Νέα

Αλήθειες και ψέμματα για την σύλληψη

“Η ημιμάθεια χείρων εστί και αυτής ταύτης της αμαθείας”.

Σε ελεύθερη μετάφραση δηλαδή, καλύτερα να μην γνωρίζεις τίποτα για ένα θέμα – και να το παραδέχεσαι- παρά να έχεις την εσφαλμένη άποψη ότι γνωρίζεις τόσα πολλά που δεν χρειάζεσαι καμία άλλη πληροφορία! Μπορεί να ακούγεται αστείο, αλλά ακόμα και σήμερα πολλές γυναίκες και άνδρες έχουν εσφαλμένη εντύπωση για βασικά θέματα που αφορούν στη σύλληψη.

Ποιοι είναι λοιπόν οι συνηθέστεροι “μύθοι” για το θέμα;

“Το αντισυλληπτικό χάπι βλάπτει τη γονιμότητα”

Χιλιάδες γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας διστάζουν να κάνουν χρήση αντισυλληπτικού χαπιού φοβούμενες ότι θα επηρεάσει τη γονιμότητα τους. Στην πραγματικότητα, αυτό που έχει αποδειχθεί από έγκυρες, επιστημονικές μελέτες είναι ότι η γονιμότητα επανέρχεται αμέσως μετά τη διακοπή των αντισυλληπτικών χαπιών και σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζεται από τη διάρκεια λήψης τους. Επίσης, στατιστικά, οι γυναίκες που παίρνουν χάπι παρουσιάζουν μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης εξωμήτριας κύησης.

“Μετά τα 35 η γυναίκα δεν μπορεί να συλλάβει φυσιολογικά”

Η “καλύτερη” ηλικία της γυναίκας αναφορικά με τη γονιμότητα της, είναι από 20 έως περίπου 30 ετών. Από εκεί και πέρα, η γονιμότητα αρχίζει σταδιακά να μειώνεται, ακόμα περισσότερο δε από την ηλικία των 35 έως την εμμηνόπαυση. Οπότε προφανώς η ηλικία είναι πολύ καθοριστικός παράγοντας αναφορικά με τη σύλληψη, ωστόσο δεν είναι ο μοναδικός. Κληρονομικότητα, παθήσεις του αναπαραγωγικού, παχυσαρκία είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες που επίσης μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη σύλληψη. Όπως εξηγούν οι γιατροί, υπάρχουν πολλές γυναίκες που μπορούν να συλλάβουν χωρίς δυσκολία, ακόμα και μετά την ηλικία των 40 ετών. Άρα το θέμα ηλικία και σύλληψη, αν και έχει ένα γενικό πλαίσιο μπορεί να διαφοροποιηθεί πολύ από γυναίκα σε γυναίκα.

“Η συχνότητα των επαφών καθορίζει την σύλληψη”

Το άγχος της σύλληψης, οδηγεί πολλά ζευγάρια σε ένα κυνήγι σεξουαλικής υπερ-δραστηριότητας, με την λογική ότι όταν αυξάνουν οι επαφές, αυξάνουν παράλληλα και οι πιθανότητες για κύηση. Η αλήθεια είναι ότι οι καθημερινές σεξουαλικές επαφές κατά τη διάρκεια των γόνιμων ημερών της γυναίκας, όντως αυξάνουν τις πιθανότητες για σύλληψη. Η ερωτική επαφή πρέπει να είναι μια την ημέρα ώστε να μην επηρεαστεί η ποιότητα του σπέρματος. Αν πάντως η προσπάθεια δεν επιφέρει αποτέλεσμα από τον πρώτο μήνα, μην αγχώνεστε! Οι μηνιαίες πιθανότητες να προκύψει εγκυμοσύνη σε ένα υγιές ζευγάρι που έχει ελεύθερες επαφές είναι περίπου 20%. 

“Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στη σύλληψη”

Για την ακρίβεια, ισχύει μάλλον το αντίθετο. Δηλαδή, είναι η κακή διατροφή που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την προσπάθεια για σύλληψη και όχι το αντίθετο. Μαγικές τροφές που θα βοηθήσουν θεαματικά τη γονιμότητα δυστυχώς δεν υπάρχουν. Ωστόσο, μια ισορροπημένη διατροφή που προσφέρει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε το σώμα να είναι έτοιμο να δεχθεί το έμβρυο και να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες που ακολουθούν. Άρα αντί να επικεντρωθείτε σε “σούπερ τροφές”, καλύτερα απαλείψτε τις κακές διατροφικές συνήθειες, ελαττώστε το αλκοόλ και φροντίστε με τη βοήθεια του γιατρού σας να λάβετε κάποια συμπληρώματα διατροφής αν αποδειχθεί ότι ο οργανισμός παρουσιάζει κάποιες ελλείψεις, όπως πχ σε φυλλικό οξύ. Το φυσιολογικό βάρος επίσης ευνοεί την προσπάθεια για παιδί, αφού τόσο η παχυσαρκία όσο και το υπερβολικά χαμηλό βάρος, συνδέονται με προβλήματα τεκνοποίησης.

“Η ψυχολογία δεν παίζει ρόλο”

Και όμως, το στρες συνδέεται άμεσα με την γονιμότητα. Επηρεάζει την ωορρηξία μέσω των ορμονών και σε κάποιες γυναίκες προκαλεί ακόμα και αμηνόρροια, δηλαδή το σταμάτημα της περιόδου. Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου 15% των υπογόνιμων ζευγαριών δεν αντιμετωπίζει κανένα σωματικό πρόβλημα και σε πολλές περιπτώσεις η ψυχολογική στήριξη έχει οδηγήσει τέτοια ζευγάρια που προσπαθούν ανεπιτυχώς για χρόνια να τεκνοποιήσουν, στο να γίνουν τελικά γονείς μετά από την αποτελεσματική διαχείριση του στρες.