Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Από την στιγμή που ένα ζευγάρι το οποίο αντιμετωπίζει δυσκολία στη σύλληψη αποφασίσει να περάσει την πόρτα του εξειδικευμένου γιατρού, έχει ήδη κάνει το πρώτο μεγάλο βήμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Και αυτό γιατί ασχέτως με τη διάγνωση η συνειδητοποίηση του προβλήματος είναι το “φόντο” πάνω στο οποίο ο γιατρός θα μπορέσει να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια.
Ιατρικώς, μιλάμε για υπογονιμότητα όταν μετά από ένα χρόνο ελεύθερων σεξουαλικών επαφών, δεν έχει προκύψει εγκυμοσύνη. Το διάστημα αυτό μπορεί να είναι μικρότερο όταν το ζευγάρι έχει επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό ή η ηλικία της γυναίκας είναι άνω των 35 ετών. Η μη επίτευξη εγκυμοσύνης σε αυτό το διάστημα, ωστόσο, δεν είναι από μόνη της απόλυτη ένδειξη υπογονιμότητας, καθώς σε έναν φυσιολογικό αναπαραγωγικό κύκλο η πιθανότητα σύλληψης για μια υγιή γυναίκα είναι περίπου 20% κάθε μήνα.
Ο εξειδικευμένος γυναικολόγος είναι εκείνος που με τη λήψη ιστορικού και τις κατάλληλες εξετάσεις θα οδηγηθεί στα αίτια της πιθανής υπογονιμότητας και θα προσανατολίσει το ζευγάρι στην αντιμετώπιση της.
Είναι χρήσιμο το ζευγάρι με την πρώτη του επίσκεψη στο γιατρό να έχει ήδη κάνει κάποιες βασικές εξετάσεις, ώστε να γλυτώσει χρόνο και ενέργεια. Σε αυτή τη φάση ο κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος περιλαμβάνει:
- Εξετάσεις αίματος και ορμονικό προφίλ της γυναίκας
- Υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων
- Σαλπιγγογραφία
Για τον άνδρα
- Εξετάσεις αίματος
- Σπερμοδιάγραμμα
- Κλινικός έλεγχος από ουρολόγο
Παράλληλα, και οι δυο πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να δώσουν ένα σαφές, πλήρες ιατρικό ιστορικό, τόσο οικογενειακό όσο και ατομικό. Χρόνια κληρονομικά νοσήματα ανά οικογένεια, γενετικές νόσοι, χρόνια ατομικά νοσήματα, παλαιά χειρουργεία και φαρμακευτικές αγωγές, όλα εν δυνάμει μπορεί να επηρεάζουν τη δυνατότητα σύλληψης. Άκρως σημαντικό είναι και το μαιευτικό-γυναικολογικό ιστορικό της γυναίκας που θα δώσει σημαντικές πληροφορίες και θα καθοδηγήσει τον γιατρό στο επόμενο βήμα.