Η λοχεία, δηλαδή η περίοδος μετά τον τοκετό, διαρκεί περίπου έξι εβδομάδες. Σε αυτό το διάστημα διενεργούνται πολλές σωματικές, συναισθηματικές και ψυχολογικές προσαρμογές του γυναικείου οργανισμού. Το σώμα προσπαθεί να ανταποκριθεί στον ρόλο της τροφού, ενώ το αναπαραγωγικό σύστημα σταδιακά επανέρχεται στην προ εγκυμοσύνης κατάσταση.
Τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό, η μήτρα ξεκινά να ανακτά το φυσιολογικό της μέγεθος αφού εξαιτίας της εγκυμοσύνης οι διαστάσεις της έχουν αλλάξει και βρίσκεται περίπου στο ύψος του αφαλού. Αλλαγές έχει υποστεί και ο κόλπος που είναι πια πιο χαλαρός. Ταυτόχρονα, το γυναικείο σώμα ξεκινά να αποβάλλει τα λόχεια, δηλαδή το αίμα και τα υγρά που προέρχονται από τα αιμοφόρα αγγεία που έχουν μείνει “ανοιχτά” μετά την αποβολή του πλακούντα κατά τη διάρκεια του τοκετού. Το αίμα αυτό έχει συγκεκριμένη ροή, διαρκώς μειούμενη. Τις πρώτες ημέρες το χρώμα του είναι ανοιχτό κόκκινο και σταδιακά σκουραίνει. Από την δεύτερη εβδομάδα η ποσότητα του αίματος στα λόχεια μειώνεται και έτσι αυτά παίρνουν ένα υποκίτρινο χρώμα. Σε περίπτωση που η γυναίκα δεν παρατηρήσει αυτή την σταδιακή μείωση της ποσότητας του αίματος ή υπάρξει δυσοσμία και περίεργο χρώμα, πρέπει να επικοινωνήσει με τον γιατρό της καθώς τα παραπάνω είναι ενδείξεις κάποιου πιθανού προβλήματος.
Κατά τη διάρκεια της λοχείας οι μύες των κοιλιακών τοιχωμάτων είναι εμφανώς χαλαροί σε σχέση με την προ εγκυμοσύνης περίοδο. Είναι κάτι φυσιολογικό και δεν προκαλεί ανησυχία. Πολύ σύντομα, αν δεν έχει προηγηθεί καισαρική τομή, η λεχώνα μπορεί να ξεκινήσει ασκήσεις ενδυνάμωσης ώστε να βοηθήσει τα κοιλιακά τοιχώματα να επανακτήσουν την ελαστικότητα και το σχήμα τους. Εξίσου φυσιολογικοί είναι και οι κοιλιακοί πόνοι που πολύ συχνά παρουσιάζονται την πρώτη κυρίως εβδομάδα μετά τον τοκετό. Δεν είναι τίποτα άλλο παρά οι συστολές της μήτρας καθώς αυτή ξεκινά να ανακτά το φυσιολογικό της μέγεθος.
Σε περίπτωση που η γυναίκα θηλάζει, η περίοδος της αναμένεται να επανέλθει σε 4 με 5 μήνες. Για εκείνες που δεν θηλάζουν, η έμμηνος ρύση εμφανίζεται μεταξύ των 6 και 8 εβδομάδων. Είναι απόλυτα αναμενόμενο η πρώτη περίοδος να χαρακτηρίζεται από μεγάλη ποσότητα αίματος και μεγαλύτερη διάρκεια από ότι πρίν τον τοκετό.
Η πρώτη επίσκεψη στον γυναικολόγο
Γύρω στις 6 εβδομάδες, ο γυναικολόγος σας θα ζητήσει να σας δει. Πρόκειται για μια τυπική γυναικολογική εξέταση που θα του επιτρέψει να διαπιστώσει αν η επαναφορά του οργανισμού εξελίσσεται φυσιολογικά.
Ανάλογα με το αν ο τοκετός ήταν κολπικός ή με καισαρική τομή, ο γιατρός θα ελέγξει τα ράμματα στο περίνεο (αν υπήρξαν) ή την επούλωση της τομής αντίστοιχα. Επίσης θα εξετάσει το μέγεθος και τη θέση της μήτρας εκτιμώντας έτσι την φυσιολογική της επαναφορά. Σε αυτή την πρώτη επίσκεψη οι μαστοί εξετάζονται με μεγάλη προσοχή καθώς λόγω της γαλακτοφορίας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στην ψηλάφηση. Είναι πιθανόν να διενεργήσει και τεστ ΠΑΠ. Αν έχετε παρατηρήσει ακράτεια ούρων πρέπει να το επισημάνετε στον γιατρό. Επίσης, ζητήστε την συμβουλή του για αντιμετώπιση τυχόν δυσκοιλιότητας που είναι πολύ συχνή στην περίοδο μετά΄τον τοκετό.
Αυτή η πρώτη επίσκεψη είναι μια ευκαιρία να συζητήσετε με τον γιατρό σας και το θέμα της αντισύλληψης. Ο θηλασμός έχει αντισυλληπτική δράση ωστόσο αυτή εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες όπως π.χ αν θηλάζετε αποκλειστικά ή όχι, έτσι δεν μπορεί να αποκλειστεί η περίπτωση νέας εγκυμοσύνης. Για αυτό τον λόγο, ο γυναικολόγος σας είναι ο αρμόδιος να σας συστήσει μια αντισυλληπτική μέθοδο που θα σας καλύπτει αποτελεσματικά.
Αν και η κύρια ευθύνη του γυναικολόγου είναι να παρακολουθήσει την σωματική σας αποκατάσταση, μη διστάσετε να του μιλήσετε για τυχόν συναισθηματικές ή ψυχικές διακυμάνσεις που ενδεχομένως έχετε. Στο σώμα συντελούνται ακόμα ορμονικές αλλαγές που ενδεχομένως να προκαλούν συναισθηματικές εξάρσεις, μελαγχολία και αίσθημα αγωνίας. Σε συνδιασμό με τις αυξημένες απαιτήσεις του νεογνού μπορεί να οδηγήσουν σε υπερκόπωση. Ο γυναικολόγος σας μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα. Εμπιστευθείτε τον!