Πόνοι στη μέση. Επίμονοι, ενοχλητικοί αλλά ευτυχώς όχι επικίνδυνοι.
Συνήθως κάνουν την εμφάνιση τους στο δεύτερο τρίμηνο κύησης. Και παρουσιάζονται σε περισσότερες από τις μισές γυναίκες που κυοφορούν. Πού οφείλονται όμως;
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι μυς της κοιλιάς δοκιμάζονται καθώς η μήτρα αυξάνει σε μέγεθος και τους πιέζει. Η λειτουργία τους λοιπόν δυσχεραίνει καθώς η εγκυμοσύνη εξελίσσεται. Την ίδια στιγμή, το σώμα αλλάζει κέντρο βάρους. Η μετατόπιση γίνεται προς τα εμπρός με αποτέλεσμα την επιβάρυνση των ραχιαίων μυών. Η πίεση αυτή παίρνει τη μορφή τοπικού πόνου. Αν σε αυτή την κατάσταση, προστεθεί και η αύξηση του σωματικού βάρους της εγκύου, εύκολα καταλαβαίνουμε γιατί η μέση διαμαρτύρεται…
Πώς ανακουφίζουμε τους πόνους της μέσης
Στατιστικά, οι γυναίκες που συνήθιζαν να ασκούνται τακτικά, έχουν μικρότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν οσφυϊκό άλγος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν δεν υπάρχει κάποια αντένδειξη, η γυναίκα μπορεί να συνεχίσει να ασκείται, προσαρμόζοντας το πρόγραμμα της στις νέες της ανάγκες. Ακόμα και γυναίκες που δεν ασκήθηκαν ποτέ στη ζωή τους, είναι δυνατόν να δουν βελτίωση αν προσθέσουν λίγη ήπια άσκηση στην καθημερινότητα τους, όπως το περπάτημα ή το κολύμπι.
Σε πολλές περιπτώσεις το μασάζ στην πάσχουσα περιοχή προσφέρει άμεση ανακούφιση. Χρησιμοποιείστε μαξιλάρια όταν κάθεστε και ακουμπήστε τα πόδια ψηλά ώστε να βοηθήσετε τους οσφυϊκούς μυς. Κοιμηθείτε στο πλάι και όχι ανάσκελα, χρησιμοποιώντας ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια σας.
Μην υπερβάλλετε με τις δουλειές του σπιτιού. Αυτή την περίοδο μπορεί κάποιος άλλος να αναλάβει όσα απαιτούν σκύψιμο ή βάρη. Και τουλάχιστον για λίγους μήνες απαρνηθείτε τα ψηλοτάκουνα παπούτσια σας, προτιμώντας ανατομικά υποδήματα που θα σας προσφέρουν καλή στήριξη.