Νέα

Πρώτο τρίμηνο εγκυμοσύνης

Το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι το πλέον κρίσιμο στάδιο της κύησης αφού σε αυτό σχηματίζονται όλα τα βασικά όργανα του μωρού. Παράλληλα όμως αποτελεί και το διάστημα προσαρμογής του σώματος της μητέρας που θα φιλοξενήσει, θα θρέψει και να προστατεύσει το μωρό για 9 ολόκληρους μήνες.

Στην 1η και 2η εβδομάδα κύησης, πιθανότατα να μην έχετε καν αντιληφθεί ότι κυοφορείτε! Ο υπολογισμός της στιγμής της σύλληψης γίνεται με βάση την τελευταία έμμηνο ρύση της γυναίκας, προσθέτοντας κατά προσέγγιση 39 εβδομάδες. Ο υπολογισμός αυτός δεν είναι απολύτως ακριβής αλλά συμπληρώνεται από τις απεικονιστικές εξετάσεις που θα γίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Την 3η εβδομάδα, το γονιμοποιημένο ωάριο εγκαθίσταται στην μήτρα. Έχει το μέγεθος κεφαλιού καρφίτσας και έχει προηγηθεί η διαίρεση του ώστε να αποτελεί μια ομάδα κυττάρων. Το γυναικείο σώμα δεν παρουσιάζει καμία αξιόλογη μεταβολή, ωστόσο κάποιες γυναίκες αισθάνονται μικρές ενοχλήσεις αυτή την περίοδο που μοιάζουν όπως λένε με τους πόνους πριν την περίοδο.

Την 4η εβδομάδα αυτή η μπάλα από κύτταρα που έχει εγκατασταθεί στην μήτρα, διαιρείται σε δυο ομάδες. Η μία θα εξελιχθεί στο έμβρυο ενώ η άλλη θα σχηματίσει τον πλακούντα και τον ομφάλιο λώρο. Ο αμνιακός σάκος επίσης έχει αρχίζει να αναπτύσσεται. Οι περισσότερες γυναίκες τώρα αντιλαμβάνονται την εγκυμοσύνη τους αφού έχει πια διακοπεί η περίοδος τους.

Την 5η εβδομάδα το κύημα φτάνει σχεδόν το ενάμιση χιλιοστό! Παρά το ελάχιστο μέγεθος του, στο έμβρυο ήδη συμβαίνουν καταπληκτικές διεργασίες αφού αρχίζει η λειτουργία της καρδιάς αλλά και του κυκλοφορικού συστήματος! Επίσης τώρα ξεκινά ο σχηματισμός του κεντρικού νευρικού συστήματος, των μυών αλλά και των οστών. Οι περισσότερες γυναίκες αισθάνονται αυτή την περίοδο κούραση και υπνηλία, ενώ κάποιες θα βιώσουν από τώρα και τις ναυτίες της εγκυμοσύνης που θα υποχωρήσουν μετά το τέλος του πρώτου τριμήνου.

6η εβδομάδα και με την βοήθεια του υπερήχου θα μπορέσετε να ακούσετε τον χτύπο της καρδιάς του μωρού σας! Μόλις τώρα αρχίζει να μορφοποιείται το κεφάλι και το σώμα του εμβρύου, με αναλογίες πολύ διαφορετικές ακόμα από τις τελικές. Το κεφάλι είναι αισθητά μεγαλύτερο, όμως έχουν αρχίσει να διακρίνονται τα μάτια και τα ρουθούνια ενώ ξεκινούν να ξεχωρίζουν και τα άνω άκρα.

Με μέγεθος που κυμαίνεται από 7-9 χιλιοστά, το έμβρυο στην 7η εβδομάδα κύησης έχει αρχίσει πια να σχηματοποιείται, με χέρια και πόδια να είναι ξεχωρίζουν. Το πρόσωπο έχει αρχίσει να σχηματίζεται και αυτό αν και τα χαρακτηριστικά του είναι ακόμα εξαιρετικά ασαφή.

Στην 8η εβδομάδα κύησης, βλέφαρα, μύτη, χείλη και αυτιά αρχίζουν να διακρίνονται καλύτερα. Η καρδιά του μωρού χτυπά δυνατά και σταθερά, φτάνοντας ακόμα και τους 150 χτύπους το λεπτό.

9η εβδομάδα και η ραγδαία ανάπτυξη του εμβρύου συνεχίζεται. Σχεδόν όλα τα μέση του σώματος έχουν σχηματιστεί αν και έχουν ακόμα πολύ δρόμο μπροστά τους για την τελική τους ωρίμανση. Αυτή την εβδομάδα ξεκινά η δημιουργία και των γεννητικών οργάνων του μωρού αν και είναι ακόμα πολύ νωρίς για να προσδιοριστεί το φύλο του.

Στην 10η εβδομάδα κύησης, το μικροσκοπικό πλάσμα στην κοιλιά σας, έχει αρχίσει πλέον να θυμίζει ανθρωπάκι! Τα ζωτικά εσωτερικά όργανα του εμβρύου ξεκινούν να λειτουργούν και είναι σε θέση να καταπίνει και να ουρεί!

Με βάρος περίπου 8 γραμμαρίων, μέσα στην 11η εβδομάδα το έμβρυο θα διπλασιάσει το μέγεθος του. Το κεφάλι παραμένει δυσανάλογα μεγάλο με το υπόλοιπο σώμα όμως  εγκέφαλος, πνεύμονες, συκώτι, έντερα και νεφροί έχουν σχηματιστεί πλήρως και συνεχίζουν να αναπτύσσονται αυξάνοντας τον όγκο τους!

Στην 12η εβδομάδα τα οστά του εμβρύου αρχίζουν να δυναμώνουν. Το πεπτικό του σύστημα λειτουργεί άρα το μωρό μπορεί να τραφεί και επιπλέον κινεί κατά βούληση τα άκρα του μέσα στον αμνιακό σάκο.