκαταβολικά, όταν αναμένεται, καθώς τότε λόγω ξηρότητας υπάρχει αυξημένος κίνδυνος δημιουργίας αμυχών.

Συνήθως κάνουν την εμφάνιση τους μετά τον τέταρτο μήνα της κύησης. Διακρίνονται κυρίως στην κοιλιά, στο στήθος και στους γλουτούς. Είναι μικρά, κόκκινα σημάδια, σαν ουλές, που στην αρχή έχουν κόκκινο-μωβ χρώμα αλλά μετά γίνονται λευκά ή ακόμα και ασημί. Πρόκειται για τις γνωστές ραγάδες, που επηρεάζουν σχεδόν το 75% των εγκύων.

Πώς  δημιουργούνται ;

Το  ορμονικό  αποτύπωμα  της  εγκυμοσύνης  συνυπάρχει  με  κατακράτηση  υγρών,  ευαισθησία  τριχοειδών  αγγείων  και  πολλαπλές  μικρές  ρήξεις  , μεγάλη  διάταση  των  δερματικών  ινών  και  θραύση  τους  σε  πολλά  σημεία . Τελικό  αποτέλεσμα ; Δερματικές  περιοχές  όπου  έχει  καταστραφεί  το  δίκτυο  κολλαγόνου – ελαστίνης  και  εκεί ακριβώς εμφανίζονται οι ραγάδες.

Μπορούμε να τις προλάβουμε;

Ακόμα και αν υπάρχει κληρονομικότητα, έχει διαπιστωθεί ότι η συνεπής χρήση κατάλληλου δερμοκαλλυντικού μετά  τον  τρίτο  μήνα εγκυμοσύνης, μειώνει πολύ την πιθανότητα εμφάνισης των ραγάδων. Το προϊόν που θα επιλεχθεί πρέπει να δρα προστατευτικά, να ενυδατώνει, να βελτιώνει την δερματική υφή αυξάνοντας την ελαστικότητα και την ανθεκτικότητα του δέρματος. Το κορυφαίο και απαραίτητο χαρακτηριστικό βέβαια, είναι το να έχει πιστοποιηθεί ως απολύτως ασφαλές προϊόν για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ένα δημοφιλές προϊόν με αυτά τα χαρακτηριστικά είναι η FREZYDERM  PREVENSTRIA  cream.

Ακόμα και όταν οι ραγάδες προλάβουν να εμφανιστούν, μια καλή, αναπλαστική κρέμα διόρθωσης που θα παρέμβει και θα αναδομήσει το δίκτυο κολλαγόνου-ελαστίνης, μπορεί να μειώσει πολύ την ένταση τους.

Διατροφή και άσκηση κατά των ραγάδων

Πέρα από τον κληρονομικό παράγοντα αλλά και το θέμα των ορμονικών αλλαγών αυτής της περιόδου, η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση των ραγάδων. Για αυτό, αποφύγετε ή καταναλώστε με μέτρο, επεξεργασμένες τροφές, τη ζάχαρη και το αλάτι καθώς ευθύνονται  για  φθορά  των  ελαστικών  ινών  του  δέρματος  και προκαλούν κατακράτηση υγρών. Παράλληλα, δώστε έμφαση σε καλής ποιότητας πρωτεΐνες  ( κρέας, κοτόπουλο, φρέσκο ψάρι, γαλακτοκομικά και ασπράδι αυγού ), βιταμίνη C και ψευδάργυρο που συμβάλλει  στη  καλή  αρχιτεκτονική  του  δέρματος , ενώ  φρούτα και λαχανικά έχουν επίσης αντιοξειδωτική  δράση.

Η  ήπια  άσκηση  μπορεί να κάνει θαύματα και σε αυτό το θέμα. Το περπάτημα εκτός από ψυχική ευεξία, ενδυναμώνει  το  δέρμα  και  δεν  επιτρέπει  την  εμφάνιση  χαλάρωσης.