Νέα

Τρίτο τρίμηνο εγκυμοσύνης

Επιτέλους, πλησιάζει η μέρα που θα έχετε στην αγκαλιά σας αυτό το μικροσκοπικό πλάσμα που μεγαλώνει στο σώμα σας! Το μωρό γίνετε δυνατότερο και το σώμα προετοιμάζεται για την μεγαλειώδη στιγμή του τοκετού!

28η εβδομάδα κύησης

Τα βλέφαρα του μωρού ανοιγοκλείνουν πια συχνότερα, ενώ τώρα αναπτύσσονται τα κέντρα του εγκεφάλου που αφορούν στις λεγόμενες ανώτερες λειτουργίες. Κατά τη διάρκεια πολλών μελετών, οι επιστήμονες κατέγραψαν σε αυτή την φάση της εγκυμοσύνης, εγκεφαλική δραστηριότητα του μωρού που παραπέμπει στην δυνατότητα για όνειρα. Με απλά λόγια το μωρό σας, μπορεί τώρα να ονειρεύεται! Σταδιακά, το έμβρυο αρχίζει να προσαρμόζει το σώμα του στην θέση που θα πρέπει να έχει όταν ξεκινήσει ο τοκετός, δηλαδή έχει την τάση να τοποθετεί το κεφάλι του σχετικά χαμηλά στη μήτρα, κοντά στον τράχηλο.

29η εβδομάδα κύησης

Το βάρος του μωρού έχει αυξηθεί ενώ λίπος συνεχίζει να δημιουργείται κάτω από το δέρμα του. Το μωρό έχει πολύ ενέργεια και αυτό γίνεται αντιληπτό από τις “κλωτσιές” που θα αισθάνεται η μέλλουσα μητέρα κατά τη διάρκεια της ημέρας! Το κεφάλι μεγαλώνει ώστε να υπάρξει χώρος για τον εγκέφαλο που αναπτύσσεται.

30η εβδομάδα κύησης

Το απαλό χνούδι που μέχρι τώρα κάλυπτε το σώμα του μωρού περιορίζεται. Αυτό συμβαίνει επειδή αφενός η θερμοκρασία του ρυθμίζεται πια αποτελεσματικά από τον εγκέφαλο αλλά και εξαιτίας της αποτελεσματικής δράσης που έχει το υποδόριο λίπος που προστατεύει πια τα εσωτερικά του όργανα αποτελεσματικά. Στον εγκέφαλο σχηματίζονται τώρα οι χαρακτηριστικές έλικες. Σε αυτό το στάδιο, η όραση του μωρού είναι πολύ περιορισμένη  περίπου σε αναλογία 1/20 όταν ο υγιής ενήλικας έχει ποσοστό 20/20. Αυτό σημαίνει ότι το μωρό μπορεί να διακρίνει ό,τι βρίσκεται σε ελάχιστα εκατοστά μακριά από το πρόσωπο του χωρίς την ικανότητα να εστιάζει ικανοποιητικά.

31η εβδομάδα κύησης

Βρισκόμαστε σε μια φάση εκρηκτικής ανάπτυξης! Το έμβρυο έχει ικανοποιητικό μήκος όμως έχει ακόμα αρκετό δρόμο ακόμα για το τελικό του βάρος. Κινείται πολύ, κλωτσάει και αλλάζει θέση, σημάδι ότι είναι υγιές και ενεργό. Έχει όμως και διαστήματα ησυχίας όπου απολαμβάνει τον ύπνο του –συνήθως το πρόγραμμα του δεν συνάδει με αυτό της μητέρας, με πολύ συχνό το φαινόμενο τα μωρά να “κάνουν πάρτι” τις βραδινές ώρες! Ο μυελός των οστών έχει πλέον αναλάβει πλήρως την παραγωγή ερυθρών κυττάρων τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο στους ιστούς, μια εργασία που στα πρωτύτερα στάδια της κύησης διεκπεραίωνε το ήπαρ.

32η εβδομάδα κύησης

Το μωρό έχει μεγαλώσει. Καταλαμβάνει τον μεγαλύτερο χώρο εντός της μήτρας και αυτό αρχίζει να περιορίζει σε κάποιον βαθμό τις κινήσεις του. Επαναλαμβάνει συνεχώς τις αναπνευστικές κινήσεις ενώ το πεπτικό του σύστημα είναι σχεδόν ολοκληρωμένο. Τα περισσότερα έμβρυα, βρίσκονται πια με το κεφάλι προς τα κάτω, και έχοντας την λεγόμενη εμβρυική στάση, με τα άκρα περιορισμένα στην κοιλιακή χώρα και τον αυχένα σε ελαφριά κάμψη. Είναι η στάση που θα βοηθήσει το μωρό να ξεκινήσει το ταξίδι του εκτός μήτρας ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι θα διατηρήσει αυτή την θέση αφού ακόμα έχει χώρο που του επιτρέπει να γυρίσει.

33η εβδομάδα κύησης

Σε αυτό το στάδιο, το έμβρυο έχει κατά προσέγγιση το μισό βάρος από αυτό με το οποίο τελικά θα γεννηθεί. Αν και τα οστά έχουν σκληρύνει, δεν ισχύει το ίδιο για τα οστά του κρανίου που παραμένουν μαλακά και δεν είναι ενωμένα. Αυτή η ελαστικότητα των κρανιακών οστών είναι απαραίτητη προκειμένου το κρανίο του μωρού να αντέξει την πίεση που του ασκείται κατά τη διάρκεια του κολπικού τοκετού. Σε αυτή την φάση της εγκυμοσύνης, έχει πια αναπτυχθεί ικανοποιητικά και το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού, του “φρουρού” του έναντι όλων των βλαπτικών οργανισμών που θα συναντήσει όταν εγκαταλείψει το προστατευτικό περιβάλλον της μήτρας.

34η εβδομάδα κύησης

Τα πνευμόνια του μωρού προσεγγίζουν την πλήρη ωρίμανση τους. Τα νύχια του είναι πια ευδιάκριτα ενώ το λίπος είναι σωστά κατανεμημένο στο σώμα του, έτοιμο να το προστατεύσει και να το κρατήσει ζεστό εκτός μήτρας. Το μέχρι τώρα σπίτι του έχει αρχίσει να γίνεται πραγματικά μικρό, έτσι περιορίζει τις κινήσεις του. Αν το μωρό είναι αγόρι, οι όρχεις του έχουν εγκατασταθεί πια στο όσχεο που αποτελεί και την τελική τους θέση. Ωστόσο, σε ποσοστό μικρότερο του 4% καταγράφεται μη εγκατάσταση των όρχεων στη σωστή τους θέση. Αυτό δεν πρέπει να ανησυχεί τους γονείς αφού το πρόβλημα λύνεται χωρίς ιατρική παρέμβαση συνήθως μέσα στον πρώτο χρόνο ζωής τους μωρού.

35η εβδομάδα κύησης

Τα όργανα του μωρού είναι σχεδόν πλήρως ανεπτυγμένα πλέον. Συνεχίζεται ακόμα  η ανάπτυξη του εγκεφάλου και παράλληλα αυξάνει  το μέγεθος του. Οι κλωτσιές του μωρού είναι πολύ έντονες και πλέον έχει αρχίσει να παίρνει σαφή θέση με το κεφάλι προς τον τράχηλο. Η βασικότερη αλλαγή που θα υφίσταται από εδώ και πέρα το μωρό, αφόρα στο βάρος του που θα συνεχίσει να αυξάνει.

36η εβδομάδα κύησης

Σε αυτή τη φάση της κύησης, το μόνο που δεν είναι ακόμα εντελώς λειτουργικό είναι το πεπτικό σύστημα του μωρού, το οποίο θα συνεχίσει να εξελίσσεται μέχρι και 24 μήνες μετά τη γέννηση του. Το σώμα του χάνει και τα τελευταία ίχνη από χνούδι και κερί, που το κάλυπταν και το προστάτευαν μέχρι τώρα. Οι ουσίες αυτές απορρίπτονται εντός του αμνιακού υγρού και το μωρό τις καταπίνει, με αποτέλεσμα τη δημιουργία του μηκωνίου στο έντερο του. Πρόκειται για μια ουσία με χρώμα πράσινο-καφέ που θα αποβληθεί από το σώμα του νεογέννητου με τα κόπρανα τις πρώτες μέρες μετά την γέννηση του. Αν το μωρό σας έχει πάρει ήδη θέση για την “μεγάλη έξοδο” δύσκολα θα αλλάξει τώρα.

37η εβδομάδα κύησης

Είναι μια εβδομάδα ιδιαίτερα σημαντική καθώς πλέον το μωρό θεωρείται τελειόμηνο ακόμα και αν η πιθανή ημερομηνία τοκετού απέχει 3 εβδομάδες. Οι πνεύμονες του έχουν δυναμώσει ενώ η αύξηση του βάρους επιβραδύνεται σταδιακά. Ικανό να αντιμετωπίσει πιθανούς εισβολείς είναι και το ανοσοποιητικό του σύστημα.

38η εβδομάδα κύησης

Το μωρό είναι σχεδόν έτοιμο να γεννηθεί. Τα χαρακτηριστικά του προσώπου του είναι τέλεια διαμορφωμένα με μόνη εκκρεμότητα… το χρώμα των ματιών του! Συνήθως, τα μωρά γεννιούνται με ανοιχτόχρωμα μάτια. Αυτό συμβαίνει επειδή στην ίριδα του ματιού δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η επικάθιση της χρωστικής ουσίας που θα καθορίσει το χρώμα των οφθαλμών. Αυτό θα ξεκαθαρίσει περίπου στους 9 μήνες από την γέννηση του.

39η εβδομάδα κύησης

Είστε πια στην τελική ευθεία! Τα άκρα του μωρού έχουν δυναμώσει και το βάρος έχει σχεδόν σταθεροποιηθεί. Κατά μέσο όρο το μωρό έχει ξεπεράσει τους 50 πόντους μήκος και το βάρος του κυμαίνεται περίπου στα 3.200 κιλά χωρίς αυτό να είναι απόλυτο.

40η εβδομάδα κύησης    

Είναι σχεδόν η ώρα… σχεδόν γιατί πολύ μικρό ποσοστό μωρών γεννιέται την πιθανή ημερομηνία που έχει υπολογισθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο μικρός επισκέπτης πάντως είναι έτοιμος να αποβιβαστεί!