Νέα

Επείγουσα αντισύλληψη

Ακόμα και για τους πιο προσεκτικούς από εμάς μπορεί να υπάρξει μια άτυχη στιγμή. Για τους περισσότερους η αναζήτηση της επείγουσας αντισύλληψης, συνήθως ακολουθεί ένα πολύ συχνό “ατύχημα” που δεν είναι άλλο από το σπάσιμο του προφυλακτικού κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης.

Πριν εξηγήσουμε τι ακριβώς εννοούμε με τον όρο επείγουσα αντισύλληψη είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι διαθέσιμες μέθοδοι είναι λύσεις ανάγκης και όχι συστηματικής αντισύλληψης. Με άλλα λόγια, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται συχνά και απερίσκεπτα αντικαθιστώντας τις ενδεδειγμένες μεθόδους αντισυλληπτικής προστασίας και βέβαια δεν προτατεύουν από σεξουαλικώς μεταδιδόμενας νοσήματα.

Τι σημαίνει λοιπόν επείγουσα αντισύλληψη; Πρόκειται για την εφαρμογή μεθόδων που είναι δυνατόν να εμποδίσουν την εγκυμοσύνη μετά από την σεξουαλική επαφή.

Η πιο συνηθισμένη μέθοδος είναι το “χάπι της επόμενης ημέρας”. Πρόκειται για φαρμακευτικό σκεύασμα που περιέχει ορμόνες οι οποίες αναστέλλουν ή καθυστερούν την ωοθυλακιορρηξία, εμποδίζοντας έτσι την εγκυμοσύνη. Το χάπι πρέπει να λαμβάνεται όσο το δυνατόν συντομότερα μετά την “επικίνδυνη” ερωτική επαφή. Στατιστικά έχει επιτυχία 95% αν ληφθεί εντός 24 ώρων, 85% από 25-48 ώρες και 58% από 49-72 ώρες. Υπάρχουν στοιχεία ωστόσο ότι έχει μειωμένη αποτελεσματικότητα σε περιπτώσεις παθογόνου παχυσαρκίας. Συνήθως η χρήση του δεν παρουσιάζει παρενέργειες. Μερικές φορές πάντως, μπορεί να προκαλέσει ναυτία και εμετό, μικρής έντασης κολπική αιμόρροια και διαταραχή του κύκλου.

Η επόμενη διαθέσιμη μέθοδος επείγουσας αντισύλληψης, είναι το ενδομήτριο σπείραμα χαλκού. Πρόκειται για μια συσκευή από μαλακό, εύπλαστο, πλαστικό  υλικό  ή συνδυασμό μετάλλου και πλαστικού. Τοποθετείται ενδομήτρια από τον γυναικολόγο εντός 5 ημερών μετά την επαφή και προκαλώντας χημικές μεταβολές στη σύσταση του ωαρίου και του σπερματοζωαρίου εμποδίζει τη γονιμοποίηση. Η αποτελεσματικότητα του αγγίζει το 99%. Στα θετικά του είναι ότι μπορεί να παραμείνει στο σώμα της γυναίκας έως 2 χρόνια παρέχοντας συνεχή αντισυλληπτική δράση.

Πότε στρεφόμαστε στην επείγουσα αντισύλληψη;

Όταν υπάρχει η υποψία αποτυχίας της συνηθισμένης μεθόδου αντισύλληψης που χρησιμοποιούμε. Συχνότερα, οι περιπτώσεις αφορούν -όπως είπαμε- κακή χρήση του προφυλακτικού ή εκσπερμάτιση εντός του κόλπου όταν χρησιμοποιείται ως αντισυλληπτική μέθοδος η διακεκομμένη επαφή. Η επείγουσα αντισύλληψη επίσης λαμβάνεται σε περιπτώσεις που η γυναίκα αμελήσει την λήψη αντισυλληπτικού χαπιού για τουλάχιστον 3 ημέρες.