Κύηση και παχυσαρκία
Μην τρως για δύο!”
“Μην πάρεις κιλά, δεν θα μπορέσεις ποτέ να τα ξεφορτωθείς.”
“Μην παχύνεις, θα δυσκολευτείς στον τοκετό!”
Δεν υπάρχει ούτε μια έγκυος γυναίκα που δεν άκουσε μια από τις παραπάνω φράσεις, κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης της. Και δεν υπάρχει κανένας απολύτως μαιευτήρας που δεν έχει επανειλημμένα τονίσει στις εγκυμονούσες που παρακολουθεί την ανάγκη να πάρουν όσο το δυνατόν λιγότερα κιλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Τι γίνεται όμως όταν η υποψήφια μαμά ξεκινά την κύηση της έχοντας ήδη πολλά κιλά παραπάνω;
Επιστημονικά, ο ορισμός της παχυσαρκίας δίνεται με βάση τον δείκτη μάζας σώματος, δηλαδή το νούμερο που προκύπτει αν διαιρέσουμε το βάρος σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα. Όταν το νούμερο που προκύπτει είναι μεγαλύτερο του 30, οι γιατροί μιλούν για παχύσαρκο άτομο. Με τον δείκτη άνω του 35 νοείται η σοβαρή παχυσαρκία ενώ άνω του 40 πλέον οι γιατροί μιλούν για νοσογόνο παχυσαρκία.
Έχει αποδειχθεί από πολλές κλινικές μελέτες, ότι η παχυσαρκία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την εξέλιξη της κύησης. Συχνότερα τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν είναι:
- Διαβήτης κύησης
- Υπέρταση
- Προεκλαμψία
- Φλεβική θρόμβωση
- Μεγάλη πιθανότητα γέννησης μεγαλόσωμου παιδιού
- Παρατεταμένος τοκετός
- Πρόωρος τοκετός
Τα μεγαλόσωμα βρέφη που βίωσαν ένα ενδομήτριο περιβάλλον υπό την επίδραση διαβήτη κύησης έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν μεταβολικό σύνδρομο από την παιδική κιόλας ηλικία.
Επιστημονικές έρευνες έχουν συσχετίσει την παχυσαρκία και με την εμφάνιση συγγενών καρδιοπαθειών στα παιδιά.
Η παχυσαρκία της μητέρας μπορεί να δυσκολέψει και τον τοκετό με καισαρική λόγω του συσσωρευμένου λίπους.
Πώς αντιμετωπίζεται το πρόβλημα;
Η εγκυμοσύνη δεν είναι η ιδανική περίοδος για δίαιτα καθώς μπορεί να οδηγήσει σε ελλιπή θρέψη του εμβρύου με αντίκτυπο στην ομαλή του ενδομήτρια ανάπτυξη. Αν η κύηση έχει ήδη ξεκινήσει, η μητέρα πρέπει να τρέφεται υγιεινά με στόχο να μην επιβαρυνθεί με περισσότερα από 7-9 κιλά μέχρι την ημέρα του τοκετού. Παράλληλα, ο γιατρός μπορεί να συστήσει εξετάσεις επιπλέον των συνηθισμένων ώστε να ελέγχει την γενική κατάσταση υγείας τής ή να ζητήσει κάποιες από αυτές να γίνουν νωρίτερα. Λόγου χάρη, σε περίπτωση παχύσαρκης εγκύου ο έλεγχος ανοχής στην γλυκόζη συστήνεται εντός του πρώτου τριμήνου έναντι της 26ης-28ης εβδομάδας που συνήθως διενεργείται.
Σύμφωνα με τους γιατρούς είναι πολύ αποτελεσματικότερο η απώλεια κιλών να επιτυγχάνεται πριν την εγκυμοσύνη. Ακόμα και αν τα κιλά που χαθούν δεν είναι όλα όσα πρέπει, η μείωση του Δείκτη Μάζας Σώματος και η σταθεροποίηση του όσο το δυνατόν πιο κοντά στο 25-27 αυξάνει θεαματικά τις πιθανότητας μιας εγκυμοσύνης χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις.