Γυναικεία ακράτεια ούρων

Δεκάδες γυναίκες βιώνουν καθημερινά με έντονο άγχος για την κοινωνικότητα τους και την υγιεινή τους το θέμα της ακράτειας ούρων, το οποίο αναδεικνύεται ως ένα πολύ ευαίσθητο αλλά και σημαντικό κομμάτι έρευνας για τον ιατρικό κόσμο και όχι μόνο.

Ιδιαίτερα δε αν συνυπολογίσει κανείς ότι ο αριθμός αυτών των γυναικών είναι πολύ μεγάλος (13 εκατομμύρια γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εμφανίσει απώλεια ούρων και στην Ελλάδα σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη 3 στις 10 γυναίκες αντιμετωπίζουν κάποια μορφή ακράτειας) η ευαισθητοποίηση και η επιδίωξη για άμεση λύση αποτελεί για όλους τους εμπλεκόμενους στους τομείς της υγείας σημαντική προτεραιότητα.

Δυστυχώς η γυναικεία ακράτεια μπορεί να προσβάλει πολύ νεότερες γυναίκες από ότι ο πολύς κόσμος πιστεύει επειδή δεν είναι πάντα ένα απλό “φυσιολογικό” φαινόμενο γήρανσης.

Ενώ λοιπόν η συχνότητα αυτού του συμπτώματος είναι πολύ μεγάλη και συγχρόνως αγγίζει πολύ νέες γυναίκες με έντονη επαγγελματική και προσωπική δραστηριότητα, αυτές οι ίδιες γυναίκες αποφεύγουν να συζητήσουν το πρόβλημα τους ακόμα και με τον γιατρό τους. Ως αποτέλεσμα βάζουν οι ίδιες εμπόδια στην καθημερινότητα τους περιορίζοντας και αποφεύγοντας δραστηριότητες που βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής (όπως διασκέδαση, άσκηση, σεξουαλική δραστηριότητα κ.α.) και έτσι οδηγούνται σε απομόνωση και πιθανόν καταθλιπτική συμπεριφορά.

Αυτό αποτελεί ένα μεγάλο λάθος που πρέπει να σταματήσει να κάνει η κάθε γυναίκα στον εαυτό της, δίνοντας άμεσα λύση που πια στην εποχή μας, δεν αποτελεί μύθο αλλά μια πραγματικότητα. Πώς είναι εφικτό να συμβεί με τον πιο απλό τρόπο; Σε πρώτη φάση η γυναίκα πρέπει να το συζητήσει με τον γυναικολόγο της ο οποίος μπορεί την προς την σωστή διάγνωση. Αυτή η αναγνώριση του προβλήματος ίσως είναι το πιο σημαντικό στάδιο, για να της προσφερθεί η πιο σωστή και ενδεδειγμένη λύση .

Θα πρέπει να γνωρίζουμε πως η ακράτεια είναι ένα σύμπτωμα το οποίο έχει διαφορετική μορφή κατά περίπτωση αλλά και αιτιολογία και επειδή η αντιμετώπιση και η θεραπεία της είναι καθαρά συνάρτηση του τί τύπου ακράτεια αντιμετωπίζει η γυναίκα πρέπει να προηγείται η διερεύνηση των προαναφερθέντων. Για καλύτερη κατανόηση του θέματος θα ήταν χρήσιμο να αναφέρουμε ότι βάσει των κλινικών περιγραφών οι πιο γνωστές και συχνές μορφές (τύποι) ακράτειας είναι οι εξής:

  • Ακράτεια ούρων από προσπάθεια που απλά εμφανίζεται όταν αυξάνεται η πίεση στην κοιλιά μας με τον βήχα, το γέλιο, το φτέρνισμα, το σήκωμα βάρους ή την σωματική άσκηση. Είναι η συχνότερη μορφή που απαντάται κυρίως σε νεότερες γυναίκες.
  • Ακράτεια ούρων επιτακτικού τύπου, δηλαδή αιφνίδια και έντονη ανάγκη για ούρηση που ακολουθείται από απώλεια ούρων.
  • Μεικτού τύπου, που συνυπάρχουν και οι δύο προηγούμενοι τύποι ακράτειας.
  • Ακράτεια ούρων από υπερπλήρωση.
  • Συνεχής ακράτεια που οφείλεται σε ανατομικές βλάβες ή μόνιμα νευρολογικά αίτια.

Κάθε διαφορετικός τύπος ακράτειας αντιμετωπίζεται με επίσης διαφορετικό τρόπο ακόμα και ως προς το βαθμό του προβλήματος και για αυτό είναι πολύ σημαντικό να γίνει η σωστή διάγνωση. Αυτό επιτυγχάνεται με πολύ μεγάλο ποσοστό επιτυχίας χάρη σε μια ειδική εξέταση που ονομάζεται ουροδυναμικός έλεγχος και γίνεται σε ειδικά, εξειδικευμένα κέντρα αφού βέβαια προηγηθεί ένα καλό ιστορικό των συμπτωμάτων, μία κλινική εξέταση αλλά και μια απλή εξέταση ούρων και καλλιέργεια.

Ο Ουροδυναμικός έλεγχος είναι μια απλή, μη επώδυνη εξέταση όπου με τη τοποθέτηση ενός πολύ λεπτού, μικρού καθετήρα και τη βοήθεια ενός υπολογιστή, μελετάμε την δραστηριότητα της ουροδόχου κύστεως και της ουρήθρας και προσδιορίζουμε με μεγάλη ακρίβεια το αίτιο του προβλήματος.

Αφού λοιπόν ο γιατρός σας πλέον αναγνωρίσει με μεγαλύτερη σιγουριά και ακρίβεια τη μορφή ακράτειας και τον βαθμό της, επιλέγει κατά περίπτωση την θεραπεία που πρέπει να ακολουθηθεί.

Την τελευταία δεκαετία οι επιλογές θεραπείας, ειδικά στις περιπτώσεις ακράτειας από προσπάθεια που αποτελεί και το μεγαλύτερο ποσοστό, έδωσαν πολύ υψηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας στην θεραπεία (90%) και με πολύ εύκολες τεχνικές που οδήγησαν όλο και περισσότερες γυναίκες στην μόνιμη λύση. Μια τέτοια τεχνική που επιλέγεται σε περιπτώσεις ακράτειας από προσπάθεια μετρίου και μεγάλου βαθμού είναι η τοποθέτηση μιας κολπικής ταινίας ελεύθερης τάσης (TVT, TVT-O) κάτω από την ουρήθρα η οποία ενισχύει την προσπάθεια του σφιγκτήρα της ουρήθρας να συγκρατήσει τα ούρα που εξέρχονται ακούσια όταν αυξάνεται η ενδοκοιλιακή πίεση με τον βήχα, γέλιο, σήκωμα βάρους κλπ.

Τα μεγάλα πλεονεκτήματα αυτής της τεχνικής είναι ότι μπορεί να επιτευχτεί χωρίς γενική νάρκωση, διαρκεί μόλις 15-20 λεπτά, δεν χρειάζεται μετεγχειρητική νοσηλεία και δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες επιπλοκές σε συνδυασμό με την μεγάλη αποτελεσματικότητα. Το επίσης πολύ σημαντικό είναι ότι αυτή η τεχνική μπορεί να συνδυαστεί με μεγάλη επιτυχία με άλλες επεμβάσεις που σχετίζονται με χαλάρωση του κόλπου, πτώση μήτρας και κυστεοκήλης και να έχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

Και στις άλλες περιπτώσεις όμως όταν η συντηρητική αντιμετώπιση είναι η ενδεδειγμένη και όχι η χειρουργική επέμβαση, έχουμε νέες, βελτιωμένες επιλογές είτε πρόκειται για νέα φάρμακα που έχουν λιγότερες παρενέργειες και καλύτερα αποτελέσματα, είτε πρόκειται για εξελιγμένες ασκήσεις εκγύμνασης της περιοχής για βελτίωση των συμπτωμάτων

Υπάρχει λοιπόν λύση και αυτή δεν είναι μύθος αλλά πραγματικότητα αρκεί να βρείτε το θάρρος να συζητήσετε το πρόβλημα σας με τον γιατρό σας ή να απευθυνθείτε σε ένα εξειδικευμένο κέντρο ακράτειας.