Νέα

Ασκήσεις Kegel: η διαφορετική γυμναστική

Φανταστείτε μια σειρά ασκήσεων που θα βελτιώσει την σεξουαλική σας ζωή και βοηθήσει να κρατήσετε μακριά το πρόβλημα της ακράτειας ούρων!

Μιλάμε βέβαια για τις ασκήσεις Kegel, που βοηθούν στην εκγύμναση των μυών της πυέλου.

Πάμε να δούμε όμως αρχικά ποιοι είναι αυτοί οι σημαντικοί και συχνά παραμελημένοι μύες και ποια ακριβώς δουλειά κάνουν στο σώμα της γυναίκας.

Πυελικό τοίχωμα

Το πυελικό τοίχωμα, αποτελείται από στρώματα μυών και συνδέσμων που εκτείνονται από το ηβικό οστό μέχρι την κάτω μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Όταν είναι σε καλή κατάσταση, στηρίζουν επαρκώς την ουροδόχο κύστη και την μήτρα. Οι συγκεκριμένοι μύες έχουν αυξημένη τονικότητα και συγκρατούν τα ούρα και τα αέρια. Όταν θέλουμε να ουρήσουμε, χαλαρώνουν και στη συνέχεια συσπώνται πάλι για να ανακτηθεί ο έλεγχος. Κάθε φορά που σηκώνουμε ένα βάρος, που φτερνιζόμαστε, βήχουμε ή γελάμε δυνατά, είναι οι ίδιοι ακριβώς μύες που συσπώνται για να αποφευχθεί η ακούσια απώλεια ούρων.

Παράλληλα οι πυελικοί μύες έχουν ενεργό ρόλο στην σεξουαλική ευχαρίστηση καθώς κατά τη διάρκεια του γυναικείου οργασμού συσπώνται ρυθμικά, αυξάνοντας την ένταση της ηδονής. Όσο πιο δυνατή είναι η συστολή, τόσο πιο έντονος γίνεται ο οργασμός.

Οι κολπικοί τοκετοί αλλά και η ηλικία είναι παράγοντες χαλάρωσης αυτών των μυών, που ωστόσο με εξάσκηση μπορούν να αποκτήσουν ξανά την δυναμική τους. Οι ασκήσεις Kegel κάνουν αυτό ακριβώς – γυμνάζουν αποτελεσματικά τους συγκεκριμένους μύς και βοηθούν στον έλεγχο της ουροδόχου κύστης αλλά και στη διατήρηση σε υψηλά επίπεδα της ευχαρίστησης που μας προσφέρει το σεξ.

Παράλληλα, με τις ασκήσεις Kegel δυναμώνουν και οι σύνδεσμοι που συγκρατούν τη μήτρα ψηλά προλαμβάνοντας έτσι την πρόπτωση.

Πώς “ανακαλύπτουμε” όμως αυτούς τους μύς;

Την επόμενη φορά που θα ουρήσετε, διακόψτε ηθελημένα την ροή των ούρων. Οι μύες που προκαλούν την διακοπή είναι εκείνοι που μας ενδιαφέρει να εκγυμνάσουμε.

Βασικές ασκήσεις

Τώρα που ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί οι μύες, ας προσπαθήσουμε να τους γυμνάσουμε.

Για να καταλάβουμε τον μηχανισμό εκγύμνασης υπάρχει ένα απλό κόλπο. Φανταστείτε ότι θέλετε να ουρήσετε αλλά προσπαθείτε να συγκρατηθείτε. Αυτή ακριβώς η κίνηση συγκράτησης είναι η σύσπαση των πυελικών μυών. Άρα η μίμηση αυτού του σφιξίματος, αποτελεί στην ουσία, τις ασκήσεις Kegel.

Η βασική άσκηση συνιστά στο σφίξιμο των πυελικών μυών για 4 δευτερόλεπτα και αμέσως μετά την χαλάρωση τους για ίσο διάστημα. Η κίνηση αυτή επαναλαμβάνεται για 2 τουλάχιστον λεπτά και μπορεί να γίνει όσες φορές θέλουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σταδιακά ο ενδιάμεσος χρόνος μπορεί να αυξηθεί από 4 σε 10 δευτερόλεπτα.

Μια ακόμα άσκηση αφορά στην συνεχή επανάληψη του μοτίβου, σφίξιμο-χαλάρωση. Δηλαδή είναι η επανάληψη της βασικής άσκησης χωρίς να μεσολαβούν παύσεις, είτε για το σφίξιμο των μυών είτε για την χαλάρωση τους. Η άσκηση αυτή δεν είναι αγώνας δρόμου, για αυτό εστιάστε όχι τόσο στον αριθμό των επαναλήψεων όσο στο να γίνεται η διαδικασία σωστά.

Με την ίδια λογική και πάντα με γνώμονα την βασική άσκηση, μπορεί να γίνει συνδυασμός των επαναλήψεων. Για παράδειγμα, δέκα σύντομες επαναλήψεις μπορεί να ακολουθηθούν από κάποιες μεγαλύτερες σε διάρκεια ώστε να υπάρχει εναλλαγή στον ρυθμό εκγύμνασης.

Στόχος είναι οι ασκήσεις αυτές να γίνονται τουλάχιστον 6 φορές την ημέρα. Τα πρώτα αποτελέσματα θα φανούν σε διάστημα περίπου 4 μηνών, αυτή η αναμονή όμως δεν πρέπει να σας απογοητεύσει αφού πραγματικά το όφελος αξίζει τον κόπο.

Εξάλλου ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα των συγκεκριμένων ασκήσεων είναι ότι μπορούν να γίνουν οποτεδήποτε και οπουδήποτε! Ακόμα και όταν είστε στο γραφείο, όταν περιμένετε σε μια ουρά ή την ώρα που παρακολουθείτε τηλεόραση. Εκμεταλλευτείτε κάθε “κενό” λεπτό. Δεν θα το μετανιώσετε!