90 εκατομμύρια ζευγάρια. Είναι ο αριθμός των ζευγαριών που παγκοσμίως αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα σύλληψης. Το νούμερο μπορεί να φαντάζει εξωφρενικό όμως είναι αληθινό. Εξίσου σοκαριστικό, είναι το γεγονός ότι δυστυχώς λιγότερο από το 20% των ζευγαριών θα ζητήσει τελικά ιατρική βοήθεια προκειμένου να μπορέσει να τεκνοποιήσει. Τελικά, μόνο τα μισά από αυτά τα ζευγάρια θα καταλήξουν σε κάποια μορφή θεραπείας.
Κι όμως, τις τελευταίες 4 δεκαετίες, πάνω από ενάμιση εκατομμύριο παιδιά έχουν γεννηθεί χάρη στις μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Η 15η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας και αποτελεί μέρα ενημέρωσης για την υπογονιμότητα των ζευγαριών.
Στην Ελλάδα, το 15% των ζευγαριών αντιμετωπίζουν πρόβλημα στη σύλληψη. Υπολογίζεται ότι στην χώρα υπάρχουν περισσότερα από 300.000 υπογόνιμα ζευγάρια τα οποία έχουν προχωρήσει σε τουλάχιστον μια προσπάθεια υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Οι σύγχρονες ιατρικές μέθοδοι οδηγούν σε επιτυχές αποτέλεσμα περισσότερο από το 70% των ζευγαριών που ζητούν βοήθεια. Και μάλιστα με την δυνατότητα να ελέγχεται η υγεία των εμβρύων που προκύπτουν ώστε αυτά να προστατεύονται από κληρονομικά νοσήματα.
Tα αίτια της υπογονιμότητας
H υπογονιμότητα ενός ζευγαριού μπορεί να οφείλεται στον άντρα, στη γυναίκα, ή να συνυπάρχουν προβλήματα και στους δυο.
Στην περίπτωση της ανδρικής υπογονιμότητας, συνήθως η ποσότητα και η ποιότητα του σπέρματος είναι ο παράγοντας που δημιουργεί πρόβλημα στην σύλληψη. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει ένα αρκετά υψηλό ποσοστό ανδρικής υπογονιμότητας αγνώστου αιτιολογίας, όταν εντοπιστούν παθολογικά ευρήματα τότε ο γιατρός μπορεί να προσανατολίσει τον άνδρα στη σωστή θεραπευτική αγωγή.
Στην περίπτωση των γυναικών, συχνά ο γιατρός εντοπίζει πρόβλημα στις σάλπιγγες. Η παθολογία μπορεί να περιλαμβάνει αποφραγμένες σάλπιγγες –εξαιτίας μιας φλεγμονής- ή και την απουσία τους εξαιτίας χειρουργικής αφαίρεσης. Η υπογονιμότητα, μπορεί να οφείλεται επίσης σε διαταραχές της ωορρηξίας. Πολλές φορές χωρίς αυτή η διαπίστωση να είναι απόλυτη και δεσμευτική, γυναίκες που πάσχουν από το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών παρουσιάζουν δυσκολία στη σύλληψη. Η ενδομητρίωση είναι ακόμα ένας επιβαρυντικός παράγοντας καθώς σχεδόν οι μισές από τις πάσχουσες γυναίκες παρουσιάζουν πρόβλημα γονιμότητας.
Πέρα από παθολογικούς παράγοντες, μεγάλο μερίδιο στην αύξηση των υπογόνιμων ζευγαριών φαίνεται να διαδραματίζει και η μετάθεση της απόφασης για παιδί λόγω κοινωνικών και επαγγελματικών λόγων καθώς πολλές γυναίκες αναβάλλουν την απόφαση για παιδί για μετά τα 35 όταν δυστυχώς η φύση δεν είναι με το μέρος τους.
Εντοπίζοντας το πρόβλημα
Ο διαγνωστικός έλεγχος των δύο συντρόφων είναι εκείνος που μπορεί να οδηγήσει στο αίτιο της υπογονιμότητας. Και αρκετά συχνά, το πρόβλημα είναι αντιμετωπίσιμο έτσι ώστε το ζευγάρι να καταφέρει να τεκνοποιήσει με φυσιολογική σύλληψη χωρίς να καταφύγει σε εξωσωματική.
Αν όμως τελικά η φυσιολογική σύλληψη αποκλειστεί, τότε οι σύγχρονες ιατρικές μέθοδοι μπορούν να παράσχουν σημαντική βοήθεια ώστε το ζευγάρι να οδηγηθεί στην απόκτηση παιδιού. Μαζί με την κλάσικη μέθοδο εξωσωματικής γονιμοποίησης υπάρχουν πλέον και εναλλακτικές μέθοδοι, λιγότερο παρεμβατικές, όπως η μίνι-IVF, η εξωσωματική σε φυσικό κύκλο κ.α
Το σημαντικότερο βήμα είναι η αναζήτηση ενημέρωσης και βοήθειας. Ώστε το όνειρο να έρθει πιο κοντά.