Φάρμακα εξωσωματικής γονιμοποίησης και υγεία της γυναίκας

Μία γκρίζα ζώνη και ατμόσφαιρα που συνεχίζει να αιωρείται στις μέρες μας, αποτελεί δυστυχώς συχνά τροχοπέδη στη σημαντική απόφαση μίας γυναίκας -ενός ζευγαριού- να ξεκινήσει μία θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης. Αν και είναι απόλυτα ξεκάθαρα, επιστημονικά αποδεδειγμένο, πως τα φάρμακα της εξωσωματικής γονιμοποίησης δεν έχουν επίπτωση στην υγεία της γυναικας με την ορθή χρήση τους, ακόμα και ανθρωποι από τον χώρο της υγείας διαδίδουν λανθασμένες πληροφορίες και επηρεάζουν την κοινή γνώμη.

Ας ξεκινήσουμε όμως με την ανάλυση των φαρμάκων της εξωσωματικής ώστε να προσδιορίσουμε τί φαρμακα είναι και τί ακριβώς προκαλούν στο σώμα της γυναίκας. Μιλάμε λοιπόν για ορμονικά σκευάσματα που επί της ουσίας είναι ίδια με τις φυσικές ορμόνες που ο ίδιος ο οργανισμός παράγει καθημερινά και επιτελούν σημαντικό ρόλο στην φυσιολογία της αναπαραγωγής. Για παράδειγμα η βασική ορμόνη της αναπαραγωγής FSH, η θυλακιοτρόπος ορμόνη, ευθύνεται για την ανάπτυξη των ωοθυλακίων στον μηνιαίο γεννητικό κύκλο και είναι αυτή που ως σκευάσμα δίνεται εξωγενώς σε μεγαλύτερη ποσότητα, ως κύριο θεραπευτικό μέσο για την ανάπτυξη πολλών ωοθυλακιών σε ένα κύκλο, με σκοπό την επιτυχία της εξωσωματικής. Τέτοια ανασυνδιασμένα σκευάσματα λοιπόν που παράγονται σε βιοτεχνολογικά εργαστήρια αποτελούν ακριβέστατη αντιγραφή των φυσικών μορίων και έτσι δρουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και με ορθή και κατάλληλη χρήση από τους ειδικούς γιατρούς της αναπαραγωγής δεν έχουν καμία επιβλαβή επίπτωση στην υγεία κάθε γυναίκας.

Μετά απο πολλών χρόνων εμπειρία από την πρώτη χρήση αυτών των ορμονών έχουμε τη γνώση για την ασφαλή και ενδεδειγμένη χρήση τους ώστε να εξασφαλίζουμε την υγεία των ασθενών μας δίχως αμφιβολία. Η εξατομικευμένη θεραπεία στην επιλογή πρωτοκόλλου και στη δοσολογία των φαρμάκων δίνει το βέλτιστο αποτέλεσμα με την μικρότερη φαρμακευτική επιβάρυνση.

Ένα βέβαια από τα πιο συχνά ερωτήματα που δεχόμαστε από τους ασθενείς μας ως ειδικοί ιατροί της αναπαραγωγής είναι η συσχέτιση των φαρμάκων της εξωσωματικής με τον καρκίνο. Είναι για μας χωρίς κανένα δισταγμό και αμφιβολία σαφής απάντηση σε αυτό: όχι, δεν υπάρχει καμία συσχέτιση με καμία μορφής καρκίνο στον ανθρώπινο οργανισμό. Για την απόδειξη αυτού, τα επιχειρήματα είναι πολλά.

Κατ’ αρχήν, δεν θα κυκλοφορούσαν επίσημα σε όλες τις χώρες του κόσμου, έχοντας λάβει επίσημες άδειες κυκλοφορίας από τις πλέον αρμόδιες αρχές επί δεκαετίες, αν προκαλούσαν συστηματικά καρκίνο. Μετά από ένα τεράστιο αριθμό υπογόνιμων ζευγαριών που έκαναν χρήση των φαρμάκων αυτών, υπάρχει πολύ πλούσια πείρα και γνώση, με την δυνατότητα να έχουν πραγματοποιηθεί ένας μεγάλος αριθμός αξιόπιστων κλινικών μελετών από έγκριτες επιστημονικές κοινότητες και μεγάλα πανεπιστημιακά κέντρα ανά τον κόσμο.

Πρόσφατα στην μονάδα μας στην Εμβρυογένεσις είχαμε επιστημονική συνάντηση  με σκοπό ακριβώς την ανάλυση της επίπτωσης των φαρμάκων της εξωσωματικής στην υγεία της γυναίκας και ειδικά σε ό,τι σχετίζεται με τον γυναικολογικό καρκίνο. Στην αναδρομή πολλών αξιόπιστων μελετών που ανευρέθηκαν παγκόσμια και εκπονήθηκαν στα πιο αναγνωρισμένα κέντρα, πανεπιστημιακά και μή, και μέσα από την δική μας κλινική εμπειρία χιλιάδων περιστατικών που έχουν πραγματοποιηθεί στην μονάδα μας δεν βρέθηκε καμία στατικά σημαντική επίπτωση των φαρμάκων στην καρκινογένεση και στην εμφάνιση καρκίνου λόγω της χρήσης αυτών των φαρμάκων.

Σε αντίθεση με τις ανησυχίες όλων για την υγεία των γυναικών που βιώνουν αυτό το ψυχολογικό και σωματικό βάρος της προσπάθειας απόκτησης παιδιού μέσα απο την διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποιήσης, βγήκε ενα πολύ σημαντικό συμπέρασμα που λειτουργεί θετικά προς όφελος όλων αυτών των γυναικών. Λόγω του εξονυχιστικού ελέγχου στον οποίο υποβάλονται όλες οι γυναίκες πριν μπούν στην διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης αλλά και εξαιτίας της συνεχούς παρακολούθησης και της στενής επαφής τους με τους γιατρούς που έχουν την ευθύνη της προσπάθειας, διαγιγνώσκονται έγκαιρα κακοήθειες, είτε σε πρώιμο στάδιο, είτε σε χρόνο ιάσιμο.

Αποτέλεσμα αυτού, σε αντίθεση με ό,τι καμία φορά αιωρείται στην ατμόσφαιρα, είναι οτι μπορούμε χωρίς υπερβολή να πούμε πως η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να συντελέσει  στην ευεργετική δράση πρόληψης των γυναικολογικών καρκινών. Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι επειδή δυστυχώς ένα πολύ μικρό ποσοστό γυναικών πραγματοποιούν με συνέπεια τον ετήσιο προληπτικό γυναικολογικό έλεγχο τους, αυτό συνηγορεί στο προαναφερθέν επιχείρημα ότι η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να σώσει την ζωη μίας γυναίκας ή ακόμα και την ζωή ενός άντρα, αφού πολλές φορές απαιτείται και ο ενδελεχής έλεγχος των αντρών (μην ξεχνάμε ότι η υπογονιμότητα αφορά και τα δύο φύλα εξίσου).

Καταλήγοντας συμπερασματικά ως υπεύθυνοι επαγγελματίες της υγείας και ειδικοί στην ανθρώπινη αναπαραγωγή θα πρέπει: 1ο να καθησυχάζουμε όλα τα ζευγάρια που έχουν την ανάγκη θεραπειών της υποβοηθούμενης αναπαραγωγης για την ασφάλεια της χρήσης των πρωτοκόλλων θεραπείας, 2ο να νιώθουν έμπρακτα αυτή την ασφάλεια ώστε να μην επηρεάζουν το ποσοστό επιτυχίας της όλης προσπάθειας, 3ο να δημιουργούμε όλες τις προυποθέσεις ώστε να νιώθει το ζευγάρι την ασφάλεια για την υγεία κυρίως της γυναίκας που θα λάβει την φαρμακευτική αγωγή και τέλος ο βασικός γνώμονας όλων των ενεργειών μας να είναι το βέλτιστο αποτέλεσμα με το ελάχιστο βάρος για τους ασθενείς μας.