Νέα

Σεξ στην εγκυμοσύνη

Μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις που υποβάλλουν στον μαιευτήρα οι μέλλοντες γονείς, είναι το αν θα μπορούν να έχουν σεξουαλικές επαφές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Θα μπορούσαν να γραφτούν τόμοι ολόκληροι, σχετικά με τις απορίες που ακούει ο γιατρός αναφορικά με το σεξ αυτούς τους 9 μήνες!

Η πραγματικότητα είναι πως σε μια εγκυμοσύνη χωρίς προβλήματα δεν υπάρχει καμία αντένδειξη για την σεξουαλική επαφή. Ωστόσο συστήνεται η χρήση προφυλακτικού καθώς είναι το μόνο μέσο προφύλαξης απο σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στο έμβρυο. Επίσης, ο γιατρός σας πιθανώς να ζητήσει την καλλιέργεια κολπικού υγρού ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ύπαρξης μικροβίων.

Κατά αρχήν, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι οι αλλαγές στην ορμονική ισορροπία της εγκύου, μπορεί να επηρεάσουν τη διάθεση της για σεξ. Υπάρχουν περιπτώσεις, που η μέλλουσα μητέρα έχει αυξημένη λίμπιντο και διάθεση και άλλες που παρατηρείται μειωμένη ερωτική επιθυμία. Για να μην χρεώνουμε όμως τα πάντα στις ορμόνες, σε μεγάλο ποσοστό, η όρεξη για σεξ καθορίζεται και από την ψυχολογική κατάσταση της εγκύου. Και οι σωματικές -όμως-  αλλαγές που συνεπάγεται η εγκυμοσύνη, στατιστικά έχει βρεθεί ότι επηρεάζουν αρνητικά την ερωτική διάθεση πολλών γυναικών.

Όσον αφορά τον άντρα, συχνά η ιδέα της πατρότητας, επηρεάζει αρνητικά την ερωτική του διάθεση, ιδίως στις περιπτώσεις που αφορούν στο πρώτο παιδί του ζευγαριού. Πολλοί άντρες, μπλοκάρουν ερωτικά απέναντι στη σύντροφο τους, καθώς εκείνη την περίοδο η ιδιότητα της υποψήφιας μητέρας, υπερισχύει αυτής της ερωτικής συντρόφου. Δηλαδή, η γυναίκα αντιμετωπίζεται ως ένα “πανίσχυρο τοτέμ” που κουβαλά μια νέα ζωή και χάνει τον παραδοσιακό ρόλο της ερωμένης. Απο την άλλη, είναι αρκετοί και οι υποψήφιοι μπαμπάδες που φοβούνται ότι  η ερωτική πράξη μπορεί να βλάψει το έμβρυο.

Για αυτό τον λόγο τα ζευγάρια ενθαρρύνονται να εκθέτουν τις απορίες και τους φόβους τους στον γιατρό ώστε να λαμβάνουν υπεύθυνες απαντήσεις.

Αν λοιπόν αφήσουμε στην άκρη τα ζητήματα που αφορούν την ταυτότητα-σχέση του ζευγαριού και την ψυχολογική τους διάθεση, οι περιπτώσεις που το σεξ πρέπει να αποφεύγεται είναι πολύ συγκεκριμένες.

  • Όταν υπάρχει ιστορικό προηγούμενων αποβολών ή πρόωρου τοκετού
  • Αν έχει προκύψει κολπική αιμορραγία
  • Αν έχουν παρατηρηθεί πρόωρες συσπάσεις ή διαφυγή αμνιακού υγρού
  • Σε περιπτώσεις πρόδρομου πλακούντα, όταν δηλαδή ο πλακούντας βρίσκεται κοντά στην τράχηλο της μήτρας
  • Σε περίπτωση πολύδυμης κύησης

Σεξ και έμβρυο

Κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, δεν υπάρχει περίπτωση τραυματισμού του εμβρύου, το οποίο βρίσκεται καλά προφυλαγμένο στη μήτρα της μητέρας του. Ένα στρώμα βλέννας στον τράχηλο, προστατεύει και από πιθανές λοιμώξεις.

Παράλληλα, καμία επίπτωση δεν έχει και ο οργασμός της μητέρας, καθώς αυτές οι συσπάσεις δεν σχετίζονται με τις συσπάσεις της μήτρας κατά τη διάρκεια του τοκετού, άρα δεν μπορούν να προκαλέσουν πρόωρο τοκετό.

Κατά περίπτωση, ο γυναικολόγος μπορεί να συστήσει στο ζευγάρι αποχή απο την σεξουαλική δραστηριότητα απο την 28η μέχρι την 36η εβδομάδα κύησης, καθώς οι προσταγλαδίνες που εμπεριέχονται και στο σπέρμα ίσως προκαλέσουν πρόωρο τοκετό. Το “μειονέκτημα” αυτό μετατρέπεται σε πλεονέκτημα όταν η γυναίκα “μπει στο μήνα” της, καθώς τότε η συχνή σεξουαλική επαφή μπορεί να συμβάλλει  στο μαλάκωμα του τραχήλου, διευκολύνοντας έτσι τον φυσιολογικό τοκετό!