Ουροδυναμικός έλεγχος

Τι είναι ο Ουροδυναμικός έλεγχος;

Πρόκειται για μία πολύ σημαντική διαγνωστική εξέταση που μας δίνει πολλές και σημαντικές πληροφορίες για την λειτουργία της κύστεως και της ουρήθρας. Είναι η μοναδική εξέταση που θα μπορέσει αξιόπιστα να καθορίσει βάσει του αποτελέσματος την αντιμετώπιση της γυναικείας ακράτειας ούρων.

Πότε χρειάζεται να γίνεται ο ουραδυναμικός έλεγχος;

Ο γιατρός θα ζητήσει την διενέργεια της εξέτασης όταν θέλει να διερευνήσει τα αίτια που προκαλούν προβλήματα τα οποία σχετίζονται με :

  • απώλεια ούρων, ακούσια ή εκούσια
  • μή ικανοποιητική κένωση της κύστεως
  • επιθυμία συχνής ούρησης
  • επιτακτική επιθυμία για ούρηση
  • διακεκομένη ούρηση
  • συχνές υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις

Είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί, πως είναι απαραίτητο, οποιαδήποτε γυναίκα πρόκειται να υποβληθεί σε κολπική χειρουργική επέμβαση λόγω πρόπτωσης, να υποβληθεί προεγχειρητικά σε ουροδυναμικό έλεγχο.

Πώς γίνεται ο ουροδυναμικός έλεγχος;

Είναι μία απλή, ανώδυνη εξέταση, η οποία διαρκεί περίπου 30 λεπτά και δεν χρειαζεται αναισθησία. Στην αρχή αφού η γυναίκα ουρήσει σε μία ειδική λεκάνη, τοποθετείται ένας λεπτός καθετήρας στην ουροδόχο κύστη και ένας στο ορθό (αυτό είναι και το ενοχλητικότερο μέρος της έξετασης).

Στην συνέχεια, μέσω του λεπτού καθετήρα γίνεται πλήρωση της κύστεως και παράλληλα μέσω ενός υπολογιστή μετρώνται και αναλύονται οι πιέσεις του συστήματος, δίνοντας μας την εικόνα της λειτουργίας του κατώτερου ουροποιητικού.

Πριν τον ουροδυναμικό έλεγχο θα πρέπει να έχουν προηγηθεί κάποιες εξετάσεις. Αυτές είναι, γενική εξέταση ούρων μαζί με καλλιέργεια ούρων (προκειμένου να αποκλειστεί πιθανή ενεργή λοίμωξη) και ένα υπερηχογράφημα νεφρών, ουρητήρων κύστεως και των έσω γεννητικών οργάνων.

Τα συμπεράσματα της εξέτασης είναι άμεσα.

Στο θεραπευτήριο ΙΑΣΩ απο το 2006, υπό την οργάνωση και διεύθυνση του Dr. Βασίλη Κουφομιχαήλ, ειδικού σε θέματα ουρογυναικολογίας, λειτουργεί το κέντρο ουροδυναμικής μελέτης και διαταραχών του πυελικού εδάφους, στο οποίο έχουν εκτελεστεί χιλιάδες ουροδυναμικοί έλεγχοι και πολλές γυναίκες έχουν βρει λύση στο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν. Ανάλογοι έλεγχοι διενεργούνται και στην κλινική Mediterraneo.