Νέα

Ουφ, ζεσταίνομαι!

Οι υψηλές θερμοκρασίες και η εγκυμοσύνη είναι ένα “ζευγάρι” που δεν τα πάνε καλά μεταξύ τους! Η ζέστη και η υγρασία είναι κακός συνδυασμός ιδιαίτερα για τις εγκύους καθώς προκαλεί εξάντληση και αδυναμία. Τις ημέρες που ο υδράργυρος σκαρφαλώνει ψηλά, η ενδεδειγμένη λύση είναι να παραμένετε σε εσωτερικούς, κλιματιζόμενους χώρους τουλάχιστον τις μεσημεριανές ώρες. Αν όμως αυτό δεν είναι εφικτό, τουλάχιστον φροντίστε να ακολουθείτε κάποιους κανόνες προστασίας.

Βάλτε πρόγραμμα!

Προγραμματίστε τις εξωτερικές εργασίες νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα. Αν γίνεται, μετακινηθείτε με αυτοκίνητο στο οποίο λειτουργεί ο κλιματισμός. Αν πρέπει να περπατήσετε φορέστε άνετα, βαμβακερά, ανοιχτόχρωμα ρούχα, αναπαυτικά παπούτσια και καπέλο. Τα ρούχα δεν πρέπει να εμποδίζουν την εφίδρωση, είναι ο φυσιολογικός μηχανισμός ψύξης του σώματος οπότε μην τον μποϊκοτάρετε με στενά, ακατάλληλα ρούχα! Το αντηλιακό είναι απαραίτητο για όλους ακόμα και για τις αστικές μετακινήσεις μας, και πολύ περισσότερο αναγκαίο για τις μέλλουσες μαμάδες. Μην φορτωθείτε σαν…χαμάλης με τσάντες και τσαντάκια. Το βάρος μαζί με την ζέστη θα κάνουν το περπάτημα ανυπόφορο. Γενικώς, το κουβάλημα είναι μια ιδέα με την οποία πρέπει να μαλώσετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Όποιος φίλος σας χρωστάει χάρη, ήρθε η ώρα να την ξεπληρώσει! Στα πολύ δύσκολα, αναζητήστε ένα σκιερό μέρος και ξεκουραστείτε. Μια κρύα κομπρέσα στο πίσω μέρος του λαιμού ή στην κορυφή του κεφαλιού θα σας ανακουφίσει αν αισθανθείτε ότι ζεσταθήκατε υπερβολικά. Κυρίως θυμηθείτε ότι δεν είναι εποχή για να φτάνετε τον εαυτό σας στα όρια του. Οι δουλειές μπορεί να περιμένουν.

Γυμναστική; Όχι σήμερα, ευχαριστώ!

Όσο φανατική και αν είστε με την άσκηση, ημέρες με ζέστη είναι προτιμότερο να την ξεχνάτε. Αν έχετε την σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας, το κολύμπι είναι μια καλή επιλογή αφού και θα σας δροσίσει και θα σας γυμνάσει. Θυμηθείτε ωστόσο ότι συνιστάται να αποφεύγεται η χρήση πισίνας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αφού εκεί υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μολύνσεων. Το κολύμπι στη θάλασσα είναι προτιμότερο. Θεωρείται βέβαια αυτονόητο ότι μιλάμε για καθαρή θάλασσα και απογευματινές ώρες… και πάντα με παρέα, ώστε αν χρειαστείτε βοήθεια να υπάρχει κάποιος που μπορεί να την παράσχει άμεσα.

Διψάω!

Η ζέστη προκαλεί αυξημένες ανάγκες ενυδάτωσης. Πιείτε πολλά υγρά -νερό, τσάι σε ελεγχόμενη ποσότητα ή φρέσκους χυμούς που πάντως περιέχουν αρκετές θερμίδες οπότε μην το παρακάνετε με τους τελευταίους! Πείτε όχι στον καφέ και τα αναψυκτικά. Η υψηλή θερμοκρασία διευκολύνει την αφυδάτωση. Οπότε, μην περιμένετε να διψάσετε για να πιείτε νερό, τότε το σώμα είναι ήδη αφυδατωμένο. Έχετε δίπλα σας ένα μπουκάλι και πίνετε τακτικά, είναι το πιο απλό “κόλπο” για να μην ξεχαστείτε. Προσαρμόστε και την διατροφή σας, με φρούτα και λαχανικά που θα σας χορτάσουν και θα σας…δροσίσουν. Τίποτα δεν είναι πιο απολαυστικό τις ζεστές ημέρες από μια φρουτοσαλάτα με γιαούρτι και λίγο μέλι.

Εξαιρετική ανακούφιση είναι και τα χλιαρά ντους. Κάντε όσα θέλετε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Θα σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα άμεσα!

Μην υποτιμάτε συμπτώματα δυσφορίας!

Δυσχέρεια στην αναπνοή, έντονη κόπωση, ζαλάδα και ναυτία μετά από έκθεση στον ήλιο, όλα είναι συμπτώματα που θα πρέπει να αξιολογούνται με προσοχή. Είναι καλύτερα να είστε “υπερβολικά” προσεκτική παρά αμελής. Αν δεν αισθάνεστε καλά μια ζεστή μέρα, ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας. Είναι εκείνος που θα κάνει τις σωστές ερωτήσεις και θα αξιολογήσει τα συμπτώματα σας.

Σε κάθε περίπτωση, υπομονή. Ζέστη είναι…θα περάσει!