Μαστίτιδα: αντιμετωπίστε την!

Τι είναι η μαστίτιδα;

Μαστίτιδα είναι η φλεγμονή μέρους του μαστού μιας γυναίκας. Σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει και μόλυνση στο στήθος της γυναίκας από μικρόβια.

Συμπτώματα μαστίτιδας

Το πρώτο πράγμα που νιώθει η θηλάζουσα μητέρα είναι πόνος σε μια συγκεκριμένη συνήθως περιοχή του μαστού που κατά την ψηλάφηση είναι και αρκετά σκληρή. Παράλληλα παρατηρείται:

  • Ερυθρότητα και αίσθημα καύσου
  • Άνοδος της θερμοκρασίας πάνω από  38°C και ρίγος

Πως αντιμετωπίζεται η μαστίτιδα

  1. Αποφορτίζετε τους μαστούς κάθε 3 ώρες, είτε θηλάζοντας είτε αντλώντας με θήλαστρο, κάνοντας κυκλικές κινήσεις με τα δυο σας δάκτυλα γύρω από την γαλακτοφόρο περιοχή που υποστεί απόφραξη. Ασκείτε τόση δύναμη όσο εσείς αντέχετε, όχι παραπάνω. Καλό θα ήταν πριν από την διαδικασία να έχει προηγηθεί χλιαρό μπάνιο ή τοποθέτηση χλιαρής πετσέτας.
  2. Βράζετε χαμομήλι και κάθε 3-5  ώρες τοποθετήστε κομπρέσες στο σημείο για λίγα λεπτά. Πριν τις βάλετε στο μαστό, το χαμομήλι πρέπει να ειναι σε θερμοκρασία δωματίου ή δροσερό από το ψυγείο. Όση ποσότητα μείνει, μπαίνει στην ψύξη προς χρήση την επόμενη φορά.
  3. Τοποθετείτε φύλλο από λάχανο στην πάσχουσα περιοχή. Να είναι αρκετά δροσερό και ακόμα καλύτερα να το έχετε τοποθετήσει πρώτα στην κατάψυξη. Αλλάζετε το φύλλο όταν χάσει τη θερμοκρασία του. Τη διαδικασία αυτή την κάνετε όσες φορές θέλετε την ημέρα και θα δείτε άμεσα αποτελέσματα. Το λάχανο έχει την ιδιότητα να απορροφά τα οιδήματα του μαστού και να ανακουφίζει τη μητέρα από τον πόνο.
  4. Σε περίπτωση που έχετε δέκατα ή πυρετό θα επικοινωνήσετε με τη μαία ή το γιατρό σας για να σας χορηγηθεί αντιβίωση που θα είναι πάντα συμβατή με το θηλασμό σας.

Η μαστίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε χρονικό διάστημα κατά τον θηλασμό. Δεν χρειάζεται να σας τρομάζει, διότι η αντιμετώπιση είναι απλή και δεν είναι απαραίτητο να σταματήσετε τον θηλασμό σας.

Μίνα Μαυροπούλη, μαία