Νέα

Γυναικολογικά συμπτώματα: πότε ανησυχούμε;

Σχεδόν όλες οι γυναίκες έχουν βιώσει παραπάνω από μία φορά στη ζωή τους γυναικολογικά συμπτώματα που τις έχουν ανησυχήσει. Κάποια από αυτά αντιμετωπίζονται με απλά θεραπευτικά μέσα ή με αλλαγή της καθημερινής μας ρουτίνας, άλλα ωστόσο απαιτούν ιατρική βοήθεια, καθώς μπορεί να υποκρύπτουν κάτι σοβαρό.

Ποια είναι λοιπόν τα συνηθέστερα συμπτώματα και τι μπορεί να σημαίνουν;

Πυελικός πόνος

Το πρώτο κριτήριο αξιολόγησης του είναι η ένταση και η συχνότητα εμφάνισης του. Πολλές φορές, η ίδια η διαδικασία της ωορρηξίας προκαλεί πόνο και κράμπες στο κάτω μέρος της κοιλιάς σε σημεία που δεν είναι σταθερά κάθε μήνα. Αυτός ο πόνος εκδηλώνεται περίπου στο μέσον του κύκλου και διαρκεί δυο με τέσσερεις ημέρες. Αν και είναι ενοχλητικός και σε κάποιες περιπτώσεις ιδιαίτερα έντονος, ωστόσο είναι αθώος και συνήθως αντιμετωπίζεται σχετικά εύκολα με κάποιο παυσίπονο.

Ωστόσο, τα πράγματα αλλάζουν όταν μιλάμε για πυελικό πόνο που επιμένει και δεν ανταποκρίνεται στη λήψη αναλγητικού. Πόνος τέτοιας φύσεως μπορεί να υποκρύπτει φλεγμονώδη νόσο της πυέλου, ενδομητρίωση ή ινομυώματα. Σημάδι για άμεση ανάγκη ιατρικής βοήθειας είναι και ο πυελικός ή κοιλιακός πόνος που εμφανίζεται απροσδόκητα και πολλές φορές έχει από την πρώτη στιγμή μεγάλη ένταση. Ιδιαίτερα οι γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με κύστες στις ωοθήκες δεν πρέπει να υποτιμούν ένα τέτοιο σύμπτωμα.
Σε κάποιες περιπτώσεις, αυτός ο πόνος μπορεί να συνοδεύεται από ναυτία, εμετό, κολπική αιμορραγία. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις είναι απαραίτητη η άμεση ιατρική βοήθεια.

Ακανόνιστη έμμηνος ρύση-αιμορραγίες

Πολλές γυναίκες που κάνουν χρήση αντισυλληπτικών χαπιών παρατηρούν περιοδική εμφάνιση κηλίδων αίματος. Αυτό είναι μια ένδειξη ότι ενδεχομένως θα πρέπει να αναθεωρήσουν με την βοήθεια του γυναικολόγου τους την χρήση της συγκεκριμένης αντισυλληπτικής μεθόδου.

Αιμορραγία εκτός του φυσιολογικού κύκλου, μπορεί να σημαίνει δύο εμμηνορρυσιακούς κύκλους ανά μήνα, αλλά μπορεί να υποκρύπτει και πολύποδες ή κάποιο ινομύωμα. Για γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση, η κολπική ξηρότητα πολλές φορές έχει σαν αποτέλεσμα κηλίδες αίματος μετά την σεξουαλική επαφή. Ωστόσο, αν μετά από κάθε σεξουαλική επαφή το αποτέλεσμα είναι η παρουσία αιμορραγίας, είναι σημάδι ότι ενδεχομένως υπάρχει μια λοίμωξη στον τράχηλο που χρήζει ιατρικής αντιμετώπισης.

Γυναίκες που βρίσκονται στην εφηβεία, σε μετεμμηνοπαυσιακή φάση ή σε κατάσταση εγκυμοσύνης θα πρέπει να απευθύνονται στον γιατρό για κάθε περίπτωση κολπικής αιμορραγίας.

Κολπικές εκκρίσεις

Οποιαδήποτε λοίμωξη, μπορεί να προκαλέσει μη φυσιολογικές κολπικές εκκρίσεις, που συνήθως αντιμετωπίζονται σχετικά εύκολα. Όταν όμως αυτές οι εκκρίσεις επιμένουν, ή συνοδεύονται από ερεθισμό, ασυνήθιστο χρώμα και μυρωδιά, ή αίμα, τότε άμεσα πρέπει να γίνεται αξιολόγηση από τον γιατρό.

Κνησμός

Η φαγούρα αποτελεί ίσως το πιο κοινό γυναικολογικό σύμπτωμα. Πολύ συχνά οφείλεται σε κάποιο καλλυντικό προϊόν, και εξαφανίζεται όταν το προϊόν αυτό αλλαχθεί. Επίσης συνθετικά εσώρουχα, προκαλούν πολλές φορές φαγούρα αλλεργικής φύσεως και το σύμπτωμα υποχωρεί με την χρήση βαμβακερών εσωρούχων.

Όμως, αν ο κνησμός συνοδεύεται από κολπικές εκκρίσεις ή δερματολογικές αλλοιώσεις, τότε δεν είναι τόσο αθώος καθώς είναι δυνατόν να υποκρύπτει σοβαρό ιατρικό πρόβλημα. Σε αυτή την περίπτωση, η επίσκεψη στον γιατρό είναι αναγκαία.

Κολπική ξηρότητα

Για τις γυναίκες που έχουν μπει στην εμμηνόπαυση, η κολπική ξηρότητα είναι ένα πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα. Η έλλειψη οιστρογόνων, αποδυναμώνει τον κολπικό ιστό και προκαλεί ερεθισμούς. Η σεξουαλική επαφή γίνεται επώδυνη και αυξάνει ο κίνδυνος λοιμώξεων. Ο γιατρός μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά με φαρμακευτικά σκευάσματα και οι γυναίκες δεν πρέπει να διστάζουν να ζητήσουν την βοήθεια του.

Ξηρότητα στον κόλπο είναι πιθανό να εμφανίσουν και οι γυναίκες που θηλάζουν, όμως το σύμπτωμα υποχωρεί μετά την έναρξη της ωορρηξίας.

Πληγές ή εξογκώματα

Αν και δεν είναι όλες οι πληγές ή οι κύστες ή ακόμα και τα εξογκώματα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων επικίνδυνα, ωστόσο τα συγκεκριμένα συμπτώματα πρέπει πάντα να αξιολογούνται από γιατρό. Από κύστες και κιρσούς, μέχρι σπίλους ή οιδήματα, κάθε τέτοια αλλαγή στην περιοχή πρέπει να τυγχάνει ιατρικής βοήθειας. Ακόμα και μια μικρή εκδορά μπορεί να υποδηλώνει κάτι σοβαρότερο, άρα σε κάθε περίπτωση απευθυνόμαστε στους ειδικούς.