Προληπτική γυναικολογική εξέταση

“Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαµβάνειν” υποστήριζε ο Ιπποκράτης, αναδεικνύοντας τη σημασία της πρόληψης για την υγεία, αλλά και τη μακροζωία.

H υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό, που όμως έχουμε τη τάση να υποτιμούμε όταν το έχουμε για να θυμηθούμε την αξία του μόνο όταν κινδυνεύσουμε να το χάσουμε. Είναι ένα δώρο με το οποίο ο άνθρωπος, μπορεί να αντεπεξέρχεται στις απαιτήσεις της καθημερινής ζωής και έχουμε υποχρέωση να το διαφυλάσσουμε.

Για να μπορεί όμως ένας άνθρωπος να είναι και να παραμένει υγιής, θα πρέπει να υιοθετήσει ως τρόπο ζωής την έννοια της πρόληψης. Ο ρόλος της Προληπτικής Ιατρικής, αποδεικνύεται καθοριστικός και σωτήριος σε όλες τις περιπτώσεις ασθενειών που απειλούν την υγεία και τη ζωή ενός ατόμου. Στον τομέα δε της γυναικολογίας η έννοια της πρόληψης έχει μεγάλη σημασία αφού κάποιες απλές και εύκολες εξετάσεις -καθόλου χρονοβόρες και με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος- μπορούν να μας δώσουν σημαντικές πληροφορίες για την υγεία μίας γυναίκας.

Πραγματικά, ένα από τα πιο σημαντικά μηνύματα που θα πρέπει να περάσουμε σε κάθε νέα γυναίκα που ξεκινάει την σεξουαλική της ζωή είναι αυτό για την ετήσια προληπτική εξέταση της στον γυναικολόγο. Η πρώτη αυτή επίσκεψη βάζει τις βάσεις για την ετήσια γυναικολογική εξέταση που θα πρέπει να γίνει από εκεί και πέρα ρουτίνα για όλη την υπόλοιπη ζωή της γυναίκας.

Τι ακριβώς περιλαμβάνει λοιπόν αυτή πολύ σημαντική προληπτική εξέταση;

  • Αρχικά ξεκινάει με μια συζήτηση για το τι ακριβώς είναι η γυναικολογική εξέταση και πως γίνεται. Σε αυτό το στάδιο ο γιατρός λαμβάνει ένα πλήρες και αναλυτικό ιατρικό ιστορικό, που συμπεριλαμβάνει και πληροφορίες για το οικογενειακό ιατρικό ιστορικό της γυναίκας. Επίσης, η νεαρή γυναίκα ενημερώνεται για το πώς λειτουργεί το σώμα της και ενθαρρύνεται να εκφράσει απορίες και ερωτήσεις που μπορεί να έχει.
  • Στη συνέχεια, γίνεται η κλινική γυναικολογική εξέταση. Είναι μια διαδικασία τελείως ανώδυνη και πραγματοποιείται με όσο το δυνατόν πιο διακριτικό τρόπο. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης γίνεται  επισκόπηση των εξωτερικών οργάνων –δηλαδή του κόλπου και του αιδοίου-  και αμφίχειρη ψηλάφηση των έσω οργάνων, δηλαδή μήτρας και ωοθηκών.
  • Ακολούθως ο γιατρός προχωρά σε ενδοκολπικό υπερηχογράφημα των έσω γεννητικών οργάνων. Ο υπέρηχος μετράει τον όγκο της μήτρας που δεν είναι ίδιος σε όλες τις γυναίκες, ελέγχεται το ενδομήτριο και στη συνέχεια οι ωοθήκες.
  • Η εξέταση περιλαμβάνει και τη λήψη προς έλεγχο κολπικού τραχηλικού επιχρίσματος, το γνωστό σε όλους μας ως τεστ ΠΑΠ.
  • Ο έλεγχος ολοκληρώνεται με την ψηλάφηση των μαστών.

Στο χρόνο αυτό της επίσκεψης στον γυναικολόγο, είναι πολύ σημαντικό να συζητούνται διεξοδικά όσα προβλήματα απασχολούν την γυναίκα αφού είναι προτιμότερο και ασφαλέστερο να τα κουβεντιάζει με τον ειδικό παρά με μια φίλη, την γειτόνισσα ή την κομμώτρια της!

Επαναλαμβάνουμε ότι αυτή η επίσκεψη θα πρέπει να επαναλαμβάνεται ετήσια εφόσον δεν συντρέχουν λόγοι για πιο συχνή παρακολούθηση ώστε να εξασφαλίζεται στον μέγιστο βαθμό η πιθανότητα να ανακαλυφθεί το όποιο πρόβλημα σε πρώιμο στάδιο, με δυνατότητα έγκυρης αντιμετώπισης