Νέα

Καλοκαιρινές -δυσάρεστες!- εκπλήξεις

Καλοκαίρι σημαίνει διακοπές, ξεκούραση, θάλασσα και φλερτ… δυστυχώς για πάρα πολλές γυναίκες σημαίνει και κολπίτιδες, ουρολοιμώξεις, ακόμα και κάποιο αφροδίσιο νόσημα ως “αναμνηστικό” του παθιασμένου και σύντομου καλοκαιρινού έρωτα που ήρθε και πέρασε…

Φυσικά, δεν φταίει το καλοκαίρι ως εποχή. Απλά οι κλιματολογικές συνθήκες, ευνοούν την εμφάνιση κάποιων γυναικολογικών προβλημάτων, ενώ και η αλλαγή που συνεπάγεται στην καθημερινότητα η έναρξη των διακοπών μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά σε κάποιο βαθμό την γυναικολογική υγεία της γυναίκας.

Τι κάνουμε λοιπόν; Δεν κλεινόμαστε βέβαια σπίτι! Απολαμβάνουμε τις διακοπές μας, φροντίζοντας όμως να κρατήσουμε τις δυσάρεστες εκπλήξεις εκτός προγράμματος!

Ας αποκωδικοποιήσουμε τα πιο συχνά γυναικολογικά “απρόοπτα” που μπορεί να μας χαλάσουν διάθεση και διακοπές.

ΚΟΛΠΙΤΙΔΕΣ

Πρόκειται για την συχνότερη γυναικολογική λοίμωξη του καλοκαιριού. Η ζέστη και η υγρασία, το βρεγμένο μαγιό που παραμένει στο σώμα, η κολύμβηση σε πισίνες που δεν είναι επαρκώς χλωριωμένες, όλα τα παραπάνω είναι παράγοντες εμφάνισης της ενοχλητικής μυκητιασικής κολπίτιδας. Και όμως είναι τόσο εύκολο να αποφευχθεί! Βασικός κανόνας, η αλλαγή μαγιό αμέσως μετά το μπάνιο σε θάλασσα ή πισίνα. Μην υποκύπτετε στον πειρασμό να αφήσετε το μαγιό να στεγνώσει επάνω σας. Επίσης, συνιστάται το σιδέρωμα των εσωρούχων και η αποφυγή καλλυντικών προϊόντων στην ευαίσθητη περιοχή που περιέχουν άρωμα. Πολύ προσοχή στη χρήση ταμπόν, το οποίο πρέπει να αλλάζεται αμέσως μετά την βουτιά στο νερό. Φροντίστε παράλληλα, να χρησιμοποιείτε πάντα πετσέτα πάνω σε ξαπλώστρες ή στην άμμο. H άμμος της θάλασσας περιέχει μικροοργανισμούς όπως μύκητες και παράσιτα τα οποία μπορεί να μεταφερθούν στα εξωτερικά και εσωτερικά γεννητικά όργανα. Αν είναι στο χέρι σας, μην επιλέγετε για κολύμπι πισίνες με πολύ κόσμο καθώς συχνά οι συνθήκες υγιεινής εκεί είναι πλημμελείς.

ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΗ

Υπερδραστηριότητα, μειωμένη κατανάλωση νερού, αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, περισσότερες σεξουαλικές επαφές και αποφυγή ούρησης. Αυτός είναι ο “καμβάς” πάνω στον οποίο οι ουρολοιμώξεις χτυπούν “κόκκινο” κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών. Φροντίστε οι συνθήκες υγιεινής να είναι καλές, πιείτε άφθονο νερό, ουρείτε συχνά αδειάζοντας εντελώς την κύστη. Ιδιαίτερα όσες γυναίκες έχουν προδιάθεση στο συγκεκριμένο είδος λοίμωξης, πρέπει να προσέχουν και την γενικότερη κατάσταση του οργανισμού τους καθώς πτώση του ανοσοποιητικού συχνά πυροδοτεί μια ουρολοίμωξη.

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

Είναι μια κατηγορία νοσημάτων που δυστυχώς παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση κατά την θερινή περίοδο. Κονδυλώματαχλαμύδιαέρπης γεννητικών οργάνων, ηπατίτιδες Β και C, είναι μερικά ενδεικτικά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και μάλιστα όχι τα πιο σοβαρά. Η αυξημένη ερωτική δραστηριότητα του καλοκαιριού, συχνά οδηγεί σε αμέλεια του πιο βασικού κανόνα προφύλαξης που δεν είναι άλλος από την χρήση προφυλακτικού. Ακόμα και αν είστε προσεκτική στην επιλογή του ερωτικού συντρόφου, το προφυλακτικό είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος προστασίας.

Το καλοκαίρι στην Ελλάδα είναι όμορφο και μας αξίζει μετά απο ένα κουραστικό χειμώνα. Προφυλάξτε τον εαυτό σας και κρατήστε μόνο τις ωραίες αναμνήσεις.