Νέα

Περίοδος, αυτή η “άγνωστη”

Βιωματικά, όλες οι γυναίκες καταλαβαίνουν από την εφηβεία και μετά τι ακριβώς είναι η έμμηνος ρύση. Η περίοδος έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, που όμως διαφοροποιούνται σε κάθε γυναίκα. Υπολογίζεται ότι το γυναικείο σώμα, διαθέτει περίπου 200.000 ωοθυλάκια, τα οποία ωριμάζουν και μετά την εφηβεία ενεργοποιούνται, προκαλώντας την φυσιολογική λειτουργία που ονομάζουμε έμμηνο ρύση.

Ο μηνιαίος κύκλος

Για κάθε γυναίκα, η διάρκεια του κύκλου είναι διαφορετική. Ως πρώτη μέρα του κύκλου ορίζεται η πρώτη μέρα της περιόδου και ως τελευταία, η μέρα που προηγείται της επόμενης εμμήνου ρύσεως. Χρονικά, ο μέσος όρος αυτού του κύκλου είναι 28 ημέρες, ωστόσο οι γιατροί ανά περίπτωση θεωρούν φυσιολογικό και έναν κύκλο που κυμαίνεται από 21-22 έως και 40 ημέρες.

Το “ταξίδι” της περιόδου ξεκινά στις ωοθήκες, εκεί που βρίσκεται το ωοθυλάκιο, το οποίο με τη σειρά του φιλοξενεί ένα ανώριμο ωάριο. Κάθε μήνα, ένα από τα ωοθυλάκια με την βοήθεια συγκεκριμένων ορμονών ωριμάζει και βοηθά στην απελευθέρωση του ωαρίου προς τις σάλπιγγες. Είμαστε πια στη φάση της ωορρηξίας η οποία υπολογίζεται χρονικά περίπου στο μέσο του κύκλου κάθε γυναίκας. Με την απελευθέρωση του ωαρίου, το σώμα παράγει και άλλες ορμόνες οι οποίες προετοιμάζουν το ενδομήτριο για μια μελλοντική εγκυμοσύνη. Αν το απελευθερωμένο ωάριο δεν γονιμοποιηθεί, τότε το ενδομήτριο απομακρύνεται από το σώμα, με άλλα λόγια αρχίζει η περίοδος. Είναι η φάση της αιμορραγίας που συνήθως διαρκεί από  4 έως 7 ημέρες. Με το τέλος της περιόδου, το σώμα αρχίζει να προετοιμάζεται ξανά για μια πιθανή εγκυμοσύνη επαναλαμβάνοντας τα ίδια βήματα.

Τι συμβαίνει αν προκύψει εγκυμοσύνη;

Η καθυστέρηση ή η απώλεια της περιόδου, είναι η πρώτη και βασική ένδειξη ότι έχει προκύψει εγκυμοσύνη. Το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται στο ενδομήτριο, το οποίο δεν αποβάλλεται και κατά συνέπεια δεν υπάρχει έναρξη της περιόδου. Ωστόσο, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε, ότι η εγκυμοσύνη δεν είναι ο αποκλειστικός παράγοντας απώλειας της εμμήνου ρύσεως. Υπερβολική σωματική κόπωση, ψυχολογικές διακυμάνσεις, υποθρεψία, ορμονικές δυσλειτουργίες, είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες που επίσης μπορεί να επηρεάσουν τον φυσιολογικό κύκλο της γυναίκας. Επίσης, η λήψη αντισυλληπτικού χαπιού, μπορεί να μεταθέσει την έναρξη της περιόδου.

Περίοδος και ενοχλήσεις

Μεγάλο ποσοστό των γυναικών ιδιαίτερα κατά τις πρώτες μέρες της περιόδου, βιώνουν κάποιες σωματικές ενοχλήσεις που μπορεί να εκδηλώνονται ακόμα και ως πόνος, έντονος για κάποιες από αυτές. Η κατάσταση στην οποία οι πόνοι αυτοί είναι πολύ έντονοι και μάλιστα επηρεάζουν ακόμα και την καθημερινή ρουτίνα, ονομάζεται δυσμηνόρροια και συχνά εκτός από τον πόνο, συνοδεύεται με ναυτίες, κεφαλαλγίες και εμετούς. Τα συμπτώματα αυτά αντιμετωπίζονται με αντιφλεγμονώδη παυσίπονα, ενώ και η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών έχει καταγραφεί ότι μειώνει την ένταση των συμπτωμάτων.

Προεμμηνορρυσιακό Σύνδρομο

Με τον όρο αυτό περιγράφεται η σωματική και ψυχολογική κατάσταση της γυναίκας μετά την ωορρηξία και μέχρι την επόμενη περίοδο. Αν και για πολλά χρόνια η κατάσταση αυτή εκλαμβανόταν ως ιδιοτροπία των γυναικών, πλέον και επιστημονικά έχει αποδειχθεί ότι η αυξομείωση των ορμονών στο γυναικείο σώμα προκαλεί μια σειρά συμπτωμάτων. Ανάμεσα τους είναι ο πονοκέφαλος, η κατακράτηση υγρών, το πρήξιμο στην περιοχή του στήθους, η αϋπνία, η αίσθηση εκνευρισμού και η ευμετάβλητη συναισθηματική κατάσταση.

Συμπτώματα μη φυσιολογικής περιόδου

Κατά καιρούς, ακόμα και γυναίκες που είναι πολύ σταθερές στον κύκλο τους, μπορεί να παρατηρήσουν αλλαγές στην περίοδο τους. Ποιες είναι οι ενδείξεις που θα μας οδηγήσουν να ζητήσουμε την βοήθεια του γιατρού μας;

  • παρατεταμένη περίοδος με αυξημένη αιμορραγία
  • έντονοι πόνοι που δεν υποχωρούν μετά τις πρώτες 2 ημέρες της περιόδου
  • αίσθημα αδυναμίας ή σοβαρή σωματική κόπωση
  • μή φυσιολογική ροή αίματος ή αλλαγή στο χρώμα και στην σύσταση του

Η περίοδος είναι μια σταθερή σύντροφος στην αναπαραγωγική ηλικία της γυναίκας. Μή διστάζετε να ρωτάτε και να μαθαίνετε για τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού σας. Μαθαίνοντας το σώμα σας, το προστατεύετε και το φροντίζετε καλύτερα.