Νέα

Όμορφη μαμά, υγιές μωρό!

Μπορούν τα καλλυντικά να βλάψουν το μωρό μου;

Να μια ακόμα ερώτηση που ακούν συχνά οι μαιευτήρες. Και είναι εύλογη καθώς σε αυτή την ευαίσθητη φάση της ζωής μιας γυναίκας, ακόμα και καταστάσεις ρουτίνας όπως το καθημερινό μακιγιάζ ή η βαφή των μαλλιών, πρέπει να επαναξιολογηθούν ώστε να είναι βέβαιο πως τα προϊόντα που θα χρησιμοποιηθούν είναι αβλαβή για το έμβρυο.

Προσοχή στις ετικέτες!

Πάρα πολλά καλλυντικά προϊόντα, ακόμα και από τα λεγόμενα “επώνυμα” περιέχουν ουσίες οι οποίες αντενδείκνυνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πολύ συχνά, στα συστατικά τους περιέχονται τα γνωστά parabens, μια κατηγορία χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται ευρέως ως συντηρητικά καθώς περιέχουν  βακτηριοκτόνες και μυκητοκτόνες ιδιότητές. Συνήθως ανιχνεύονται στα σαμπουάν και εν γένει στα προϊόντα καθαρισμού σώματος, σε οδοντόκρεμες και σε αποσμητικά. Μεταξύ άλλων έχουν συσχετιστεί με την εμφάνιση καρκίνου του μαστού, με δερματίτιδες και με οργανικές αλλεργίες. 

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι προβλήματα στην ανάπτυξη του εμβρύου, μπορεί να προκαλέσουν επίσης τα πετρελαιοειδή και ο μόλυβδος, που επίσης αποτελούν συχνά συστατικά ειδών μακιγιάζ όπως είναι οι σκιές ματιών και τα ρουζ. Οι φθαλάτες που περιέχονται σε σπρέυ μαλλιών έχουν ενοχοποιηθεί για γενετικές ανωμαλίες όπως και η ουσία DBP που συναντάται σε πολλά βερνίκια νυχιών.

Οι γιατροί επίσης συστήνουν, να μην χρησιμοποιείται κανένα προϊόν που περιέχει ρετινοειδή. Η πιο συνηθισμένη ουσία αυτής της “οικογένειας” είναι η ρετινόλη, που βρίσκεται σε πολλές κρέμες προσώπου. Οι συγκεκριμένες ουσίες, είναι πλούσιες σε βιταμίνη Α η οποία κατά το πρώτο στάδιο της εγκυμοσύνης μπορεί να σχετιστεί με ανωμαλίες στην διάπλαση του εμβρύου.

Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να εξετάζονται με προσοχή οι ετικέτες των προϊόντων περιποίησης. Για να καθησυχαστούν όμως οι μέλλουσες μαμάδες, έχει επίσης σημασία να τονιστεί ότι αν κάποια στιγμή χρησιμοποιήθηκε κάποιο τέτοιο προϊόν δεν είναι και το τέλος του κόσμου, καθώς αυτές οι ουσίες δρουν συσσωρευτικά και μια μικρή ποσότητα δεν πρόκειται να βλάψει το έμβρυο.

Ούτως ή άλλως, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η υφή του δέρματος αλλάζει εξαιτίας των ορμονών. Σε πολλές γυναίκες, επηρεάζεται ακόμα και ο φυσικός τόνος του χρώματος που συνήθως σκουραίνει. Αυτή την περίοδο, ένα “βαρύ” μακιγιάζ απλά θα επιδεινώσει τα δερματικά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν λόγω της εγκυμοσύνης. Η καθημερινή ρουτίνα μακιγιάζ, πρέπει να γίνεται με ελαφρύτερα καλλυντικά, άρα πέρα από τη σύσταση των προιόντων που υπάρχει ήδη στο νεσεσέρ της εγκύου, η αλλαγή των προιόντων μπορεί να προκύψει και λόγω των διαφορετικών αναγκών που έχει τώρα η επιδερμίδα.

Μια καλή λύση, είναι τα λεγόμενα φυσικά προϊόντα, που δεν περιέχουν χημικά συστατικά, ωστόσο και αυτά θέλουν την δέουσα προσοχή. Ό,τι ευαγγελίζεται τον τίτλο του φυσικού δεν σημαίνει πως είναι κιόλας. Ο γενικός κανόνας είναι πώς  όσο λιγότερα συστατικά περιέχει ένα προϊόν, τόσο πιθανότερο είναι να είναι ασφαλές.

Βαμμένα μαλλιά ή όχι;

Η σύσταση των γιατρών είναι να αποφεύγεται η βαφή μαλλιών κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου κύησης, τότε δηλαδή που συντελείται η οργανογένεση του εμβρύου. Μετά τον τέταρτο μήνα, η χρήση χημικής βαφής θεωρείται σχετικά ασφαλής, ωστόσο πάρα πολλοί γιατροί προτρέπουν τις εγκύους που παρακολουθούν να προτιμούν τις ανταύγειες ώστε το χημικό προιόν να μην έρχεται σε απευθείας επαφή με το δέρμα. Εναλλακτικά, υπάρχουν και οι φυτικές βαφές που μπορεί να μην αποδίδουν το ίδιο ικανοποιητικό αποτέλεσμα αλλά θεωρούνται πολύ περισσότερο ασφαλείς.