Νέα

Το μωρό έρχεται…η γάτα φεύγει;

Ναι!…θα φωνάξουν κατηγορηματικά γονείς, πεθερικά, θείες και η γειτόνισσα! Η αντίληψη ότι η συμβίωση της εγκύου με μια γάτα είναι επικίνδυνη, είναι τόσο πολύ διαδεδομένη ακόμα και στην εποχή μας, που πολλές γυναίκες σπεύδουν με πανικό να απομακρύνουν το κατοικίδιο από το σπίτι τους αμέσως μόλις κρατήσουν ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης στα χέρια τους.

Είναι όμως τελικά επικίνδυνη αυτή η συμβίωση;

Στην πραγματικότητα ο κίνδυνος είναι μικρός και μπορεί να αποφευχθεί με την τήρηση απλών και συγκεκριμένων τρόπων προφύλαξης.

Γάτες και τοξόπλασμα

Το τοξόπλασμα, ένα ενδοκυττάριο πρωτόζωο που έχει ως τελικό ξενιστή τη γάτα, είναι ένα παράσιτο που μπορεί μολύνοντας την μέλλουσα μητέρα και να δημιουργήσει προβλήματα στο έμβρυο.

Η τοξοπλάσμωση εκδηλώνεται στον ενήλικα με συμπτώματα που περιλαμβάνουν ήπια λοίμωξη, πυρετό και συνήθως διόγκωση των λεμφαδένων. Ωστόσο, η πιθανή μόλυνση του εμβρύου μέσω του πλακούντα μπορεί να προκαλέσει μεγάλες βλάβες.

Στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνη, οι επιπτώσεις είναι πολύ σοβαρές, καθώς μεταξύ άλλων είναι δυνατόν να προκληθούν βαριά διανοητική καθυστέρηση, λεμφαδενοπάθεια, ή γέννηση θνησιγενούς νεογνού. Συνήθως, αν υπάρξει μόλυνση σε αυτό το στάδιο της κύησης συνιστάται διακοπή της εγκυμοσύνης.

Είναι όμως σημαντικό να ξέρουμε ότι η μόλυνση δεν γίνεται από απευθείας επαφή με το ζώο, αλλά μέσω των ωοκυστών του τοξοπλάσματος που αποβάλλονται στα κόπρανα της γάτας.

Οι οικόσιτες γάτες, θα πρέπει να έχουν μολυνθεί τρώγοντας ωμό κρέας που περιέχει ωοκύστες. Πρακτικά, αυτό είναι σχεδόν αδύνατο, δεδομένου ότι  κανείς δεν ταΐζει ωμό κρέας την γάτα που φιλοξενεί στο σπίτι του! Όμως μια γάτα που πηγαινοέρχεται και μπορεί να έχει φάει απομεινάρια κρέατος ή τρωκτικά, είναι δυνατόν να έχει μολυνθεί.

Οι ωοκύστες εισέρχονται στον οργανισμό με τους εξής τρόπους:

  • Με την κατανάλωση μισοψημένου κρέατος
  • Με την κατανάλωση όχι καλά πλυμένων λαχανικών τα οποία έχουν μολυνθε
  • Μέσω των χεριών λόγω πλημμελούς καθαριότητας

Πώς προστατευόμαστε;

Το ζωάκι μας πρέπει να είναι εμβολιασμένο και να διαβιεί σε καθαρό περιβάλλον. Η αλλαγή της άμμου υγιεινής πρέπει να γίνεται συχνά και πάντα με γάντια. Το ίδιο ισχύει και για εργασίες κηπουρικής. Τα χέρια πλένονται καλά αμέσως μετά τις εργασίες που σχετίζονται με την υγιεινή της γάτας μας και απαραιτήτως πριν την προετοιμασία του φαγητού.

Επιπρόσθετα, έχουμε γάτα ή όχι, οι γυναίκες που περιμένουν παιδί δεν πρέπει να καταναλώνουν ωμό ή ελαφρά μαγειρεμένο κρέας. Για το ίδιο λόγο, όλα τα φρούτα και λαχανικά που τρώγονται χωρίς μαγείρεμα πρέπει να πλένονται με μεγάλη φροντίδα. Πολλοί γιατροί μάλιστα, συστήνουν στις εγκυμονούσες να αποφεύγουν εντελώς τις νωπές σαλάτες, προτιμώντας βραστά ή ψητά λαχανικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Με λίγα λόγια, ο ερχομός ενός παιδιού δεν είναι αιτία να ξεσπιτώσουμε το αγαπημένο μας κατοικίδιο! Λίγη σχολαστικότητα σε θέματα ρουτίνας εξασφαλίζουν τη δική μας υγεία αλλά και του εμβρύου και προφανώς την ψυχική ηρεμία της γάτας μας!