Χαλάρωση Πυελικού Εδάφους

Άγχος. Καθημερινό, ασταμάτητο κυνήγι για την επιτυχία. Πίεση ώστε να είναι καλή μητέρα, σύζυγος, σύντροφος, νοικοκυρά, επιτυχημένη επαγγελματίας. Αυτός είναι ο ορισμός της σύγχρονης γυναίκας που σκορπισμένη ανάμεσα σε τόσους απαιτητικούς ρόλους πολύ συχνά αμελεί προσωπικά της θέματα που όμως είναι ζωτικής σημασίας.

Το βάρος της διεκπεραίωσης των καθημερινών υποχρεώσεων, δυστυχώς έχει επιπτώσεις όχι μόνο δυσκολεύοντας την διατήρηση της καλής της υγείας αλλά επηρεάζοντας και την ποιότητα της σεξουαλικής της ζωής. Έτσι, θέματα όπως είναι η καλή κατάσταση των σεξουαλικών  οργάνων -κυρίως του κόλπου- παρότι απασχολούν χιλιάδες γυναίκες καθημερινά, τελικά ελάχιστες είναι εκείνες που βρίσκουν το θάρρος να αναζητήσουν λύση.

Η κολπική χαλάρωση και η πρόπτωση των οργάνων της πυέλου (μήτρα, κόλπος , ουροδόχος κύστη) είναι κλινικά προβλήματα που προκαλούν ποικίλα συμπτώματα και ενοχλήσεις, όπως μεταξύ άλλων, πόνο χαμηλά στην κοιλιά, αίσθημα βάρους, συχνές ουρολοιμώξεις, δυσκοιλιότητα, ακόμα και διακοπή σεξουαλικών επαφών. Οι γυναίκες που συνηθέστερα παρουσιάζουν αυτά τα προβλήματα είναι εκείνες που έχουν γεννήσει κολπικά και τα όποια ζητήματα έχουν προκύψει επιδεινώνονται με την εμμηνόπαυση, την αύξηση βάρους και την ύπαρξη χρόνιου βήχα.

Εμείς, ως ειδικοί, όταν προσεγγίζουμε ένα τέτοιο πρόβλημα οφείλουμε για την  αντιμετώπιση του να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ενημερωμένοι για να προσφέρουμε την πιο σύγχρονη, επιστημονικά τεκμηριωμένη, κατάλληλη θεραπεία.

Η μεγάλη ανάπτυξη και εξέλιξη της Βιοτεχνολογίας μας δίνει πια την δυνατότητα να χρησιμοποιούμε νέα ειδικά υλικά και εξελιγμένες- ελάχιστα επεμβατικές- τεχνικές για την χειρουργική θεραπεία, μεγαλώνοντας τις προσδοκίες των γυναικών για καλύτερη ποιότητα ζωής.

Οι γιατροί που ασχολούμαστε με το ευαίσθητο γυναικείο φύλο μπορούμε πλέον να προσφέρουμε στη γυναίκα θεραπείες σύγχρονες, εξελιγμένες και ελάχιστα επώδυνες.

Οι κλασικές χειρουργικές επεμβάσεις για την αποκατάσταση των διαταραχών αυτών (κυστεοκήλη ,ορθοκήλη, πρόπτωση μήτρας, πρόπτωση κολπικού κολοβώματος κ.α.) είναι γνωστές ως κολπορραφές και είναι απλά πλαστικές επεμβάσεις του κόλπου που έχουν ως σκοπό την ανατομική διόρθωση και στήριξη των οργάνων που χαλάρωσαν. Αυτές οι επεμβάσεις εξελίχθηκαν με πιο σύγχρονες τεχνικές και την χρήση ειδικών πλεγμάτων. Τα πλέγματα είναι από ειδικό συνθετικό υλικό, αδρανές και μπορούν να παραμείνουν στον ανθρώπινο οργανισμό εφ’ όρου ζωής.

Τα σημαντικότερα πλεονέκτηματα των νέων τεχνικών-πλεγμάτων αποτελούν οι μειωμένες πιθανότητες υποτροπών που εμφανίζονται συχνά μετά από τις κλασικές κολπορραφές. Παράλληλα επιτυγχάνεται πιο ορθή ανατομικά στήριξη και διόρθωση των ιστών, καλύτερη σεξουαλική ζωή, λιγότερες μέρες νοσηλείας και γρήγορη ανάρρωση.

Ως ιατρός ειδικός στα ευαίσθητα αυτά θέματα, προτείνω σε κάθε γυναίκα που αντιμετωπίζει τέτοιου είδους προβλήματα να αναζητήσει άμεσα την ποιότητα ζωής που απολάμβανε και πριν γιατί σήμερα υπάρχει λύση. Αποτελεσματική και εύκολη.