Εαρινές αλλεργίες στην εγκυμοσύνη

Μετά τη μουντάδα του χειμώνα, επιτέλους η άνοιξη έκανε την εμφάνιση της! Λιακάδες, ανθισμένη φύση και…γύρη!

Οι εαρινές αλλεργίες είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο που αν και ενοχλητικό, δεν προκαλεί σοβαρά προβλήματα στον γενικό πληθυσμό αφού τα συμπτώματα του μπορούν εύκολα να αντιμετωπιστούν με την λήψη κάποιου αντισταμινικού.

Όμως τι γίνεται με τις γυναίκες που βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης; Πώς μπορούν αυτές να αντιμετωπίσουν τα δερματικά εξανθήματα, τη ρινίτιδα και την επιπεφυκίτιδα που αποτελούν τα πλέον συνηθισμένα συμπτώματα μιας ανοιξιάτικης αλλεργίας;

Μάλιστα λόγω της εγκυμοσύνης και των ορμονικών αλλαγών που επέρχονται στο σώμα, υπάρχει η πιθανότητα οι αλλεργίες να είναι τώρα περισσότερες και πιο έντονες. Τις περισσότερες φορές πάντως, οι μέλλουσες μαμάδες παραπονιούνται στον γιατρό τους για αλλεργική ρινίτιδα, που φέρνει καταρροή και “μπούκωμα” δυσκολεύοντας την καθημερινότητα τους.

Αντιμετώπιση

Όπως και για κάθε άλλο φαρμακευτικό σκεύασμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έτσι και τα αποσυμφορητικά-αντισταμινικά σκευάσματα πρέπει να αποφεύγονται, μολονότι υπάρχουν κάποια που έχουν χαρακτηριστεί ακίνδυνα απο τους γιατρούς.

Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι η πρόληψη, δηλαδή η αποφυγή των καταστάσεων που ενεργοποιούν την αλλεργία. Άρα οι εγκυμονούσες που έχουν ιστορικό αλλεργιών πρέπει να αποφεύγουν αυτή την εποχή,  την έκθεση τους σε χώρους όπου υπάρχουν ανθισμένα λουλούδια και πλούσια βλάστηση, ώστε να μην εκτίθενται σε γύρη. Παράλληλα, καλό είναι να μην προσεγγίζουν περιοχές με πεύκα, εκεί που αυτή την εποχή υπάρχουν κάμπιες.

Τις ημέρες που υπάρχει αέρας, όσο και αν αυτός είναι ευχάριστος χάρη στις εαρινές θερμοκρασίες, να θυμούνται ότι ο κίνδυνος εμφάνισης αλλεργίας είναι αυξημένος αφού η γύρη κυκλοφορεί πιο έντονα στην ατμόσφαιρα.

Αν τελικά η αλλεργία κάνει την εμφάνιση της, συνιστάται μπάνιο ώστε να απομακρυνθεί η γύρη από το σώμα, αλλαγή ρούχων, χρήση φυσιολογικού όρου στη μύτη ώστε να ανακουφιστούν τα συμπτώματα της ρινίτιδας και χρήση οφθαλμικών σταγόνων χωρίς αντιβιοτικό και κορτιζόνη για να ανακουφιστούν και τα μάτια.

Γενικά, κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης ακόμα και γυναίκες που ποτέ στην ζωή τους δεν υπέφεραν από αλλεργίες, λαμβάνουν συμβουλές από τους γιατρούς τους για αποφυγή γνωστών αλλεργιογόνων, όπως κάποιες τροφές, πχ οι φράουλες, αφού το σώμα είναι πιο ευαίσθητο τώρα.

Αν τελικά η αλλεργία σας χτυπήσει την πόρτα, με συμπτώματα έντονα και επίμονα, οι υποψήφιες μαμάδες πρέπει να ζητήσετε τη συμβουλή του γιατρού σας, καθώς υπάρχουν κάποια απλά σκευάσματα που μπορεί να σας βοηθήσουν χωρίς να εκθέσουν σε  κίνδυνο το έμβρυο.