Ταμπόν: τι προσέχουμε στη χρήση του

Δεν υπάρχει τίποτα πιο εκνευριστικό από το να χάνεις τα λίγα καλοκαιρινά σου μπάνια, επειδή αδιαθέτησες ακριβώς στην αρχή της άδειας σου! Ή να βάζεις τα ανοιχτόχρωμα ρούχα σου στο ράφι, τις μέρες του μήνα που έχεις περίοδο. Για χιλιάδες γυναίκες, το ταμπόν είναι η λύση, αφού προσφέρει άνεση και προστασία από ατυχήματα. Όμως, πόσες γυναίκες γνωρίζουν ότι το ταμπόν μπορεί από φίλος να γίνει εφιάλτης, αν δεν τηρηθούν ευλαβικά οι οδηγίες χρήσης του;

Ο σοβαρότερος κίνδυνος είναι το σύνδρομο τοξικού σοκ. Πρόκειται για την κλινική εκδήλωση μόλυνσης που προκαλείται από τον σταφυλόκοκκο, ένα κοινό βακτήριο που όμως όταν εισέλθει στο αίμα προκαλεί εκτεταμένη βλάβη σε πολλά όργανα. Αν η μόλυνση δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να αποβεί ακόμα και θανατηφόρα.

Μια από τις κυριότερες αιτίες πρόκλησης τοξικού σοκ, αν και όχι η μοναδική, είναι ο χρόνος παραμονής του ταμπόν στον κόλπο.

Συμπτώματα

Τα πιο συχνά συμπτώματα του συνδρόμου είναι τα εξής:

  • αιφνίδιος, υψηλός πυρετός
  • πονοκέφαλος
  • τάση προς εμετό  
  • διάρροια
  • χαμηλή πίεση
  • σύγχυση
  • εξανθήματα

Στην περίπτωση εμφάνισης του συνδρόμου, η γυναίκα πρέπει άμεσα να μεταφέρεται σε νοσοκομείο ώστε να της χορηγηθεί ισχυρή αντιβιοτική αγωγή.

Πρόληψη

– Ακολουθείστε ευλαβικά  τις οδηγίες χρήσης του προϊόντος. Δώστε μεγάλη έμφαση, στο σχολαστικό πλύσιμο των χεριών σας με σαπούνι και άφθονο νερό, πριν την τοποθέτηση του ταμπόν.

– Ποτέ μην αφήνετε το ταμπόν στον κόλπο για περισσότερες από 5 ώρες. Για αυτό τον λόγο, επιλέξετε τη χρήση σερβιέτας κατά τη διάρκεια του ύπνου.

– Η τοποθέτηση και η αφαίρεσή του ταμπόν πρέπει να γίνονται με προσοχή ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος τραυματισμού της ευαίσθητης περιοχής.

– Τα ταμπόν που είναι φτιαγμένα από εξαιρετικά απορροφητικό υλικό θα πρέπει να αποφεύγονται.

– Το ταμπόν πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο όταν η περίοδος έχει αρχίσει και όχι προκαταβολικά, όταν αναμένεται, καθώς τότε λόγω ξηρότητας υπάρχει αυξημένος κίνδυνος δημιουργίας αμυχών.