Έχει αποδειχτεί, μέσω τεκμηριωμένων κλινικών μελετών , ότι σε περιπτώσεις ζευγαριών που η επάρκεια του οργανισμού τους σε απαραίτητες βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και ιχνοστοιχεία στην διατροφή αποκλίνει από τις φυσιολογικές τιμές, για διάστημα 3-4 μηνών από την ημερομηνία επιθυμητής σύλληψης , παρατηρείται αυξημένο οξειδωτικό stress, που είναι επιβλαβές για τα κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων των ωαρίων και των σπερματοζωαρίων. Με δεδομένο ότι η υγεία του ωαρίου αλλά και του σπέρματος είναι ζωτικής σημασίας για όλες τις μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είναι σαφές και κλινικά αποδεδειγμένο ότι το υγιές σωματικό βάρος, η ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή, η στοχευόμενη πρόσληψη μικροθρεπτικών συστατικών, η αποφυγή έκθεσης σε τοξίνες από το φαγητό και τα ποτά επιδρούν σημαντικά στην ορμονική ισορροπία , τη γονιμότητα αλλά ευκολία με την οποία επιτυγχάνεται η φυσιολογική σύλληψη αλλά και η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
Απ’ ότι φαίνεται, το ωάριο και το σπερματοζωάριο, είναι τόσο υγιή όσο ο οργανισμός που τα παράγει και αυτό εξαρτάται άμεσα από τη διατροφή που κάνει η γυναίκα αλλά και ό άντρας. Με άλλα λόγια “η γονιμότητα περνά και από το στομάχι” και η ισορροπημένη διατροφή επηρεάζει την σύλληψη αλλά και την εγκυμοσύνη.
Καλό είναι εσείς που ετοιμάζεστε ή βρίσκεστε ήδη σε διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής να γνωρίζετε τα παρακάτω, έτσι ώστε να αποκτήσετε έναν ακόμα δυνατό σύμμαχο στην πολύτιμη προσπάθειά σας!
- Το ιδανικό βάρος για επιτυχημένη σύλληψη έχουν γυναίκες με δείκτη μάζας σώματος 20-24. ( Βρίσκουμε το δείκτη μάζας σώματος ή BMI διαιρώντας το βάρος μας σε κιλά με το ύψος μας σε μέτρα στο τετράγωνο. Πχ γυναίκα με βάρος 64 κιλά και ύψος 1,72cm έχει BMI= 21,6). Γυναίκες με πολύ χαμηλό βάρος βοηθούν το ορμονικό προφίλ τους, αν πάρουν τα κιλά που χρειάζεται , ενώ υπέρβαρες γυναίκες, που πιθανώς έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη, διευκολύνουν ιδιαίτερα την ικανότητα τους να συλλάβουν αν προσεγγίσουν το φυσιολογικό τους βάρος.
- Κατανάλωση καφέ -περισσότερο από 2 φλιτζάνια τη μέρα- αλκοόλ, περισσότερο από 2 ποτήρια την εβδομάδα, κόκκινου κρέατος -περισσότερο από 4 φορές την εβδομάδα- λαχανικών και φρούτων λιγότερο από έξι μερίδες την εβδομάδα μπορεί να ελαττώσουν τη γονιμότητα μέχρι και 50%.
- Καλό είναι κάθε γεύμα να αποτελείται κατά 50% από ωμά βιολογικά φρούτα και λαχανικά, με δεδομένο ότι έχουν 83% περισσότερα μικροθρεπτικά συστατικά.
- Οι ξηροί καρποί περιέχουν ω-3 λιπαρά και βιταμίνη Ε, που είναι απαραίτητα για την παραγωγή υγιών κυττάρων.
- Τα εσπεριδοειδή είναι πλούσια σε βιταμίνη C , η οποία αυξάνει την κινητικότητα του σπέρματος και προάγει την ωορρηξία.
- Ο καλός ύπνος αυξάνει την παραγωγή αυξητικής ορμόνης και βοηθά τα κύτταρα μας να μην γερνούν γρήγορα, συμπεριλαμβανομένων και των ωαρίων και των σπερματοζωαρίων ενώ η αυξημένη κορτιζόλη σε περιόδους stress αναστέλλει την έκκριση πολύτιμων ορμονών και επηρεάζει αρνητικά την γονιμότητα μας.
Θυμηθείτε: Το “πιάτο της γονιμότητας” αποτελείται:
- από καλής ποιότητας πρωτεΐνες και βιολογικά λαχανικά
- δεν το συνοδεύουμε με αλκοόλ αλλά με ένα ποτήρι μεταλλικό νερό
- δεν το ακολουθεί καφές αλλά φυσικός ανάμεικτος χυμός εποχής
- δεν το καταναλώνουμε αργά το βράδυ
- το συνοδεύουμε με θετικές σκέψεις και καλή παρέα, που θα μας αποφορτίσουν και θα μας κάνουν να νιώσουμε ήρεμα και αισιόδοξα!
ΕΡΡΙΚΑ ΠΑΠΑΒΕΝΕΤΙΟΥ, MD, Msc,GP
Γενικός-Οικογενειακός Ιατρός
Health Promotion- Clinical Nutrition
www.errikapapavenetiou.gr