Η διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης

Σκοπός της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι η επίτευξη της δημιουργίας εμβρύων στο εργαστήριο από το γενετικό υλικό των δύο ενδιαφερόμενων και με στόχο την επιτυχή κατάληξη της εγκυμοσύνης μετά την εμβρυομεταφορά στην μήτρα της γυναίκας.

Η διαδικασία αποτελείται από τα εξής βήματα:

  • Πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας: είναι η διαδικασία κατά την οποία η γυναίκα λαμβάνει την αγωγή των ενέσεων με σκοπό να διεγερθεί η ωοθήκη της και να παράξει περισσότερα του ενός ωαρίου που παράγεται στον φυσικό της κύκλο. Η λήψη των ειδικών ορμονών γίνεται καθημερινά από την 1η -2η μέρα της περιόδου μέχρι την ημέρα που τα τα ωοθυλάκια σχηματιστούν σε μέγεθος κατά μέσο όρο περίπου 18-22 εκατοστά. Αυτή η διαδικασία παρακολουθείται ανά περίπου 2 ημέρες με υπερηχογράφημα και μέτρηση μίας ορμόνης, της οιστραδιόλης, και συνολικά καταμετράται 4 με 5 φορές μέχρι την μέρα της ωοληψίας.

 

  • Ωοληψία – συλλογή του σπέρματος: είναι η στιγμή που συλλέγουμε τα ωάρια από τις ωοθήκες διακολπικά, με μία απλή διαδικασία. Παρέχουμε ήπια νάρκωση και καλή αναλγησία, και διακολπικά με την βοήθεια του υπερήχου, με μία πολύ λεπτή βελόνα αναρροφάμε το υγρό από τα ωοθυλάκια. Εκεί βρίσκεται το κάθε ωάριο το οποίο και παραδίδεται στους εμβρυολόγους μας. Παράλληλα ο σύντροφος, μάς δίνει το σπέρμα με εκσπερμάτιση, είτε στον δικό του χώρο είτε σε ειδικό χώρο στην μονάδα.

 

  • Γονιμοποίηση στο εργαστήριο: αυτή η διαδικασία είναι καθαρά εργαστηριακή και γίνεται από τους εμβρυολόγους στο ειδικό εργαστήριο που βρίσκονται όλα τα κατάλληλα μέσα για το βέλτιστο αποτέλεσμα. Αφού τα ωάρια καθαριστούν και το σπέρμα επεξεργαστεί για να απομονωθούν τα πιο κατάλληλα σπερματοζωάρια, τοποθετούνται όλα μαζί σε ειδικά “πιατάκια” με καλλιεργητικά υλικά, όπου πραγματοποιείται η γονιμοποίηση ( απλό IVF ).

Σε κάποιες περιπτώσεις που υπάρχει αδύναμο σπέρμα ή έχουμε μικρό αριθμό ωαρίων επιλέγεται από τους εμβρυολόγους η τεχνική της μικρογονιμοποίησης-ICSI όπου κάτω από ειδικό μικροσκόπιο επιλέγεται το καλύτερο σπερματοζωάριο και γίνεται απευθείας η γονιμοποίηση του ωαρίου. Μετά τη γονιμοποίηση, τα έμβρυα καλλιεργούνται στις κατάλληλες συνθήκες στο εργαστήριο, μέχρι να είναι έτοιμα για τη μεταφορά τους πίσω στη μήτρα της γυναίκας. Η διαδικασία αυτή γίνεται μέσα σε ειδικούς μίνι-επωαστές, με τη βοήθεια ειδικών καλλιεργητικών μέσων.

 

  • Εμβρυομεταφορά: πρόκειται για την μεταφορά και την τοποθέτηση των επιλεγμένων εμβρύων στην ενδομητρική κοιλότητα. Η πράξη αυτή γίνεται συνήθως 48 ή 72 ώρες μετά την ωοληψία (δεύτερη ή τρίτη ημέρα καλλιέργειας). Εάν τα έμβρυα έχουν καλλιεργηθεί μέχρι το στάδιο της βλαστοκύστης, η  εμβρυομεταφορά πραγματοποιείται την πέμπτη ή έκτη ημέρα.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή, μικρή σε διάρκεια και δεν απαιτεί νάρκωση ή αναλγησία.

Ολοκληρώνοντας την διαδικασία η γυναίκα ακολουθεί ορμονική υποστήριξη δια του στόματος και αναμένουμε το θετικό τεστ της επιτυχίας μετά από 12 μέρες.