Νέα

Φυσιολογικός Τοκετός μετά από Καισαρική-γίνεται;

VBAC. Ή αλλιώς, Vaginal Birth After Caesarean delivery. Για να καταλαβαινόμαστε, Φυσιολογικός Τοκετός μετά από Καισαρική Τομή.

Τις προηγούμενες δεκαετίες, η ευρέως διαδεδομένη άποψη ήταν πως αν μια γυναίκα γεννήσει το πρώτο της παιδί με καισαρική τομή, τότε και οι υπόλοιποι τοκετοί που θα ακολουθήσουν θα γίνουν υποχρεωτικά με το ίδιο τρόπο. Η επιστημονική εξήγηση που δινόταν ήταν ότι η τομή που έχει γίνει στη μήτρα κατά τη διάρκεια του πρώτου τοκετού, ενδεχομένως δεν θα αντέξει την φυσιολογική διαδικασία των ωδινών με αποτέλεσμα την πρόκληση ρήξης στη μήτρα.

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, όλο και περισσότεροι μαιευτήρες έχουν καταλήξει ότι υπό προϋποθέσεις, σχεδόν κάθε γυναίκα που έχει γεννήσει με καισαρική, μπορεί κατόπιν να γεννήσει και φυσιολογικά. Υπολογίζεται ότι αυτό είναι εφικτό τουλάχιστον σε ποσοστό 65-80% των περιπτώσεων.

Η ρήξη μήτρας είναι πράγματι μια επικίνδυνη επιπλοκή. Πλέον όμως οι μαιευτήρες γνωρίζουν ότι στατιστικά είναι πιθανότερο να παρουσιαστεί σε μια γυναίκα με πολλαπλές εγκυμοσύνες παρά σε μια γυναίκα που επιχειρεί VBAC. Σε κάθε περίπτωση, αν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, ο μαιευτήρας προχωρά σε επείγουσα  καισαρική τομή ώστε να διασφαλίσει την υγεία της μητέρας και του νεογνού.

Γιατί VBAC;

Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά. Η γυναίκα αποφεύγει ένα ακόμα σοβαρό χειρουργείο, παραμένει λιγότερο χρόνο νοσηλευόμενη και αναρρώνει πολύ συντομότερα.

Το πιο σημαντικό όμως τουλάχιστον για την ίδια την μητέρα είναι ότι βιώνει με απόλυτα ενεργητικό τρόπο την διαδικασία του τοκετού της.

Πολλές γυναίκες που γέννησαν με καισαρική τομή, λόγω της απαραίτητης φαρμακευτικής παρέμβασης που δέχθηκαν, αισθάνονται πώς “έχασαν” τα πρώτα πολύτιμα λεπτά με το παιδί τους.

Εξίσου βαρύνων λόγος είναι και τα επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν ότι –στατιστικά- τα νεογνά που γεννιούνται με καισαρική έχουν περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν παραμονή σε θερμοκοιτίδα ή να παρουσιάσουν αναπνευστικά προβλήματα. Ένας υπεύθυνος, έμπειρος μαιευτήρας θα προτιμήσει σε κάθε περίπτωση μια φυσιολογική διαδικασία τοκετού παρά μια χωρίς ισχυρή ιατρική ένδειξη καισαρική τομή.

Προϋποθέσεις VBAC

Ποιες είναι λοιπόν οι προϋποθέσεις για μια επιτυχημένη VBAC;

  • η γυναίκα δεν πρέπει να έχει ιστορικό ρήξης της μήτρας
  • κατά προτίμηση να μην  έχει προηγηθεί κάποιο σοβαρό γυναικολογικό χειρουργείο
  • ιδανικά η τομή της καισαρικής που έχει προηγηθεί να είναι εγκάρσια και χαμηλή – προσμετρείται θετικά αν έχει προηγηθεί μόνο ένας τοκετός με καισαρική και όχι περισσότεροι
  • ο τοκετός πρέπει να έχει ξεκινήσει φυσιολογικά, χωρίς φαρμακευτική ή ιατρική παρέμβαση
  • η κύηση πρέπει να έχει εξελιχθεί χωρίς προβλήματα
  • πρέπει να μην υπάρχουν οι ιατρικές ενδείξεις που οδήγησαν σε καισαρική τομή στον προηγούμενο τοκετό

Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι καμία μέθοδος τοκετού δεν είναι εντελώς ακίνδυνη. Η απόφαση πρέπει να λαμβάνεται σε συνεργασία με τον μαιευτήρα που παίρνοντας υπόψη την βούληση της μητέρας, το ιστορικό της και την εξέλιξη της κύησης, θα την οδηγήσει σε έναν ασφαλή τοκετό. Εξάλλου είναι εκείνος που θα αξιολογεί την πορεία του τοκετού μέχρι την τελευταία στιγμή, με γνώμονα πάντα την διασφάλιση της υγείας μητέρας και νεογνού.