Και ξαφνικά…έγκυος! Την ώρα που χαμογελάς όμως, μια σκέψη πανικού περνά αστραπιαία από το μυαλό σου…τί θα κάνω με τη δουλειά;
Όχι, δεν είσαι αναίσθητη… όχι, μην αισθάνεσαι ενοχές που “τόλμησες” να σκεφτείς κάτι άλλο πέρα από παχουλά πατουσάκια! Και για να σε προλάβω, όχι, το ότι αναρωτιέσαι πώς θα τα βγάλεις πέρα και έγκυος και εργαζόμενη δεν σε κάνει κακή υποψήφια μάνα! Είσαι μια εντελώς φυσιολογική γυναίκα που απλά ξέρει ότι τους επόμενους μήνες θα κληθεί να ανταποκριθεί σε ενδιαφέρουσες προκλήσεις.
Δεν είσαι άρρωστη!
Η εγκυμοσύνη δεν είναι ασθένεια. Είναι ένα ακόμα στάδιο μιας ενήλικης ζωής που κυλά -όταν βέβαια δεν υπάρχουν επιπλοκές- σε απόλυτη αρμονία με όλες τις δραστηριότητες που ήδη έχει μια γυναίκα. Με την προϋπόθεση λοιπόν ότι δεν αλλάζετε ασφάλειες στις κολώνες της ΔΕΗ δεν υπάρχει κανένας λόγος να σταματήσετε να εργάζεστε. Απλά, θα προσαρμόσετε την εργασιακή σας καθημερινότητα στις νέες σας ανάγκες. Αν γίνεται; Και βέβαια γίνεται… εξάλλου καμία μαμά δεν σταματά να είναι μαμά όταν περιμένει ένα παιδί ακόμα. Και αυτή και αν είναι απαιτητική εργασία!
Οι τρεις πρώτοι μήνες
Ναυτία, υπνηλία, κόπωση. Αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του πρώτου τριμήνου κύησης που πιθανώς να δυσκολέψουν τη ζωή σας στο γραφείο. Για να μην αναρωτιέται λοιπόν ο προϊστάμενος σας πού ξενυχτάτε τα βράδια και σέρνεστε το πρωί, ενημερώστε τον για την εγκυμοσύνη σας. Πολλές γυναίκες προτιμούν να κάνουν αυτή την ανακοίνωση μόλις συμπληρωθεί το πρώτο τρίμηνο. Όμως το να μην ταλαιπωρήστε ή έρχεστε σε δύσκολη θέση λόγω των συμπτωμάτων σας, είναι πιο σημαντικό από μια προκατάληψη. Αν κάνετε μια εργασία που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την εξέλιξη της εγκυμοσύνης, συζητήστε το ενδεχόμενο προσαρμογής του αντικειμένου σας ή της μετακίνησης σας σε κάποιον άλλο πόστο προσωρινά. Κρατήστε τις δυνάμεις σας, προσαρμόζοντας το πρόγραμμα διατροφής σας. Ναι, μέχρι τώρα με ένα κουλούρι και 3 καφέδες πηγαίνατε μέχρι το βράδυ, όμως η εγκυμοσύνη δημιουργεί συγκεκριμένες διατροφικές ανάγκες που είναι επιβεβλημένο να ικανοποιούνται. Επίσης, μια που το έφερε η κουβέντα, μη δουλεύετε μέχρι το βράδυ! Αυτό σε γενικές γραμμές επιβάλλεται για όλους όσους εργάζονται, ωστόσο η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι μια καλή αφετηρία ώστε το εργασιακό ωράριο να είναι πιο κοντά στο μότο “δουλεύουμε για να ζούμε και όχι ζούμε για να δουλεύουμε”.
Δεύτερο τρίμηνο
Και ξαφνικά η ενέργεια ξαναγυρνά στο σώμα σας! Οι ναυτίες υποχωρούν, κοιμάστε καλύτερα και το σώμα σας μόλις που έχει αρχίσει να αλλάζει. Εκμεταλλευτείτε αυτή την περίοδο ώστε να διεκπεραιώσετε τις πιο απαιτητικές εργασίες της δουλειάς σας. Είναι ο σωστός χρόνος να βάλετε σε τάξη όσα θα πρέπει να φέρει εις πέρας ο αντικαταστάτης σας. Επίσης, τώρα θα εκτιμήσετε την καρέκλα σας! Με λίγα λόγια, αν η καρέκλα που κάθεστε στο γραφείο δεν ήταν και ποτέ αυτό που λέμε άνετη, ζητήστε να την αντικαταστήσουν. Η μέση σας πρέπει να στηρίζετε καλά. Ένα υποπόδιο είναι επίσης χρήσιμο γιατί η κοιλιά μπορεί να μην είναι πολύ μεγάλη ακόμα αλλά τα πόδια αρχίζουν να κουράζονται περισσότερο. Φροντίστε να περπατάτε για δέκα λεπτά κάθε μια ώρα αν η εργασία σας είναι καθιστική, ή αντίστοιχα να κάθεστε, αν η δουλειά σας προϋποθέτει ορθοστασία. Μην διστάζετε να ζητήσετε τη βοήθεια των συναδέλφων σας.
Τρίτο τρίμηνο
Εντάξει, σας καταλαβαίνω… η κοιλιά έχει μεγαλώσει. Πολύ. Και ενδεχομένως αυτό σας εμποδίζει να κοιμάστε καλά το βράδυ. Επίσης έχετε αρχίσει να αγχώνεστε, είστε λίγο πιο ευσυγκίνητη ή εύθικτη, και γενικά κουράζεστε εύκολα και χάνεται την υπομονή σας ευκολότερα. Δεν μεταμορφώνεστε σε τέρας, απλά έχετε μπει στην τελευταία καμπή της εγκυμοσύνης. Τώρα είναι η στιγμή που θα χαμηλώσετε ταχύτητα. Φροντίστε τα πιο σημαντικά και αφήστε τα λιγότερο επείγοντα να λυθούν από κάποιον άλλο συνάδελφο σας. Γενικά όσο λιγότερες εκκρεμότητες αφήσετε πίσω σας, τόσο πιο ήσυχη θα ξεκινήσετε την άδεια τοκετού. Την οποία δεν θα πρέπει να διστάσετε να αρχίσετε ακόμα και όταν έχετε την αίσθηση ότι ο τοκετός αργεί ακόμα. Αφήστε τον εαυτό σας να προσαρμοστεί στην ιδέα του ερχομού ενός μωρού χωρίς τις απαιτήσεις του γραφείου. Και ναι, είναι κλισέ αλλά δεν θα το αποφύγουμε, μείνετε και λίγο σπίτι να κοιμηθείτε. Το σώμα σας θα το εκτιμήσει τους επόμενους μήνες!
Πότε σταματάμε την εργασία μας
Πιθανόν ο γιατρός σας να σας ζητήσει να μείνετε εκτός δουλειάς, αν -μεταξύ άλλων- υπάρχει ιστορικό αποβολών, αν είστε σε δίδυμη ή πολύδυμη κύηση, αν έχει παρουσιαστεί αιμορραγία ή χρειάστηκε να γίνει περίδεση τραχήλου. Σε κάθε περίπτωση, συνεργαστείτε με τον γιατρό σας και μείνετε σπίτι αν εκείνος το συστήσει. Το γραφείο μπορεί να περιμένει…