Οι εποχές που μια γυναίκα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης έπρεπε να μπει σε μια γυάλα και η σωματική άσκηση ήταν κάτι ανεπίτρεπτο έχουν περάσει. Η έγκυος γυναίκα όχι μόνο επιτρέπεται, αλλά όπως δείχνουν όλες οι επιστημονικές έρευνες, πρέπει να γυμνάζεται κάτω από την παρακολούθηση του ιατρού της και εξειδικευμένου γυμναστή.
Η περίοδος της εγκυμοσύνης βέβαια δεν είναι η κατάλληλη για να αρχίσει να γυμνάζεται μια γυναίκα που δεν έχει φορέσει αθλητική φόρμα ποτέ στη ζωή της. Η σύγχρονη γυναίκα, όπως πρέπει να κάνει τεστ Παπανικολάου και να παίρνει τις απαραίτητες προφυλάξεις στην σεξουαλική της ζωή, έτσι και η γυμναστική πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι από την ζωή της.
Τα οφέλη της άσκησης δεν εξαντλούνται στον εύκολο τοκετό αλλά συμβάλουν στην καταπολέμηση της κούρασης ,στην ανακούφιση από το στρες, στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και ποιο συγκεκριμένα οι θετικές επιδράσεις της άσκησης είναι οι ακόλουθες :
- Ενδυναμώνει το μυϊκό σύστημα, που είναι αναγκαίο για τον τοκετό
- Βελτιώνει την στάση του σώματος
- Προλαμβάνει και αντιμετωπίζει τους πόνους στην οσφυϊκή χώρα
- Ελαττώνει την καρδιακή συχνότητα
- Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος
- Μετριάζει το αίσθημα της κόπωσης
- Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου
- Προλαμβάνει την κατάθλιψη
- Προλαμβάνει την οστεοπόρωση
- Βοηθά στην γρήγορη επαναφορά της φυσικής κατάστασης και του φυσιολογικού βάρους μετά τον τοκετό
- Μειώνει την εμφάνιση της δυσκοιλιότητας και διευκολύνει την γαστρεντερική λειτουργία
Δεν θα πρέπει να πιέζετε τον εαυτό σας με κοπιαστική άσκηση και αυστηρές δίαιτες. Το μόνο που χρειάζεται είναι χαμηλής έντασης άσκηση, 3-4 φορές την εβδομάδα, διάρκειας 30’ , και μην ξεχνάτε να πίνεται άφθονο νερό ακολουθώντας ταυτόχρονα σωστή διατροφή.
Κάποιες από τις δραστηριότητες που μπορεί να ακολουθήσει η έγκυος γυναίκα είναι οι ακόλουθες :
- Περπάτημα, είναι ιδανικό για γυναίκες που δεν έχουν γυμναστεί ιδιαίτερα στο παρελθόν, γυμνάζει ολόκληρο το σώμα και την καρδιά.
- Κολύμβηση, στην θάλασσα η στην πισίνα (με γνωμονα οτι πρόκειται για ελεγμένα και καθαρά νερά), δυναμώνει τους μυς της πλάτης, των χεριών, ολόκληρου του κορμού αλλά και χαλαρώνει και ηρεμεί την γυναίκα.
- Γυμναστική στο νερό (aquaerobic), χωρίς την επιβάρυνση του σωματικού βάρους οι ασκήσεις στο νερό δυναμώνουν όλο το σώμα και οι ρυθμοί της μουσικής τονώνουν και δίνουν ενέργεια στην γυναίκα.
- Ποδήλατο στατικό, ενδείκνυται γιατί προσφέρει μια ήπια αερόβια άσκηση που θα τονώσει το καρδιο -αναπνευστικό καθώς και τους μύες των ποδιών.
- Ασκήσεις με βαράκια, βοηθούν στην μυϊκή ενδυνάμωση των χεριών, των ποδιών, των κοιλιακών και ραχιαίων μυών και της οσφυϊκής χώρας.
- Αναπνευστικές ασκήσεις και ασκήσεις ευλυγισίας (γιόγκα ή πιλάτες), βοηθούν σε τεχνικές χαλάρωσης μέσω της αναπνοής, υποστηρίζουν τις βαθιές αναπνοές (εκμάθηση της μεθόδου Λαμάζ) αποτρέπουν από τις ενοχλητικές κράμπες στα πόδια, την ακαμψία των αρθρώσεων και υποστηρίζουν την σωστή θέση κατά την διάρκεια του τοκετού.
Πρέπει να επισημάνουμε ότι έπειτα από την καθοδήγηση του προσωπικού σας ιατρού-γυναικολόγου η άσκηση απαγορεύεται κατά τις ακόλουθες περιπτώσεις :
- Διαγνωσμένη καρδιακή νόσος
- Κίνδυνος πρόωρου τοκετού
- Δίδυμη ή τρίδυμη κύηση
- Ιστορικό αποβολών
- Κολπική αιμορραγία
- Αναιμία
- Λοιμώξεις
- Διαβήτης
Συμπερασματικά η φυσική δραστηριότητα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα ευεργετική , διότι ενισχύει τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά την γυναίκα σε αυτούς τους ιδιαίτερους μήνες της ζωής της! Και μην ξεχνάτε «Έμβρυο υγιές εν σώματι υγιή».
Άννυ Κουφομιχαήλ, γυμνάστρια