Νέα

Αιματουρία: να ανησυχήσω;

Η αιματουρία -δηλαδή η ύπαρξη ποσότητας αίματος στα ούρα- είναι ένα σύμπτωμα που παρατηρείται συχνά και τρομάζει, μολονότι δεν είναι πάντα ενδεικτικό ύπαρξης σοβαρού ιατρικού προβλήματος. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, οι γυναίκες οφείλουν να ενημερώνουν τον γιατρό τους.

Συνήθως, γίνεται αντιληπτό από την αλλαγή χρώματος των ούρων. Συχνότερα, τα ούρα αποκτούν μια κοκκινωπή ή καφέ απόχρωση. Όμως, η αλλαγή στο χρώμα τους μπορεί να οφείλεται και στην κατανάλωση κάποιας τροφής, όπως τα παντζάρια, ή να είναι αποτέλεσμα φαρμακευτικής αγωγής. Πολύ συχνά οι γυναίκες εμφανίζουν αιματουρία ως συνέπεια της περιόδου. Άρα ο αξιόπιστος τρόπος εξακρίβωσης της αιματουρίας, είναι ο εργαστηριακός έλεγχος, που θα δώσει άλλωστε και τα ακριβή αποτελέσματα για την ποσότητα αίματος που μπορεί να υπάρχει στα ούρα. Είναι σημαντικό να επισημανθεί, ότι η αιματουρία δεν αποτελεί ασθένεια. Όπως ήδη είπαμε, είναι σύμπτωμα, για αυτό και ο γιατρός αναζητά την αιτία. Άρα η θεραπευτική προσέγγιση δεν αφορά στην αιματουρία αλλά στην εξάλειψη του προβλήματος που την προκάλεσε.

Σε κάθε περίπτωση, το συγκεκριμένο σύμπτωμα αποτελεί “καμπανάκι” για πρόβλημα σε κάποιο σημείο του ουροποιητικού συστήματος, όπως τα νεφρά, την ουροδόχο κύστη, την ουρήθρα. Πολύ συχνά, είναι αποτέλεσμα μόλυνσης του ουροποιητικού. Ο γιατρός συνεκτιμά την ύπαρξη και άλλων συμπτωμάτων και μέσω εξετάσεων οδηγείται στη διάγνωση και δίνει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε τις πιο συχνές αιτίες αιματουρίας.

  • Κάποιος τραυματισμός στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.
  • Προηγηθείσα χειρουργική επέμβαση στο ουροποιητικό σύστημα ή στο γυναικολογικό.
  • Ουρολοίμωξη, ή οποιαδήποτε άλλη μόλυνση του ουροποιητικού συστήματος.
  • Μόλυνση στα νεφρά. Η συγκεκριμένη, συνήθως συνοδεύεται από έντονο κοιλιακό άλγος και υψηλό πυρετό, έχει δηλαδή  βαρύτερη συμπτωματολογία από μια απλή λοίμωξη.
  • Πέτρες στα νεφρά. Μπορεί να προκαλέσουν αιματουρία ακόμα και όταν δεν προκαλούν πόνο, όταν δηλαδή δεν εμποδίζουν την ροή των ούρων.
  • Φλεγμονή κάποιου είδους, όπως η νεφρίτιδα.
  • Κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Τα χλαμύδια, λόγου χάρη, μπορεί να προκαλέσουν αιματουρία.
  • Όγκος στην ουροδόχο κύστη ή στα νεφρά. Πρόκειται για κακοήθειες που συνήθως εμφανίζονται σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Και τα δύο είδη, έχουν και άλλα συμπτώματα όπως διαρκή πόνο στην κοιλιά, συχνή και επιτακτική ανάγκη ούρησης, ή ακόμα και πόνο κατά τη διάρκεια της ούρησης.

Εκτός από τις εργαστηριακές εξετάσεις, που αφορούν σε αίμα και ούρα, ο γιατρός  θα ζητήσει και υπερηχογράφημα. Με αυτό θα μπορέσει να εξετάσει την λειτουργία των νεφρών και να επισκοπήσει το ουροποιητικό σύστημα. Πολύ συχνά, ζητείται και η διενέργεια κυστεοσκόπησης, με την οποία εξετάζονται ενδελεχώς τα τοιχώματα της ουροδόχου κύστεως. Αναλόγως των αποτελεσμάτων αυτών των εξετάσεων, ο γιατρός μπορεί να επαναλάβει κάποιες ή και να προχωρήσει και σε κυτταρολογική εξέταση των ούρων, αν το κρίνει απαραίτητο.

Σε περίπτωση που αποκλειστεί κάποια φλεγμονή του ουροποιητικού και οι ενδείξεις οδηγούν σε πρόβλημα των νεφρών, ο γιατρός ζητά και βιοψία νεφρού χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα την ύπαρξη κακοήθειας.