Νέα

Κύηση και διακοπές!

Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι μια εποχή άγχους για πολλές γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης, κυρίως δε για όσες περιμένουν το πρώτο τους παιδί. Το άγχος αυτό προφανώς σχετίζεται με την απομάκρυνση από τον γιατρό τους αλλά και την αίσθηση ότι αν προκύψει μια επείγουσα ανάγκη, αυτή δεν θα μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά σε κάποιο νησί ή σε ένα απομακρυσμένο θέρετρο της ηπειρωτικής χώρας.

Ωστόσο, σε εγκυμοσύνες οι οποίες δεν παρουσιάζουν προβλήματα, οι γιατροί ενθαρρύνουν τις γυναίκες να φεύγουν για θερινές διακοπές, ξέροντας ότι η ανάπαυλα και η χαλαρότητα θα ωφελήσουν όχι μόνο τη σωματική αλλά και ψυχική τους υγεία εν αναμονή μιας απαιτητικής περιόδου όπως είναι αυτή των πρώτων μηνών ζωής ενός μωρού.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η εγκυμοσύνη δεν είναι ασθένεια. Είναι μια περίοδος απαιτητική για την οποία όμως το σώμα είναι ήδη προετοιμασμένο. Άρα, η εγκυμοσύνη όταν δεν υπάρχουν προβλήματα, δεν πρέπει να μας αποτρέπει από συνηθισμένες δραστηριότητες όπως είναι οι διακοπές, απλά το πρόγραμμα μας να προσαρμόζεται στις διαφορετικές ανάγκες αυτού του διαστήματος.

Πώς λοιπόν μια έγκυος μπορεί να απολαύσει απρόσκοπτα και με ασφάλεια το καλοκαίρι της; Διαμορφώνοντας την ρουτίνα της ώστε να διατηρεί υγιές το σώμα της και “ακούγοντας” τις αυξημένες -λόγω της κύησης-  ανάγκες της.

Προσέχω τι τρώω!

Φρούτα και λαχανικά, υδατάνθρακες καλής ποιότητας, άφθονα υγρά. Η θερινή διατροφή της εγκύου δεν διαφέρει και πολύ από την ιδανική διατροφή που θα έπρεπε να ακολουθούμε και όλοι οι υπόλοιποι. Μη σκεφτείτε ότι το καθημερινό διαιτολόγιο είναι τροχοπέδη για να απολαύσετε τις διακοπές σας. Η μόνη παρατήρηση είναι ότι λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών, είναι σημαντική η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού. Δηλαδή η λήψη άφθονου νερού -τουλάχιστον 10 ποτηριών την ημέρα- και η αποφυγή σακχαρούχων/αλκοολούχων ποτών. Ούτως ή άλλως όμως, αυτή θα ήταν η οδηγία του γιατρού και αν περνούσατε το καλοκαίρι σας στο μπαλκόνι του σπιτιού σας! Άρα γιατί να μείνετε στην βεράντα και όχι κάπου με τη θάλασσα στα πόδια σας;

Η θάλασσα είναι φίλη μας!

Το κολύμπι είναι το “δώρο” του καλοκαιριού στις εγκύους! Πρόκειται για την πλέον ενδεδειγμένη μορφή άσκησης αφού δεν καταπονεί το σώμα και παράλληλα γυμνάζει όλες τις μυικές ομάδες. Προσοχή χρειάζεται μόνο στο κομμάτι επιλογής της παραλίας… τα νερά πρέπει να είναι καθαρά και να αποφεύγεται η κολύμβηση τις ώρες που ο ήλιος είναι ψηλά, από τις 11.00 μέχρι τις 16.00 δηλαδή. Πρέπει επίσης να έχουμε στο νου μας ότι κυρίως στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, οι ενδοκρινολογικές αλλαγές που παρατηρούνται στο σώμα προκαλούν διαταραχές στη μελανίνη με αποτέλεσμα την εμφάνιση μελάγχρωσης, δηλαδή πανάδων στο πρόσωπο που επιδεινώνονται με την έκθεση στον ήλιο. Για αυτό τον λόγο είναι απαραίτητη η χρήση ενός καλού αντηλιακού προσώπου, με υψηλό δείκτη προστασίας που θα ανανεώνεται συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας ακόμα και όταν βρισκόμαστε σε σκιερό μέρος.

Πώς θα προφυλαχθούμε από τις μολύνσεις

Η υγρασία δεν είναι φίλη των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Προκειμένου να αποφευχθούν μυκητιάσεις και φλεγμονές, το βρεγμένο μαγιό πρέπει να αλλάζεται αμέσως μετά την έξοδο από την θάλασσα. Βαμβακερά, άνετα εσώρουχα που έχουν πλυθεί σε θερμοκρασία τουλάχιστον 60 βαθμών και έχουν σιδερωθεί, επίσης προτιμώνται σε σχέση με συνθετικά υφάσματα. Αν πάντως παρουσιαστεί κνησμός, υπερέκκριση κολπικών υγρών ή δερματικά εξανθήματα, η έγκυος πρέπει να απευθυνθεί στον μαιευτήρα της ο οποίος και θα την καθοδηγήσει κατάλληλα.

Παράλληλα, όπως θα έχετε ήδη πληροφορηθεί από τον γιατρό σας, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μια απλή αδιαθεσία μπορεί να αναδειχθεί σε πρόβλημα καθώς δεν είναι δυνατή πάντα η φαρμακευτική αντιμετώπιση της λόγω του εμβρύου. Άρα, προσέχουμε για να έχουμε… δεν ρισκάρουμε μια ηλίαση με αλόγιστη έκθεση στον ήλιο. Προσέχουμε διπλά στους κλιματιζόμενους χώρους που είναι ανακουφιστικοί τις ημέρες με ζέστη, όμως αν μας αφήσουν ενθύμιο μια ψύξη θα ταλαιπωρηθούμε διπλά καθώς δεν μπορούμε να επιταχύνουμε την ανάρρωση με χρήση κάποιου φαρμακευτικού σκευάσματος. Τρώμε το φαγητό που μαγειρεύουμε, ή αν φάμε έξω αποφεύγουμε τις ωμές σαλάτες, τα θαλασσινά και ό,τι δεν έχει μαγειρευτεί πάρα πολύ καλά.

Για τις εγκύους κυρίως του τελευταίου τριμήνου, οι γιατροί συστήνουν να μην σχεδιάζουν διακοπές σε μέρη που η πρόσβαση σε νοσοκομείο είναι δύσκολη. Ίσως αυτός να είναι ο μόνος περιορισμός που μια γυναίκα που περιμένει παιδί θα πρέπει να λάβει υπόψη πριν αναχωρήσει για την καλοκαιρινή της ραστώνη. Είναι χρήσιμο στην ατζέντα σας εκτός από το τηλέφωνο του γιατρού σας να υπάρχει και το τηλέφωνο ενός μαιευτήρα της περιοχής στην οποία θα παραθερίσετε. Έτσι θα είστε προετοιμασμένες, σε περίπτωση που τύχει κάτι αναπάντεχο. Ενδεικτικά πάντως, διακοπές σε μια απόσταση 3-4 ωρών με αυτοκίνητο ή πλοίο, από το μέρος όπου βρίσκεται ο γιατρός και το μαιευτήριο σας, είναι μια σχετικά ασφαλής λύση αν χρειαστεί να επιστρέψετε εγκαίρως.

Επαναλαμβάνουμε ότι οι γενικές αυτές συστάσεις αφορούν μια εγκυμοσύνη που εξελίσσεται φυσιολογικά, με την μητέρα να μην αντιμετωπίζει κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας. Η κάθε κύηση είναι μοναδική και αρμόδιος για συγκεκριμένες οδηγίες είναι μόνο ο μαιευτήρας που σας παρακολουθεί.