Νέα

Δεύτερο τρίμηνο εγκυμοσύνης

Στο δεύτερο τρίμηνο της κύησης η εγκυμοσύνη είναι πια εμφανής. Η κοιλιά έχει μεγαλώσει και στρογγυλέψει. Δυσάρεστα συμπτώματα όπως η ναυτία και οι καούρες έχουν συνήθως υποχωρήσει πια αλλά το πιο σημαντικό είναι πως η εγκυμοσύνη έχει εμπεδωθεί, δηλαδή το μωρό σας έχει περάσει με επιτυχία όλο τον μόχθο που πρέπει να καταβάλλει ώστε να δημιουργήσει τον εαυτό του και να εξασφαλίσει σε μεγάλο ποσοστό την επιβίωση του!

Στην 13η εβδομάδα κύησης, το κεφαλογλουτιαίο μήκος του εμβρύου είναι περίπου 7 εκατοστά. Τώρα αρχίζουν οι πρώτες αναπνευστικές κινήσεις ενώ ο πλακούντας ωριμάζει ώστε να παρέχει στο μωρό τις απαραίτητες για την ανάπτυξη του θρεπτικές ουσίες αλλά και οξυγόνο.

Στις 14 εβδομάδες, το κεφάλι του εμβρύου εξακολουθεί να είναι μεγαλύτερο σε μέγεθος αναλογικά με το υπόλοιπο σώμα, βλέπουμε όμως πια ένα σχηματισμένο μωρό. Στο σώμα του αρχίζει να εμφανίζεται ένα χνούδι που προστατεύει το ευαίσθητο δέρμα του και θα διατηρηθεί μέχρι λίγες εβδομάδες πριν τον τοκετό. Τα βλέφαρα σχηματίζονται περισότερο αλλά παραμένουν κλειστά. Αν το έμβρυο είναι αγόρι, σχηματοποιείται τώρα ο αδένας του προστάτη ενώ στα θηλυκά έμβρυα οι ωοθήκες ξεκινούν να αναπτύσονται και να μετατοπίζονται προς την πυελική χώρα. Παράλληλα αρχίζει να δημιουργείται το τριχωτό της κεφαλής.

Στην 15η εβδομάδα κύησης, ο μαλακός χόνδρος αρχίζει να σκληραίνει ώστε να μετατραπεί σε οστό και ο σκελετός γίνεται πιο ανθεκτικός αν και παραμένει ιδιαίτερα ευλύγιστος. Οι μύες του προσώπου μπορούν να συσπώνται και συχνά τα χερια του μωρού κλείνουν σε μικροσκοπικές γροθιές. Τα γεννητικά όργανα έχουν ξεκάθαρη εικόνα και το φύλο του μωρού μπορεί να διακριθεί με σχετική επιτυχία.

Μια εβδομάδα αργότερα, έχοντας πιο δυνατό σκελετικό σύστημα, το έμβρυο ξεκινά κάποιες εκούσιες κινήσεις. Είναι η περίοδος που η μητέρα ενδεχομένως θα “ακούσει” το μωρό της για πρώτη φορά καθώς οι κινήσεις αυτές δίνουν την αίσθηση φτερουγίσματος μέσα στην κοιλιά.

Την 17η εβδομάδα, οι κινήσεις του μωρού γίνονται πιο έντονες και συχνές ενώ στις 18 εβδομάδες τα οστά του αυτιού αλλά και οι νευρικές απολήξεις έχουν αναπτυχθεί αρκετά ώστε το έμβρυο να ακούει. Οι γευστικοί κάλυκες τώρα σχηματίζονται ενώ ήδη έχουν ολοκληρωθεί στο δέρμα του οι αυλακώσεις των μοναδικών δαχτυλικών του αποτυπωμάτων. Τα μάτια του μωρού ολοκληρώνουν σταδιακά την ανάπτυξη τους και το έμβρυο μπορεί να εντοπίσει μια ισχυρή πηγή φωτός, πχ τη δέσμη από ένα φακό που εφάπτεται στην κοιλιά της μητέρας.

Στις 19 εβδομάδες ο νωτιαίος μυελός του μωρού αναπτύσεται ενώ το σώμα του παράγει μυελίνη, την ουσία  που θα “μονώσει” τα νεύρα και θα εξασφαλίσει την φυσιολογική τους λειτουργία. Τώρα ξεκινούν να λειτουργούν και οι σμηγματογόνοι αδένες, εκκρίνοντας μια λιπαρή ουσία υπόλευκου χρώματος που προστατεύει το δέρμα του μωρού. Αυτή την εβδομάδα δημιουργούνται και τα μόνιμα δόντια του εμβρύου κάτω από τα προσωρινά που έχουν ήδη δημιουργηθεί.

Την 20η εβδομάδα κύησης σχηματίζονται οι στοιβάδες του δέρματος το πάχος του οποίου σταδιακά αυξάνει ενώ στον μικροσκοπικό, θαυματουργό εγκέφαλο του εμβρύου οριοθετούνται οι περιοχές που είναι υπέυθυνες για τις 5 αισθήσεις.

21η εβδομάδα και στο έντερο του εμβρύου συγκεντρώνεται το μηκώνιο, το προιόν που προκύπτει από τις πεπτικές εκκρίσεις του μωρού και τα κατάλοιπα του αμνιακού υγρού που καταπίνει. Το έμβρυο είναι πια ένας μικρός, ικανότατος κολυμβητής καθώς μπορεί να κολυμπά μέσα στο αμνιακό υγρό.

Στο τέλος της 22ης εβδομάδας ο εγκέφαλος του μωρού ξεκινά να αναπτύσσει τις πιο λεπτές λειτουργείες του. Το μέχρι τώρα διάφανο δέρμα αρχίζει να αυξάνει την πυκνότητα του. Στα αγόρια οι όρχεις αρχίζουν να κατεβαίνουν και στα κορίτσια αναπτύσσεται ο κόλπος.

Την 23η εβδομάδα τα χαρακτηριστικά του προσώπου είναι πολύ σαφέστερα διακριτά. Κάτω από το δέρμα αρχίζει να συσσωρεύεται λίπος ενώ ο οργανισμός ξεκινά να παράγει μελανίνη. Το μωρό είναι πια πολύ δραστήριο, κουνώντας χέρια, πόδια και δάκτυλα!

Η 24η εβδομάδα είναι το διάστημα της μετάβασης προς το τρίτο και τελικό τρίμηνο της κύησης. Έχει πλέον ολοκληρωθεί η δημιουργία όλων των οργάνων του εμβρύου που έχει δυνατότητα να επιβιώσει και εκτός μήτρας, με υψηλό ωστόσο ποσοστό θνησιμότητας.

Στις 25 εβδομάδες κύησης, το μικρό ζαρωμένο έμβρυο αρχίζει να αποκτά την όψη που θα έχει ως νεογέννητο. Η εναπόθεση λίπους κάτω από το δέρμα, του δίνει μια λεία όψη και οι ζάρες εξαφανίζονται σταδιακά. Αν μπορούσαμε να παρατηρήσουμε από κοντά το μωρό, θα διακρίναμε τώρα και το χρώμα που πρόκειται να έχουν τα μαλλιά του. Η ανάπτυξη των πνευμόνων συνεχίζεται με γρήγορους ρυθμούς. Παράλληλα το έμβρυο ανταποκρίνεται πολύ συχνότερα σε εξωτερικά ερεθίσματα όπως δυνατοί θόρυβοι!

Την 26η εβδομάδα, το μωρό μπορεί πια να κάνει εισπνευστικές κινήσεις. Βέβαια αυτές δεν αφορούν στην παροχή αέρα αφού βρίσκεται μέσα στον αμνιακό σάκο και λαμβάνει οξυγόνο μέσω του πλακούντα, ωστόσο προετοιμάζουν τους πνεύμονες του για την στιγμή που θα βρεθεί εκτός του σώματος της μητέρας. Η ακοή και η όραση του μωρού βελτιώνονται αισθητά σε αυτό το στάδιο της κύησης και τα βλέφαρα αρχίζουν να ανοίγουν.

27η εβδομάδα και το έμβρυο κοιμάται και ξυπνά, εξερευνεί τον χώρο που βρίσκεται –μολονότι δεν έχει και πολλά να παρατηρήσει εκεί- και συχνά πυκνά έχει λόξυγκα! Το νευρικό σύστημα έχει τώρα μπει στην τελική ευθεία για την πλήρη ανάπτυξη του. Ο μικροσκοπικός σας συγκάτοικος, έχει πλέον αρκετά ανεπτυγμένους τους γλωσσικούς, γευστικούς κάλυκες ώστε να αντιλαμβάνεται μέσω του αμνιακού υγρού αν φάγατε κάτι πικάντικο ή γλυκό!